Ζητάμε χρόνο για ν’ αναπνεύσουμε

Στις απαντήσεις του κινήθηκε προς δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, διαβεβαίωσε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να παραμείνει στην Ευρωζώνη και, δεύτερον, καθησύχασε τους πολίτες των χωρών ότι η Αθήνα θα αποπληρώσει εξ ολοκλήρου τα δάνεια που έχει λάβει. Σκοπός του, ν’ αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη και να διευκολύνει τις κυβερνήσεις να απαντήσουν θετικά στο αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι αυτήν τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η χαμηλή αξιοπιστία διεθνώς, αποτέλεσμα της πολιτικής και των χειρισμών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. «Αν δεν καταφέρουμε να μας εμπιστευτούν ξανά στο εξωτερικό, τότε η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα», σημειώνουν, ενώ υπογραμμίζουν τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης στο να δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα για τη χώρα μας διεθνώς. «Τους δώσαμε ωστόσο εμείς τα όπλα για να το κάνουν», λένε χαρακτηριστικά.

Στη Γερμανία ο κ. Σαμαράς επέλεξε να μιλήσει στην εγνωσμένου κύρους «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», όπου δεσμεύθηκε προσωπικά ότι οι Γερμανοί, αλλά και όλοι οι άλλοι λαοί, θα πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν την Ελλάδα. «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο», ήταν η χαρακτηριστική φράση του, ως απάντηση στην άποψη που έχει διαμορφωθεί, όχι μόνο στη Γερμανία, ότι η χώρα μας δεν πρόκειται ή δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνειά της. Παράλληλα έδωσε συνέντευξη στη λαϊκή «Bild», η οποία κατά καιρούς έχει ασκήσει πολύ σκληρή κριτική (πολλές φορές στα όρια της συκοφαντίας…) έναντι της χώρας μας.

Απευθυνόμενος στους αναγνώστες της εφημερίδας που αποτελούν τον κορμό της μεσαίας τάξης στη Γερμανία ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στο ζήτημα της επιμήκυνσης, λέγοντας ότι δεν ζητάει νέα χρηματοδότηση, αλλά χρόνο, έτσι ώστε «να αναπνεύσουμε, να πάρει μπροστά η οικονομία και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα». Μέσω της εφημερίδας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα μας ζητάει παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και σε καμιά περίπτωση πρόσθετη βοήθεια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν πολλές θετικές αναφορές στα γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης για την Ελλάδα, αλλά είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για αλλαγή γραμμής. Ωστόσο, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες οι επισημάνσεις του «Σπίγκελ» ότι οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τις αποφασιστικές κινήσεις του πρωθυπουργού σε κρίσιμα θέματα, σε αντίθεση με όλους τους προκατόχους του. Ενώ η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» σε άρθρο της σημείωνε ότι «η Αθήνα δεν είναι Βαϊμάρη» και διατύπωνε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα κερδίσει τον περισσότερο χρόνο που ζητά, παρά τη σκληρή στάση που τηρεί ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Την παραμονή της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, δημοσιεύθηκε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μοντ». Σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός έριξε ιδιαίτερο βάρος στο να αμβλύνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό κι εν προκειμένω στη Γαλλία. «Θέλω να σβήσω την εικόνα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί προβλήματα.

Είμαι εδώ για να τα επιλύσω», τόνισε. Ακόμη θέλησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται διεθνώς ότι η Ελλάδα αδυνατεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, γι’ αυτό κι επιδιώκει αλλαγή του Μνημονίου. «Δεν συζητάμε τους στόχους του προγράμματος», ανέφερε. «Θέλουμε μόνο να είμαστε σίγουροι ότι θα τους πετύχουμε διατηρώντας την κοινωνική συνοχή».


Σχολιάστε εδώ