Αντιπαράθεση στην Αριστερά για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Λίγα λεπτά μετά την κυκλοφορία του δελτίου Τύπου της ΚΝΕ έγιναν δημοσίως, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ειρωνικά και απαξιωτικά σχόλια κεντρικών στελεχών της Νεολαίας ΣΥΝ για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, με επίκεντρο τη συμμετοχή συγκροτημάτων hip-hop στο φεστιβάλ του «αιώνιου αντιπάλου». Μέχρι αυτό το σημείο τα στελέχη της ΚΝΕ δεν αντέδρασαν.

Όμως την Παρασκευή δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» σχετικό σχόλιο υπό τον αιχμηρό τίτλο «Τι έγινε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ;» και (ειρωνικό) υπότιτλο «Τα ύστερα του κόσμου», όπου καυτηριάζεται η επιλογή της ΚΝΕ να φιλοξενήσει τα hip-hop συγκροτήματα Going Τhrough και ΝΕΒΜΑ. Ο συντάκτης της «Αυγής» σημειώνει ότι δεν πρόκειται για φάρσα, κακοήθεια ή προβοκάτσια, αλλά για επιλογή, ώστε σε ένα φεστιβάλ που κουβαλάει όλη την ιστορία του ΚΚΕ, που έχει συνδεθεί με αγώνες και καλλιτέχνες, να εμφανιστούν συγκροτήματα τα οποία είναι μιμητές της αμερικάνικης αντίστοιχης σκηνής, υπέρμαχοι ενός συστήματος στο οποίο ο «άντρας» θέλει «αμάξια και λεφτά» για να κατακτήσει την καλλίγραμμη νεαρή, την οποία φυσικά αλλάζει σαν τα πουκάμισα και πουλάει νταηλίκι…

Το άρθρο ολοκληρώνεται με επίθεση στην ΚΝΕ, καθώς η «Αυγή» σημειώνει ότι αν πρόκειται για προσπάθεια του ΚΚΕ να πιάσει τον παλμό της νεολαίας, τότε «είναι μάλλον αποτυχημένη, όπως και γενικά τα αντανακλαστικά του στους παλμούς της κοινωνίας». Και καταλήγει ότι αν η ΚΝΕ και το ΚΚΕ αποφάσισαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του Φεστιβάλ και να μην αποτελεί πια πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός, αλλά εμπορική διοργάνωση, τότε όλοι αξιολογούν τις προτεραιότητές τους. Η επίθεση ήταν ευθεία, οπότε δεν άργησε η αντίδραση από τον Περισσό, την Παρασκευή το απόγευμα. Η ΚΝΕ απέστειλε σε όλα τα ΜΜΕ σχετικό σχόλιο, όπου επιτίθεται στην «Αυγή» και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφού θυμίζει ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι από τα μεγαλύτερα νεανικά πολιτικά-πολιτιστικά γεγονότα στη χώρα μας, θεσμός που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα, πραγματοποιείται από την αρχή ως το τέλος με την αυτοθυσία, το μεράκι και την προσπάθεια χιλιάδων μελών, φίλων και οπαδών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χωρίς σπόνσορες και χορηγούς και φιλοξενούνται δεκάδες εκδηλώσεις, συναυλίες, συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ερασιτεχνικά συγκροτήματα πλάι σε γνωστούς καλλιτέχνες και άλλα, σημειώνει ότι «είναι λογικό στις εκδηλώσεις του να χτυπάει ο παλμός της νεολαίας». Και καταλήγει, ειρωνικά, ότι «οι κύριοι της «Αυγής» και του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσημα υποστηρίζουν (όπως η Επιτροπή Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ) τα ναρκωφεστιβάλ και τις λοιπές εκδηλώσεις όπου σβήνει ο παλμός, ο νους και η ψυχή της νεολαίας, είναι λογικό να έχουν την αγωνία να τον πιάσουν».

