Έπεισε ο Σαμαράς

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με την καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο για το κλίμα που συνάντησε όσο -κυρίως- και με τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τους δύο ηγέτες.

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι έστω και δύσκολα θα εγκριθεί εγκαίρως η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, ενώ «άνοιξε πλέον η συζήτηση για την επιμήκυνση», όπως είπε. Βασικός στόχος του ταξιδιού του ήταν αφενός ν’ αλλάξει το κλίμα και αφετέρου να αποσπάσει μια σαφή και δημόσια τοποθέτηση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Κι αν στην περίπτωση του κ. Ολάντ η υπόθεση είχε ελάχιστες δυσκολίες, έχει τοποθετηθεί ανάλογα αρκετές φορές στο παρελθόν, η δήλωση της κ. Μέρκελ είχε βαρύνουσα σημασία κι ήταν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Μαζί, δε, με την ευθεία υποστήριξη, λίγα 24ωρα νωρίτερα, του επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ δημιουργούν ένα -έστω και πρόσκαιρο- τείχος προστασίας για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, και οι τρεις ηγέτες, άλλως εμμέσως κι άλλος ευθέως, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας θετικής ανταπόκρισης στο ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει διά ζώσης και να δεσμευτεί προσωπικά ότι η χώρα μας θα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και θα υλοποιήσει όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά ειδικά της κ. Μέρκελ ότι πείστηκε πως ο έλληνας πρωθυπουργός θα εφαρμόσει όσα υπόσχεται. Παρά ταύτα, στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις, αξιολογούν θετικά τα οφέλη από τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών, εστιάζουν ωστόσο την προσοχή τους στην επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα στην ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Αν δεν κάνουμε όλα αυτά που πρέπει, αν το πόρισμα της ʽʽτρόικαςʼʼ είναι αρνητικό, τότε τα καλά λόγια της κ. Μέρκελ και του κ. Ολάντ θα πάνε στα χαμένα», έλεγαν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά. «Η οριστικοποίηση των μέτρων για τη διετία 2013-14 είναι πλέον ζήτημα εθνικής επιβίωσης», πρόσθεταν.

Κάτι που επισήμανε κι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αμέσως ύστερα από κάθε συνάντησή του.

Αλλαγή σελίδας

«Έσπασε ο πάγος»! Με τη φράση αυτή περιέγραψαν ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την κ. Μέρκελ, ενώ οι πλέον αισιόδοξοι έσπευσαν να μιλήσουν για αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Γερμανίας-Ελλάδας.

Ενδεικτικό ήταν το γεγονός ότι αμέσως μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και τις δηλώσεις ακολούθησε 40λεπτο τετ-α-τετ εκτός προγράμματος με πρωτοβουλία της γερμανίδας καγκελαρίου.

Την ίδια στιγμή, σε διπλανή αίθουσα, εξελισσόταν συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Β. Σόιμπλε και Γ. Στουρνάρα, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε η λειτουργία ανοιχτής γραμμής και συμφωνήθηκε να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους, ο κ. Σαμαράς εξήγησε στην κ. Μέρκελ ότι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η αρνητική ψυχολογία, η οποία προέρχεται κυρίως από την έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας λόγω της παρατεινόμενης ύφεσης. Το είπε με έμφαση, άλλωστε, και στις επίσημες δηλώσεις του.

Επισήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης θα αποτύχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρέπει να σταματήσουν οι δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, διότι αυτές υψώνουν εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και υπονομεύουν γενικότερα την προσπάθεια της χώρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα και ότι αυτά που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες πρέπει να είναι και τα τελευταία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε στις συναντήσεις καλά ενημερωμένη όχι μόνο για το κλίμα που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και για τις αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση. Έκανε συγκεκριμένες ερωτήσεις για υποθέσεις που καθυστερούν (καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) και ζήτησε στοιχεία για άλλα. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προετοιμαστεί αναλόγως και παρουσίασε φακέλους με αναλυτικά στοιχεία για διάφορα ζητήματα.

Τελευταία ευκαιρία

Σαφώς πιο θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ο οποίος έσπευσε εξαρχής να δηλώσει ότι ήρθε ως «φίλος της Ελλάδας».

Αναγνώρισε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και τις θυσίες στις οποίες υπόκεινται οι πολίτες προκειμένου να επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση, προσθέτοντας μάλιστα ότι «αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από άλλα μέλη της Ευρωζώνης». Αντίθετα με την κ. Μέρκελ, που επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες, ο κ. Γιούνκερ αποδοκίμασε ανοιχτά όλους όσοι καλλιεργούν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι «αν τηρούσαν μια πιο σιωπηλή στάση, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να είχε επιτευχθεί πρόοδος σε επίπεδο ιδιωτικοποιήσεων». Συνέπεσε, πάντως, με την γερμανίδα καγκελάριο στο βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, που είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί και το οποίο θα αποτελέσει την πυξίδα για μελλοντικές αποφάσεις και εξελίξεις. «Είναι η τελευταία σας ευκαιρία», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.


Σχολιάστε εδώ