Γεγονός η επιχειρησιακή σύμβαση στον Alpha

Η διοίκηση του σταθμού αποδέχθηκε εν μέρει τα εννέα σημεία αλλαγών που αντιπρότειναν οι δημοσιογράφοι και έτσι, χωρίς την παρουσία της ΕΣΗΕΑ, υπέγραψαν τα ιδιωτικά συμφωνητικά.

Οι μειώσεις αποδοχών σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ μεικτά κυμαίνονται από 7% έως και 22%.

Στο νέο πολυσέλιδο κείμενο αναγράφεται η παροχή εργασίας για 5ήμερο με 8 ώρες εργασίας, καταργήθηκε δηλαδή η 6ωρη βάρδια των εσωτερικών συντακτών. Τα σημεία αλλαγών στο ιδιωτικό συμφωνητικό που έκανε δεκτά η διοίκηση του Alpha είναι τα εξής: Διαγράφεται ο όρος ότι ο εργαζόμενος παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιαδήποτε εταιρεία ή επιχείρηση του υποδείξει η εταιρεία, είτε αυτή είναι θυγατρική είτε συγγενής, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζητηθεί από δημοσιογράφο δωρεάν εργασία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Η αποζημίωση για απόλυση εργαζομένου υπολογίζεται με βάση τον μισθό πριν από τις 31.7.2012. Η νέα σύμβαση έχει ισχύ έως το τέλος του 2013. Δεν απαιτείται άδεια της εταιρείας για άλλη εργασία που μπορεί να έχει ο δημοσιογράφος.

Στη νέα σύμβαση υπάρχουν οι νέοι όροι παροχής εργασίας των δημοσιογράφων με τους οποίους καθιερώνεται το θεσμικό επιχειρησιακό πλαίσιο. Εκτός από τα παραπάνω σημεία που τροποποιήθηκαν, η επιχειρησιακή σύμβαση του Alpha προβλέπει: Την παραχώρηση στην εταιρεία κάθε είδους και φύσης πνευματικού δικαιώματος επί της εργασίας του δημοσιογράφου. Ο δημοσιογράφος οφείλει να προστατεύει τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και ο τρόπος παροχής της εργασίας του θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τη γενικότερη φυσιογνωμία του τηλεοπτικού σταθμού.

Στις νέες συμφωνηθείσες αμοιβές συμπεριλαμβάνονται τα πάσης φύσεως επιδόματα (γάμου, παιδιών κ.λπ.), ενώ για όσους τα δικαιούνται εφεξής θα χορηγούνται μόνο σε αμοιβές κάτω των 2.000 ευρώ μεικτά. Καταργείται η αμοιβή εργασίας το Σάββατο και χορηγείται ρεπό, ενώ παραμένει η αμοιβή για εργασία την Κυριακή. Στους άλλους όρους η εταιρεία πέρασε την επιβολή εχεμύθειας στους εργαζόμενους και την κατ’ αποκλειστικότητα εργασία σε ραδιόφωνο και τηλεόραση του Alpha. Θολό, παρά τις συζητήσεις, έμεινε το σημείο που αφορά την υποχρέωση των δημοσιογράφων να αποκαλύπτουν τις πηγές τους στην εταιρεία σε υποθέσεις δικαστικής διένεξης ή αντιδικίας με οποιονδήποτε κρατικό φορέα ή ανεξάρτητη αρχή. Ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να παραδίδει στην εταιρεία όλα τα στοιχεία που διαθέτει, ενώ η διοίκηση αποδέχτηκε να μην αναλαμβάνει το κόστος και να έχει νομική στήριξη σε περίπτωση διένεξης με κρατικές αρχές.

• Απλήρωτοι για 7,5 μήνες παραμένουν οι 34 εργαζόμενοι στον δημοτικό σταθμό Επικοινωνία FM του Δήμου Ηρακλείου. Ο δήμος διέψευσε ότι η δημοτική επιχείρηση οδεύει σε λύση και εκκαθάριση, αλλά δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του για πληρωμή μέρους των δεδουλευμένων. Πολλοί εργαζόμενοι έχουν καταθέσει ήδη ασφαλιστικά μέτρα και τις επόμενες μέρες αναμένονται οι αποφάσεις.

• Δυο φορές ζήτησε αναβολή της τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας η διοίκηση της ΝΕΠ Εκδόσεις. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι και η διοίκηση επαναλαμβάνει πως θα πληρώσει μέρος των δεδουλευμένων στις 27 Αυγούστου.


Σχολιάστε εδώ