αμυντικά θέματα

Ιστορία μου, αμαρτία μου

• Από το 2006, εδώ και 6 χρόνια, έχω κουράσει τους αναγνώστες της στήλης αφηγούμενος μια απίστευτη ιστορία που αφορά την απάτη είσπραξης 25.081.757 δολαρίων από το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΕΘΑ), με δράστη τον κ. Βλάση Καμπούρογλου, εκπρόσωπο του άραβα εμπόρου όπλων κ. Φουάντ αλ Ζαγιάτ και ιδιοκτήτη της εταιρείας DRUMILAN OFFSET PROGRAMME LTD. Ο δεύτερος, πληροφορηθείς ότι στην Ελλάδα γίνεται ο χορός των τρωκτικών στα Αντισταθμιστικά (OFFSETS), έστησε, γρήγορα γρήγορα, εταιρεία με τον… ιθαγενή κ. Β. Καμπούρογλου για συμμετοχή στο συμπόσιο. Βρήκε, βέβαια, πρόθυμους εταίρους υπηρεσιακούς παράγοντες.
• Επειδή, όμως, η διαφθορά είναι, όπως λένε, ταγκό που χορεύεται από δύο, ο κ. Β.Κ. επισκέφθηκε μια ωραία ημέρα του 2001 το «Ίδρυμα», δηλαδή τη ΓΔΑΕΕ, όπου τον υποδέχθηκε με τιμές ο γεν. διευθυντής, κ. Αντώνης Κάντας. Υπόψη ότι, ακριβώς προ οκταμήνου, ο κ. Β.Κ. είχε κηρυχθεί από το ΥΕΘΑ έκπτωτος, γιατί το είχε «φεσώσει» στο έργο «Μηχανοργάνωση του ΝΙΜΤΣ από τα ΑΩ των F-16» (του Ανδρέα).
• Αυτό, όμως, το «αγνόησε» ο κ. Κάντας, ο οποίος υπέγραψε μεγαλοπρεπώς βεβαίωση στον ευτυχή κ. Β.Κ. ότι τα ΑΩ για τα TOR-M1 πραγματοποιήθηκαν, πράγμα που του επέτρεπε να εισπράξει 25.081.757 δολ. (Νομίζω ότι η ακρίβεια αναφοράς του ποσού σάς εντυπωσιάζει. Μέχρι δεκάρας… που λένε.)
• Η DRUMILAN, όμως, δεν είχε πραγματοποιήσει ΤΙΠΟΤΑ. Όταν λέμε ΤΙΠΟΤΑ, εννοούμε τίποτα. Ο κ. Βλάσης Καμπούρογλου απήλθε πανηγυρικά και εισέπραξε το ποσόν, που διανεμήθηκε στους «δικαιούχους» μέσω λογαριασμών εταιρειών Κύπρου και Παρθένων Νήσων. Τέλος, κατέληξαν στην Ελβετία και, όπως ανέφερα, έγινε η διανομή των μιζών.
• Όταν κάποτε «έσκασε» η υπόθεση, άρχισε μια προκαταρκτική εξέταση, η οποία περιέργως σταμάτησε, ετάφη μπορώ να πω, τον Μάιο του 2009, στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ποιος επίεζε διά την ταφήν; Έλα ντε… Το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία. «Είναι απορίας άξιον πώς όλα διαπιστώνονται με τόση καθυστέρηση σήμερα, παρότι από το 2004, με τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής (σ.σ.: Τραγάκης, Βενιζέλος, Λυκουρέντζος, Πολύδωρος, Καρχιμάκης, Κεδίκογλου, Λοβέρδος κ.ά.), η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αθώωσε πανηγυρικώς τον Άκη, είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος των υπεράκτιων εταιρειών και το πώς λειτούργησε η κυκλοφορία της μίζας από τη Ρωσία με έλληνες αξιωματούχους», έγραψε το «Βήμα», πρόσφατα (8.7.12)… Έλα ντε; Απορίας άξιον.
• Τα παραπάνω, ως «επιδόρπιο» των όσων αναφέρθηκαν στο προηγούμενο τεύχος του «Π» για την τερατωδών διαστάσεων βίλα του κ. Καμπούρογλου (μόνο;)

