XΡΗΜΑτιστήριο

> Πέπλο σιωπής έχει περιβάλει αυτό το συμβάν, ενδεικτικό της απόλυτης παράδοσης στις απαιτήσεις των δανειστών! Την ώρα που η Τουρκία απαγορεύει τις πωλήσεις ακινήτων σε έλληνες υπηκόους στα μικρασιατικά παράλια, στη χώρα μας η συγκυβέρνηση των προθύμων προωθεί δράσεις για την ιδιωτικοποίηση ή παραχώρηση μαρινών (Χίο, Σκύρο, Κω, Ρόδο κ.λπ.).

> Δεν χρειάζεται καν συντονισμένη κίνηση… αρκεί μια μοχλευμένη θέση στα χαρτιά! Σε αυτά τα επίπεδα τιμών, οι εισηγμένες με μικρή διασπορά μετοχών κινδυνεύουν να χειραγωγηθούν ακόμη και από μια μόνο ΑΧΕΠΕΥ… Αρκεί η ίδια και οι πελάτες της να βγουν μαζικά σε ρευστοποιήσεις.

> Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Με τους πολιτικούς ανίκανους να νομοθετήσουν προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης των τιμών παραγωγής των αγροτικών προϊόντων από τις αξίες που αυτά διαπραγματεύονται στις αγορές παραγώγων, κάποιοι τεχνοκράτες, φοβούμενοι κοινωνικές εκρήξεις, φαίνεται να αποσύρονται από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που οξύνουν το πρόβλημα της πείνας σε όλο τον κόσμο.

> Της Καθάρσεως πρέπει να προηγηθεί η Νέμεσις! Δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που οι εγγυήσεις οι οποίες δόθηκαν από τα κράτη (δηλαδή τους φορολογούμενούς τους) στις διάφορες επιχειρήσεις (τράπεζες, ημικρατικές εταιρείες κ.λπ.) θα πρέπει να πληρωθούν και τότε θα βγουν στην επιφάνεια οι λανθασμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν.

> Το ευαγγέλιο της «τρόικας», η πολυδιαφημισμένη εσωτερική υποτίμηση, απέτυχε παταγωδώς. Και δεν το λέμε εμείς οι εμπαθείς, αλλά το καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία! Μόλις πέντε από τις δώδεκα ομάδες αγαθών που συνθέτουν τον Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή παρουσίασαν μείωση τιμών τον τελευταίο χρόνο.

> Άντε και να δεχτούμε ότι όλα τα έκανε η παλαιά διοίκηση, η νέα δεν τα έμαθε εν καιρώ; Αληθεύει ότι κινδυνεύουν να αυξηθούν οι επισφάλειες της Proton, καθώς κάποια από τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί αρχικά σε διαφορετικά φυσικά και νομικά πρόσωπα φαίνεται τελικά να ανήκουν σε ομάδα συνδεδεμένων πελατών;

> Δεν ρωτάμε τυχαία! Πόσοι από τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων εταιρειών, ποσοστά των οποίων βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της good ATE bank, έχουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης έναντι των όποιων ανταγωνιστών για την απόκτησή τους;

> Πώς αλλιώς θα σε βάλουν να χρωστάς από τα γεννοφάσκια σου; Αληθεύει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μελετά να δώσει το «πράσινο φως» στα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να δανείζουν με διάρκειες που θα ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής των δανειοληπτών, έτσι ώστε οι υποχρεώσεις τους να περνάνε και στους κληρονόμους τους;

> Τυχαίο; Δεν νομίζουμε! Και ενώ μόνο μια μικρή κάστα τεχνοκρατών γνωρίζει τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, κάποια δημοσιογραφικά φερέφωνα διαρρέουν ότι δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα. Τι θέλουν να καλύψουν; Ποιους επιδιώκουν να προστατεύσουν;

> Πού καιρός για τέτοια; Όπως αναπολούμε τις παλιές καλές εποχές, που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έστω και για τα μάτια, ζητούσε εξηγήσεις όταν μια μετοχή «έτρεχε» χωρίς λόγο, έτσι ευελπιστούσαμε να πράξει και σήμερα, που πολλές εξ αυτών πέφτουν χωρίς όγκους και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Τα παραδείγματα πολλά: ΑΤΕ, ΤΤ κ.λπ.

