Με τουρκικό φέσι ο Ντάουνερ

Όπως είπε ο κ. Ντάουνερ, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό, σύντομα η τουρκική πλευρά θα προχωρήσει στο σχέδιο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ταυτοχρόνως, προειδοποίησε, όπως κατ’ ανάλογο τρόπο πράττουν και οι Τούρκοι, ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, το φυσικό αέριο που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αντί να καταστεί στοιχείο ειρήνης, θα εξελιχθεί σε σημείο τριβής και σύγκρουσης! Όπως τόνισε ο κ. Ντάουνερ, η λύση του Κυπριακού θα εξευρεθεί στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού έχουν μπει στο… ψυγείο, αφενός διότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αφετέρου διότι η Τουρκία δεν επιτρέπει στους Τουρκοκυπρίους να συνεχίσουν τη διαδικασία ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία έχει την προεδρία της ΕΕ.

Η ίδια η Τουρκία έχει παγώσει την ενταξιακή της διαδικασία. Εκτιμάται, πάντως, ότι έως τις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Φεβρουαρίου δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την Προεδρία, επειδή δεν υπάρχουν ενδείξεις για λύση του Κυπριακού λόγω τουρκικής αδιαλλαξίας.


Σχολιάστε εδώ