Μια φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις…

• Είδα σε μια φωτογραφία τον ΥΦΕΘΑ, τον αρμόδιο για τις αμυντικές βιομηχανίες ναύαρχο κ. Δ. Ελευσινιώτη, που μου προκάλεσε απορία.
• Στεκόταν με άψογο κοστούμι στη μέση ενός γηπέδου με τα χέρια του να βουλώνουν τ’ αυτιά του! Η λεζάντα μάς πληροφορούσε ότι παρακολουθούσε δοκιμαστική βολή βλημάτων 40 mm.
• Διερωτήθηκα γιατί οι «αρμόδιοι» έστησαν όρθιο τον ναύαρχο, με τον ήλιο κατακούτελα, να παρακολουθήσει βολή. Δεν υπήρχε ένα υπόστεγο, κατάλληλες ωτασπίδες, κάποια περιβολή για την εργασία αυτή;
• Με πληροφόρησαν όμως κάτι άλλο. Ο ΥΦΕΘΑ έκλεινε τ’ αυτιά όχι για να μην ακούει τους κρότους της βολής, αλλά τις δικαιολογίες της ΓΔΑΕΕ για την ασυγχώρητη παράλειψή της να προωθήσει θέματα της ΕΛΒΟ, ενώ φαίνεται προθυμότατη να το κάνει για παλιά καρντάσια…
• Τελικά, η σύμβαση για τη συμπαραγωγή των πυρομαχικών 40 mm από ΕΑΑΣ – ΑΤΚ (αμερικανική) είχε υπογραφεί από το 2009, αλλά καθ’ οδόν είχε κολλήσει λόγω αδρανείας και αδιαφορίας Βενιζέλου – Βασιλάκου – Μπεγλίτη. Η σύμβαση που παραλίγο να ναυαγήσει και διασώθηκε στο «τσακ» από τον Αβραμόπουλο έχει εξαγωγικό ενδιαφέρον.
• Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και χρειάζεται βούληση (και παρά βέβαια), την οποία έχουν οι Αμερικανοί, απ’ ό,τι ξέρω, όχι όμως οι ημέτεροι. Εξαιρώ τον τελευταίο πρόεδρο του ΕΑΑΣ κ. Πιλάλη.
• Θα επανέλθω…στην Ιθάκη.

Αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές

Στις 5 Μαΐου 2011, στην ομιλία του προς τους αποστράτους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Αντώνης Σαμαράς είχε εξαγγείλει την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των μαθητών στις Στρατιωτικές Σχολές, θέση που έτυχε ευρείας αποδοχής και βεβαίως συμπεριλήφθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, λοιπόν, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2013-14, δημιουργείται και 6ο επιστημονικό πεδίο, στο οποίο θα περιληφθούν οι 19 Στρατιωτικές και οι 2 Αστυνομικές Σχολές, που τώρα είναι κατανεμημένες σε διάφορα πεδία. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζεται ότι μόνον οι μαθητές που συνειδητά επιλέγουν το ειδικών συνθηκών στρατιωτικό επάγγελμα θα εισέρχονται στις σχολές και συνεπώς θα σταματήσει το φαινόμενο των παραιτήσεων αλλά και των «αξιωματικών με το ζόρι» που βιώσαμε όλα τα τελευταία χρόνια. Επιτέλους, μια θετική πρωτοβουλία υλοποιείται!

Συνάντηση ΥΕΘΑ – αποστράτων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με τους προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι του μετέφεραν το καθολικό αίτημα για «όχι άλλες περικοπές» στα εισοδήματά τους. Συζητήθηκαν επίσης και τα θέματα των Μετοχικών Ταμείων. Στη συνάντηση παρέστη και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι απόστρατοι προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την «κατάντια στην οποία τους έχουν φέρει οι ελληνικές κυβερνήσεις» και μάλιστα έχει οριστεί η 20ή Σεπτεμβρίου ως η ημέρα της πρώτης συγκέντρωσης. Στο μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει μελέτη της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας (στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο), με την οποία αποδεικνύεται ότι οι αποδοχές του ένστολου προσωπικού έχουν ήδη μειωθεί από 4 έως 15% μέσα στο 2012. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μειώσεις προέρχονται διότι: πρώτον, παρατάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α’) η αναστολή χορήγησης του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας αλλά και των μισθολογικών προαγωγών, ενώ αυτή προβλεπόταν να καταργηθεί με την ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Δεύτερον, αυξήθηκε η μηνιαία κράτηση που επιβάλλεται επί του αθροίσματος των ποσών του βασικού μισθού και του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας των μηνιαίων αποδοχών των μετόχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από 4% σε 5% και, τρίτον, επιβλήθηκε ειδική εισφορά υπέρ ΤΠΔΥ/ΟΑΕΔ σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων και σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 11 του Ν. 4024/27-10-2011 αποδίδεται υπέρ ΜΤΣ. Έτσι λοιπόν, μετά τις αρνήσεις της «τρόικας» να δεχτεί τα ισοδύναμα μέτρα του Πάνου Παναγιωτόπουλου, όλοι περιμένουν να δουν αν η κυβέρνηση τελικά θα «τηρήσει την υπόσχεσή της» και δεν θα επιφέρει νέα μείωση 12% στα ήδη πενιχρά μισθολόγια των ενστόλων.


Σχολιάστε εδώ