> Άλλη μια μεγάλη επιτυχία… Λαζαρίδη! Η επικείμενη αξιολόγηση του αγγλικού οίκου FTSE αναμένεται να υποβιβάσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο από την κατηγορία ανεπτυγμένη υπό παρακολούθηση στην advanced emerging.

> Θα κυνηγήσει μέσω της νομικής οδού τους υπόχρεους, θα τιτλοποιήσει μέρος αυτών ή θα τα πουλήσει σε fund του εξωτερικού με discount; Τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος της Λαϊκής λέγοντας πως βρίσκεται σε επαφή με δικηγορικά γραφεία στο Λονδίνο, τα οποία θα αναλάβουν τον περιορισμό των ζημιών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που διατηρεί η τράπεζα στην Ελλάδα;

> Ναι μεν… αλλά! Μπορεί η επένδυση της οικογένειας Μαρινόπουλου να είναι σημαντική για την εθνική οικονομία, ωστόσο οι απαιτήσεις της για πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και άρση όλων των περιορισμών σηκώνει πολλή συζήτηση.

> Από τη στιγμή που οι ευθύνες είναι δεδομένες, γιατί δεν αποδίδονται ονομαστικά σε αυτούς που πρέπει; Δεν μπορεί, κ. υφυπουργέ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να καλούνται για πολλοστή φορά οι καταναλωτές να πληρώσουν το μάρμαρο για τις στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, τους κακούς υπολογισμούς, τις σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών μεγεθών – εκτιμήσεων και τις καθυστερήσεις χρόνων.

> Ας μην ορκιστείτε κιόλας… γιατί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι νομίζετε! Με αφορμή την εταιρική ανακοίνωση της Profile, βάσει της οποίας «…η Attica Bank ασκεί τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών οι οποίες ανήκουν κατά κυριότητα στη ΔΡΑΞ ΑΧΕΠΕΥ…», αναρωτιόμαστε αν τα συμφέροντα των πρώτων ταυτίζονται με αυτά των δεύτερων, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται από κοινού οι αποφάσεις…

> Γιατί η Ρυθμιστική Αρχή και όχι οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας; Πόσο ανεξάρτητη από παρεμβάσεις θα είναι η εποπτεία της πρώτης στην τήρηση των όρων των συμβάσεων που έχουν να κάνουν με τις άγονες γραμμές; Ειδικά αυτών με τη δυνατότητα αυξομείωσης των δρομολογίων ανάλογα με τις ανάγκες της κίνησης και επικουρικής δραστηριοποίησης των μειοδοτών για έκτακτες ανάγκες;

> Μια χαρά το σκέφτηκε η διοίκηση του ΟΤΕ και προχώρησε σε μια έξυπνη επενδυτική κίνηση! Οι μερικές επαναγορές ομολόγων του Οργανισμού, λήξης Αυγούστου 2013, οδήγησαν σε συνολικό κέρδος 13,6 εκατ. ευρώ, συνεπεία της προπληρωμής υπό το άρτιο.