Η αιχμή είναι βαριά και αναμένουμε συνέχεια στην αντιπαράθεση, η οποία πιθανόν να κλιμακωθεί μέχρι τις ημέρες του φεστιβάλ στην Αθήνα. Σημειώνουμε ότι τα στελέχη της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει ήδη την εκστρατεία προσέλκυσης θεατών με ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες και πανό σε όλη την Ελλάδα αλλά και προπώληση εισιτηρίων. Ήδη μάλιστα στη Θεσσαλονίκη είχαμε και δύο συλλήψεις μελών της ΚΝΕ για προπαγάνδιση του αντίστοιχου φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

****

Νέο Πολιτικό Συμβούλιο στην ΟΝΝΕΔ

Σε ανασυγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου της Οργάνωσης προχωρεί ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, όμως σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει. Στο όργανο περιλαμβάνονται τόσο νέα πρόσωπα, που συμβολίζουν την ανανέωση και τη σύνδεση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με την ΟΝΝΕΔ, όσο και έμπειρα στελέχη, που θα κληθούν να διαχειριστούν σημαντικά ζητήματα στους τομείς τους. Μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα η ΟΝΝΕΔ δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει σχετική ανακοίνωση, αλλά σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα αποτελείται από τους Άκη Τσομάκη (Αγροτικής Ανάπτυξης), Γρηγόρη Στραβόλαιμο (Αθλητισμού), Δήμητρα Λυγούρα (Επιχειρηματικότητας), Νίκο Σωτηρόπουλο (Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης), Σταύρο Γιώτσα και Χρήστο Θεοδωρακούλη (Δημόσιας Τάξης), Βασίλη Σπυράκο και Άρη Καλαφάτη (Διεθνών Σχέσεων), Ανδρέα Κυριακόπουλο και Σωτήρη Πανουτσόπουλο (Δικαιοσύνης), Θάνο Καραγιάννη (Εθελοντισμού), Γιάννη Πάγκαλο (Εξωτερικών και Άμυνας), Παύλο Μαρινάκη (Εσωτερικών), Γιάννη Φετάνη (Κοινωνικών Κινημάτων και Καινοτόμων Ιδεών), Μιχάλη Κομίτση (Οικονομίας), Βάλια Ταπάκη (Πολιτισμού και Ψηφιακής Ανάπτυξης), Φώτη Κουρούβανη (Περιβάλλοντος), Μπάμπη Τσιανάκα (Τουρισμού), Πλούταρχο Τζάμπογλου (Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων), Άγγελο Παπανικολάου (Υγείας).

Οι αλλαγές στο Εκτελεστικό Γραφείο έχουν σχεδόν αποφασιστεί, αλλά όχι στο σύνολό τους, οπότε αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την ανακοίνωσή τους, στη βάση του ρεπορτάζ μας της προηγούμενης εβδομάδας. Με τη νέα του σύνθεση το Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ φιλοδοξεί να παράγει ακόμη περισσότερη πολιτική, θέσεις και προτάσεις, ακόμη και σε ζητήματα που θα προκαλέσουν συζητήσεις (όπως στα θέματα ασφάλισης και ανεργίας).

Ωστόσο, η Οργάνωση θέλει να δώσει βαρύτητα σε δύο, βασικά, άξονες: στην επιχειρηματικότητα των νέων και στα κοινωνικά – εθελοντικά δίκτυα. Πιστεύουν ότι υπάρχουν πλέον καθημερινές συγκρούσεις στην κοινωνία, συγκρούσεις νοοτροπιών και πιθανότατα γενεών. Η νέα γενιά, για τους γαλάζιους, πρέπει να βγει μπροστά. Πιστεύουν ότι η ΟΝΝΕΔ έχει ήδη αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και πλέον θέλουν να δώσουν τη μάχη για να αλλάξουν συνολικά τη γενιά τους, ώστε να κρατηθεί μακριά από το «όνειρο» του μεγάλου δημόσιου τομέα, να πιστέψει στις δυνάμεις της και να προκόψει με ατομική ευθύνη και προσπάθεια.

****

Ανασύσταση και στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ

Στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ για την Ανασύσταση του Κινήματος αναρτήθηκε κείμενο αποκλειστικά για τη Νεολαία, με περιεχόμενο τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να έχει η στρατηγική του «νέου ΠΑΣΟΚ» για τη νέα γενιά και στόχο να προκληθεί διάλογος.

