Καταγγελία και διεθνή διαιτησία ή επαναδιαπραγμάτευση
Πώς η ΕΡΤ θα εξακολουθήσει να έχει τους αγώνες του Champions League, θα πληρώσει μικρότερο τίμημα και δεν θα κινδυνεύσει να βρεθεί και εκείνη με μια εισαγγελική δίωξη σε βάρος της. Το δικηγορικό γραφείο Θ. Αγγελίδου – Ο. Γρυμάνη – Λ. Δικαιάκου – Ν. Κόλλια προτείνει τρεις διαφορετικές λύσεις στη γνωμοδότηση που κατέθεσε στο ΔΣ της ΕΡΤ. Το ποια θα επιλέξει η ΕΡΤ αλλά και η κυβέρνηση θα το δείξει η ιστορία, όμως με βάση αυτήν τη σύμβαση και τη συζήτηση που έγινε μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΡΤ και της TEAM βρέθηκε μια λύση και μεταδόθηκε ο αγώνας Μάλαγα-ΠΑΟ την περασμένη Τετάρτη.
Στη γνωμοδότηση το δικηγορικό γραφείο θεωρεί «δεδομένη την παράβαση» της σχετικής σύμβασης, από τη στιγμή που η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, κάτω από την πίεση της εισαγγελικής δίωξης, δεν την ενεργοποίησε καταβάλλοντας την προκαταβολή των 2 εκατ. ευρώ. Έτσι η TEAM θα μπορούσε να καταγγείλει τη σύμβαση «αφαιρώντας από την ΕΡΤ τη δυνατότητα μετάδοσης των αγώνων, αλλά διατηρώντας η ίδια τα δικαιώματά της». Δηλαδή, η ΕΡΤ και δεν θα έδειχνε τους αγώνες και θα πλήρωνε όλο το ποσό των 32,4 εκατ. ευρώ. Μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε «ιδιαίτερα μεγάλη ζημία στην ΕΡΤ», ενώ ενδεχομένως θα μπορούσε «να γεννήσει ποινικές και αστικές ευθύνες για τη διοίκηση της ΕΡΤ, που δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα για να την αποφύγει».
Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, μετά την εισαγγελική παρέμβαση του Γρηγόρη Πεπόνη και τη δημοσιοποίηση των ποσών των άλλων σταθμών (Mega, ANT1 κ.ά.), υπάρχουν τα εξής δεδομένα, σύμφωνα με το νομικό γραφείο. Αν αρχίσει η ΕΡΤ να καταβάλλει τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση ποσά (10,8 εκατ. ευρώ τον χρόνο), τότε προκύπτει «ζημία» της εταιρείας, όπως ορίζεται από τον Εισαγγελέα. Έτσι, «ουδείς μπορεί να αποκλείσει την άσκηση ποινικής δίωξης για το ίδιο αδίκημα κατά της νέας διοίκησης».
Η γνωμοδότηση προτείνει τρεις διαφορετικές λύσεις.
1. Την έγκριση της σύμβασης από τους μετόχους της εταιρείας. Η γενική συνέλευση, στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση, μπορεί να αποφασίσει αν υπήρξε ή όχι κακή διαχείριση και να απαλλάξει το ΔΣ.
2. Την απεμπλοκή της ΕΡΤ από τις υποχρεώσεις της σύμβασης, με μονομερή καταγγελία αυτής αζημίως, στηριζόμενη σε συγκεκριμένες διατάξεις της σύμβασης. (Αυτή η επιλογή θεωρείται αρκετά δύσκολη.)
3. Την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και τη μείωση του σχετικού τιμήματος, λόγω των ιδιαίτερων οικονομικοκοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα αλλά και λόγω αλλαγής της διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία δεσμεύεται από μία σύμβαση που δεν είχε ουσιαστικά διαπραγματευτεί.