> Οι κατηγορίες είναι πολύ σοβαρές για να περνούν στα ψιλά γράμματα! Τελικά ο Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους διαμορφώνει, ναι ή όχι, τεχνητά χαμηλές τις οριακές τιμές στο Σύστημα, με αποτέλεσμα η διαφορά να διογκώνει το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ;

> Έπρεπε να είναι ιδιώτης, βλέπε Eυρωσύμβουλοι – Attica Bank Properties, αυτός που θα λάβει την ανάλογη αμοιβή-προμήθεια; Μα καλά, δεν υπήρχε ούτε μια υπηρεσία-εταιρεία του δημόσιου τομέα που θα μπορούσε να αναλάβει την αξιοποίηση και επαναμίσθωση του «Μακεδονία Παλλάς» για λογαριασμό του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ;

> Η παρουσία ονομάτων βεληνεκούς κυρίων Ρέστη και Γερμανού δεν είναι αρκετή! Με το κράτος να μη θέλει και την πρώην ΑΤΕ να μην μπορεί, η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση της FBBank αποτελεί παζλ για δυνατούς λύτες.

> Και μετά σου λέει ότι επιδιώκουν τις επενδύσεις! Όσο καθυστερεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τόσο θα παραμένουν στάσιμα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των επιχειρηματιών για την υποβολή συμμετοχής σε αυτά θα είναι σχεδόν αδύνατη.

> Έπρεπε πρώτα να κλείσουν κάποιες ανοιχτές θέσεις; Γιατί τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και τα προϊόντα Repos επί της μετοχής της «Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ» διαγράφησαν με ημερομηνία εφαρμογής την 3/8/2012, ημέρες δηλαδή μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης του υποκείμενου τίτλου;

> Γιατί καθυστερεί; Τι περιμένει; Πότε σκοπεύει ο ΔΕΣΦΑ να λάβει από την αρμόδια εποπτική αρχή την πιστοποίηση διοικητικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, ως διαχειριστής του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου;

> Ας μην αναζητούμε άλλοθι σε αλλοδαπές εκθέσεις για να παρακάμψουμε τις εγχώριες διαδικασίες! Όσες ποινές κι αν φάμε ως χώρα για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, επ’ ουδενί δεν δικαιολογούν τις απευθείας αναθέσεις που έγιναν και αναμένεται να επιχειρηθούν ξανά, προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

> Δεν είναι μόνο που άργησαν να το θεσπίσουν, είναι που προειδοποίησαν τους έχοντες και κατέχοντες για το τι μέλλει γενέσθαι! Μπορεί θεωρητικά το περιουσιολόγιο να οδηγήσει στη φορολόγηση των πολιτών βάσει της συνολικής αξίας της περιουσίας τους, ωστόσο στην πράξη υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν φυγαδεύσει τις καταθέσεις τους ή έχουν εξαφανίσει τις επενδύσεις τους σε κινητές αξίες.

> Ενίοτε χρησιμοποιούν και αθέμιτα μέσα! Είναι γεγονός ότι κάποιες ασφαλιστικές αμφισβητούν τον χρόνο παραλαβής των δηλώσεων εναντίωσης πελατών τους, έτσι ώστε να παρέλθει ο ένας μήνας από την παράδοσή τους και να αρνηθούν την ακύρωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων;

> Εκεί είναι που παίζεται το παιχνίδι, τα κέρδη του οποίου κατευθύνονται στις τσέπες των βασικών μετόχων και όχι στα ταμεία των εταιρειών! Μπορεί οι ακτοπλόοι να επικαλούνται το κόστος πετρελαίου ως το νούμερο ένα πρόβλημα που απειλεί τη βιωσιμότητά τους, ωστόσο υπάρχουν χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούσαν να κλειδώσουν τους κινδύνους, είτε συναλλαγματικούς (ισοτιμία ευρώ/δολαρίου) είτε εμπορευμάτων (τιμές καυσίμων).

> Και σχέδια έχει και οι επαγγελματικές του κινήσεις είναι καλά προετοιμασμένες! Μην εκπλαγείτε αν λίαν συντόμως δείτε το πρώην εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, Άνθιμο Θωμόπουλο, να ηγείται τραπεζικού σχήματος που θα προκύψει από μεγάλη εξαγορά με αλλοδαπά κεφάλαια.


Σχολιάστε εδώ