Το κείμενο φυσικά θα συζητηθεί και στις κατά τόπους οργανώσεις του Κινήματος, αλλά ήδη γίνεται έντονος διαδικτυακός διάλογος. Στο κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τη βασική ανάλυση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ των τελευταίων μηνών, αναφέρεται ότι η νεολαία είναι αναγκαία στο «νέο ΠΑΣΟΚ», ότι αν ψάξουμε τους μη προνομιούχους της σημερινής εποχής αναγκαστικά θα εξετάσουμε τους νέους, ότι η ενεργοποίηση των νέων είναι ζωτικής σημασίας για τη σοσιαλδημοκρατία, ότι το σημαντικότερο διακύβευμα της ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ είναι η ανανέωση αλλά και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από γέρους μικρής ηλικίας. Σύμφωνα με το κείμενο, η διαδικασία ανασύστασης πρέπει να έχει δύο στόχους: αφενός να πείσει τους νέους ότι το ΠΑΣΟΚ αλλάζει και αφετέρου να τους καλέσει να πάρουν πραγματικά το κόμμα στα χέρια τους και με συλλογική δράση να διαμορφώσουν οι ίδιοι τις θέσεις, τη φυσιογνωμία και τη στρατηγική τους σε ένα ορμητικό ρεύμα δημοκρατικής ανανέωσης. Από το κείμενο προκύπτει ότι υπάρχει ανάγκη μιας σοσιαλιστικής οργάνωσης Νεολαίας, βαθιά πολιτικής, που να προάγει τον ιδεολογικό πολιτικό λόγο, να απευθύνεται στο σύνολο της νέας γενιάς με συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας τη νεολαία ως κομμάτι της προοδευτικής συμμαχίας στην κοινωνία, να διέπεται από τον ακτιβισμό και τον εθελοντισμό, να έχει υποστήριξη και τεχνοκρατικών και επαγγελματικά διαρθρωμένων δομών για να απαντά πειστικά και με τεκμηριωμένο τρόπο στα αιτήματα της εποχής. Στόχος, λέει η Ιπποκράτους, που φέρει την ευθύνη του κειμένου, είναι μια οργάνωση Νεολαίας που δεν θα αποτελεί τον στενό κομματικό βραχίονα του ΠΑΣΟΚ στη νέα γενιά!

Γι’ αυτό, τονίζεται (και είναι η πρώτη φορά επισήμως), απαιτείται ένας βαθμός όχι απλώς αυτονομίας, αλλά ενδεχομένως και ανεξαρτησίας, σε ορισμένες περιπτώσεις, της οργάνωσης Νεολαίας από τον κομματικό φορέα. Στον διαδικτυακό διάλογο έχουν ήδη αναδειχτεί πολλές από τις παθογένειες που «σέρνουν» από παλιά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ και καλούνται οι υπεύθυνοι να αλλάξουν τα πράγματα αλλά και να αναδείξουν νέα στελέχη και νέες πολιτικές. Πάντως, λίγες ημέρες μετά την ανάρτηση του κειμένου, ήδη ξεκίνησε νέα γκρίνια στο Κίνημα, καθώς στα όργανα που ανακοινώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον δρόμο προς το Συνέδριο δεν περιλαμβάνονται και τόσο πολλά νέα πρόσωπα. Σημειώνουμε ότι στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στους νέους αντέδρασε η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που, όπως αναμενόταν, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε με τις επιλογές του τη νέα γενιά της.

