Βασικό μέλημά μας η προστασία της αποταμίευσης και της παρακαταθήκης

Έτσι το 1902 έχουμε την επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 1909 επεκτείνει τις δραστηριότητες και στην υπόλοιπη Ελλάδα και το 1914-1915 μεταφέρει την έδρα του στην Αθήνα. Στη συνέχεια, το 2002 η εταιρική μορφή του μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία, το 2006 τού χορηγείται άδεια λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος και εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έπαιξε σημαντικό ρόλο την περίοδο του Μεσοπολέμου στη χρηματοδότηση δημόσιων έργων και προσπάθησε να εμπεδώσει την έννοια «αποταμίευση» στους Έλληνες.

Σήμερα το ΤΤ έχει ύψος ενεργητικού 13,1 δισ., με 145 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα και 840 συνεργαζόμενα καταστήματα ΕΛΤΑ. Το ελληνικό Δημόσιο είναι μέτοχος στο 34%, ενώ η εξάρτησή του από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα Ελλάδος είναι η μικρότερη από τις άλλες τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν έχει επιβαρύνει ποτέ το Ελληνικό Δημόσιο και την τελευταία πενταετία το τελευταίο έχει εισπράξει πάνω από 3 δισ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν από το PSI ήταν το πρώτο στην Ελλάδα και το τρίτο στην Ευρώπη σε κεφαλαιακή επάρκεια, ενώ με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων υπέστη ζημία 3 δισ. ευρώ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ένα και μόνο ένα: προσοχή στην αποταμίευση.

Πριν από το 1919 προβλέπονταν περιπτώσεις στις οποίες ήταν υποχρεωτική η παρακατάθεση στο δημόσιο ταμείο χρηματικών κεφαλαίων ή αξιών, με σκοπό την προστασία του παρακαταθέτη και εκείνου στον οποίο γινόταν η παρακατάθεση.

Αυτήν τη διαφύλαξη της δημόσιας παρακατάθεσης ανέλαβε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο ιδρύθηκε το 1839. Μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δανειοδοτεί έργα ύδρευσης, αποξήρανσης, οδοποιίας, κατασκευή λιμένων, στρατώνων και σχολείων. Από τη λήξη του πολέμου έως τις αρχές του ’80 ασκεί την ταμειακή υπηρεσία των δήμων, κοινοτήτων, νομαρχιών και άλλων ταμείων, χορηγεί δάνεια σε δημόσιους υπαλλήλους για τις στεγαστικές τους ανάγκες.

Τις δεκαετίες ’80 – ’90 προωθεί την τοπική ανάπτυξη, αναλαμβάνει την οικονομική διαχείριση, του πρώτου και δεύτερου αναπτυξιακού προγράμματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και συνάπτει δάνεια με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα Επενδύσεων, τα οποία μεταβιβάζει στους δήμους. Επίσης, αποκτά μετοχές των τραπεζών Ελλάδος, Ιονικής, Εθνικής, Εμπορικής, Αττικής και άλλων.

Ρίχνοντας μια ματιά στα οικονομικά μεγέθη του, βλέπουμε ένα σύνολο ενεργητικού – παθητικού 6,6 δισ. το 2010 και καθαρά κέρδη 81 εκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ένα και μόνο ένα: προσοχή στην παρακαταθήκη.

Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι το χρηματοοικονομικό σύστημα να υπηρετεί την πραγματική οικονομία και τις ανάγκες της κοινωνίας. Το Ελληνικό Δημόσιο να προστατεύει την περιουσία, να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και να αντιμετωπίζει την κάθε μορφή απομείωσης και απαξίωσης.

Είναι σημαντικό το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές, πόσω μάλλον όταν συσχετίζεται με τους ιστορικούς όρους της αποταμίευσης και της παρακαταθήκης.


Σχολιάστε εδώ