****

Επίθεση Χρυσής Αυγής σε ΟΝΝΕΔ

Για μίμηση και επικοινωνιακή ευαισθησία κατηγορεί την ΟΝΝΕΔ η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Αφορμή αποτέλεσε η πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου για τη δημιουργία διαρκούς κοινωνικού παντοπωλείου στην περιοχή τους. Η Χρυσή Αυγή τονίζει ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανησυχήσει από τη δική τους κοινωνική δράση και προσπαθούν να τους μιμηθούν. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι ως κυβερνητικό κόμμα έχει ευθύνη για την εξαθλίωση του λαού και δεν μπορεί τώρα να προσφέρει κοινωνικό έργο, ενώ ακόμη και έτσι η προσπάθειά τους είναι… τσιγγούνικη! Εν κατακλείδι, η Χρυσή Αυγή αναρωτιέται αν τα τρόφιμα στο Παλιό Φάληρο θα μοιραστούν σε Έλληνες ή όπου λάχει… Στην ανακοίνωση αντέδρασαν (ατύπως…) στελέχη της ΟΝΝΕΔ Παλαιού Φαλήρου, που ανέφεραν ότι η δική τους προσπάθεια γίνεται μέσω των πολιτών με εθελοντικές προσφορές και όχι με όχημα την κρατική χρηματοδότηση! Κύκλοι της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, πάντως, σχολίασαν ότι όταν η γαλάζια Νεολαία δημιουργούσε επιτυχημένα κοινωνικά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα, η Χρυσή Αυγή ασχολούνταν με τους μετανάστες αποκλειστικά και όψιμα επέδειξε ψήγματα κοινωνικής αλληλεγγύης – και μάλιστα με εθνοτικά χαρακτηριστικά. Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Χρυσής Αυγής να μοιράζει βοήθεια μόνο σε Έλληνες έχει προκαλέσει, δικαίως, αντιδράσεις, καθώς η ανθρώπινη ευαισθησία δεν μπορεί να έχει χρώμα. Ωστόσο, ακούμε ότι πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε πρωτοβουλία από γαλάζια στελέχη (με ιδιωτική χρηματοδότηση), μεγαλύτερης ηλικίας, που βοηθάει και αυτή επίσης μόνο Έλληνες, όπως λένε.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Αποχή

Αποχή από την τηλεόραση αλλά και κάθε δημόσια παρουσία φαίνεται ότι κάνουν ΟΝΝΕΔ και Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο ότι τα στελέχη λείπουν διακοπές και παρατηρείται… λειψανδρία, αλλά υπάρχουν και ανοιχτά εσωκομματικά ζητήματα και κάποιοι δεν θέλουν να εκτεθούν…

Στρατηγική

Μπορεί να μην ήθελαν κατακαλόκαιρο να βγουν παραέξω, αλλά στη Μεσογείων τα βασικά στελέχη έγραψαν πολλές ώρες δουλειάς, κυρίως συζητώντας τη στρατηγική τους. Ακόμη και η καθιερωμένη καμπάνια της ΔΑΠ, τον Σεπτέμβριο, ακούμε ότι δεν αφορά αμιγώς θέματα πρωτοετών φοιτητών, αλλά γενικότερα των φοιτητών και των νέων ανθρώπων…

Ενότητα

Ακούμε ότι γίνεται προσπάθεια από την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ να υπάρξει ενωμένη γαλάζια παράταξη στις επερχόμενες εκλογές της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ). Θα τελεσφορήσει;

Νέα προσπάθεια

Στα σκαριά βρίσκεται καινούργιο νεανικό πολιτικό περιοδικό, σύγχρονου, προοδευτικού χαρακτήρα, αλλά όχι με συγκεκριμένη κομματική σκοπιά. Αρχικά θα βρίσκεται σε διαδικτυακή μορφή και ίσως αργότερα προχωρήσει σε έντυπη έκδοση, όπως συζητά ο εμπνευστής του, νέος ασκούμενος δικηγόρος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ο οποίος, αν και δραστήριο κομματικό στέλεχος, λέει πως στόχευση της προσπάθειας είναι η έκφραση του στίγματος των νέων ανθρώπων στη χώρα μας πέραν του καθιερωμένου μοτίβου των περισσότερων ΜΜΕ. Συντόμως, νεότερα…

Επικοινωνιακά

Επικοινωνιακή πολιτική για σεμινάριο, όσον αφορά τους νέους, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι μόνο η πολύχρονη έμφαση που δίνει οργανωτικά σε επίπεδο γειτονιάς και σχολείου. Ακόμη και στη διανομή τροφίμων που κάνει προβάλλει παντού μόνο νέους ανθρώπους. Η επικοινωνία της όμως εξελίσσεται και σε άλλα επίπεδα, πάντα με στόχο τους νέους. Για παράδειγμα, το νέο τους τραγούδι – ύμνος επιτελεί ακριβώς αυτόν το στόχο: πωρώνει τα μέλη, τραβάει φίλους και ανατριχιάζει τους αντιπάλους…

Κοινωνικό έργο

Ότι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν πολλή και καλή δουλειά μέσα στην κοινωνία το αναγνωρίζουν ακόμη και στην ΟΝΝΕΔ. Γι’ αυτό θα δώσουν βαρύτητα στο συγκεκριμένο πεδίο, ακόμη και με την παροχή κοινωνικού έργου. Άλλωστε, είχαν ξεκινήσει από πέρσι, με τα κοινωνικά παντοπωλεία και τις τοπικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Τι μας θύμισε…

Τη γνωστή, παλιά, αριστερή διεθνιστική αλληλεγγύη μάς θύμισε η τελευταία ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, που συμπαρίσταται στον αγώνα των μαθητών και σπουδαστών της Χιλής! Καιρό είχαμε να δούμε αντίστοιχο κείμενο από μαθητές…

Σύνεδροι και προβλήματα

Ακούμε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των συνέδρων στο επερχόμενο Συνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα προέρχεται από τη Νεολαία, καθώς στην εγγραφή μελών οι νεότεροι αποτελούν πολύ μεγάλο κομμάτι. Αναμένουμε να το δούμε στην πράξη. Παράλληλα, αντιμετωπίζουν και ένα πρωτότυπο πρόβλημα: οι περισσότεροι νέοι γύρω στα τριάντα δεν θέλουν να ασχοληθούν με τη Νεολαία, αλλά με το κόμμα. Όσοι προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ δεν θέλουν να ξαναμπλέξουν με Νεολαία. Όσοι είναι καινούργιοι, βλέπουν το κόμμα ως κίνημα και δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη συγκρότησης Νεολαίας.

Δράση

Αφού αναφερθήκαμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, πρέπει να σημειώσουμε ότι από τις πρώτες δράσεις που θα κάνει η Νεολαία ΑΝΕΛ τις επόμενες εβδομάδες είναι η επίδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης (και αυτή…), με ενίσχυση άπορων οικογενειών. Όμως, μας λένε, η Νεολαία της ΑΝΕΛ θα το κάνει μακριά από τη δημοσιότητα, ώστε να μην εξευτελίζονται όσοι χρειάζονται βοήθεια…

Διαβουλεύσεις

Σε δημόσια διαβούλευση της Κομισιόν για το πώς θέλουν οι πολίτες την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2020, μόνο 5.500 Ευρωπαίοι έχουν απαντήσει μέχρι στιγμής. Αντίθετα, νωρίτερα φέτος, σχεδόν 7.500 νέοι συμμετείχαν στη διαβούλευση της Κομισιόν για το μέλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων νεολαίας. Μήπως πρέπει οι Βρυξέλλες να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στους νέους που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν;

Με το βλέμμα στο μέλλον!

Μαθαίνουμε ότι προετοιμάζονται οι εθνικές προτεραιότητες για τη νεολαία που θα απασχολήσουν την περίοδο της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το… 2014! Μη νομίζετε ότι ξεκίνησε να δουλεύει σοβαρά το κράτος από τόσο νωρίς. Απλώς οι οργανώσεις νέων και το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας προετοιμάζονται. Προφανώς είναι αισιόδοξοι ότι μέχρι τότε δεν θα έχει συμβεί κάποιο πολιτικό ατύχημα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας…

***

Φήμες

Αληθεύει ότι στην τελετή παράδοσης – παραλαβής στη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς… σφάχτηκαν ο απερχόμενος γενικός και η διευθύντρια Οικονομικού – Διοικητικού; Αληθεύει ότι ο βασικός λόγος της αντιπαράθεσης ήταν οι διαδικασίες (ή μεθοδεύσεις, αναλόγως οπτικής…) για την επιχορήγηση της συμβουλευτικής τηλεφωνικής γραμμής για τους ομοφυλόφιλους νέους;


Σχολιάστε εδώ