Τάραξε τα νερά στη ΝΔ η υποψηφιότητα Μ. Κεφαλογιάννη

Η σχετική ανακοίνωση, με τον τρόπο αλλά και στον χρόνο που έγινε, αιφνιδίασε τα στελέχη του κόμματος, αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ανέμεναν μια νέα υποψηφιότητα. Κι ενώ, μέχρι πρότινος, ο Ν. Κακλαμάνης εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί, τώρα τα πράγματα διαφοροποιούνται και όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια σκληρή αναμέτρηση. Η υπόθεση περιπλέκεται έτι περισσότερο, καθώς αποφασισμένος να θέσει υποψηφιότητα είναι και ο συνδικαλιστής Φ. Ταυρής, παρά τις έντονες πιέσεις που του ασκούνται στο ανώτατο επίπεδο.

Επισήμως η ηγεσία απέφυγε να τοποθετηθεί όσον αφορά την απόφαση του βουλευτή Ηρακλείου να διεκδικήσει το αξίωμα, ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο τελευταίος θα έχει την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών που πρόσκεινται στον Αντ. Σαμαρά, αλλά σίγουρα και σιωπηρώς του ίδιου. Είτε διότι εκτιμούν περισσότερο τις ικανότητες του Μ. Κεφαλογιάννη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης είτε διότι δεν επιθυμούν να εκλεγεί ο Κακλαμάνης. Η απόφαση του Κεφαλογιάννη ήταν προϊόν διαβουλεύσεων και συζητήσεων με βουλευτές και κομματικά στελέχη που τον προέτρεψαν «να βγει μπροστά».

Σε συνομιλία του με το «ΠΑΡΟΝ» υπογράμμισε τον ενωτικό χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, τονίζοντας ότι σκοπός του είναι να υπηρετήσει αρχές και αξίες και να αλλάξει την εικόνα του κόμματος. «Αν δεν αλλάξουμε πρώτα εμείς, πώς θα αλλάξουμε την κοινωνία;», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αν αλλάξουμε εμείς ως κόμμα, θα βοηθήσουμε και τον Σαμαρά ν’ αλλάξει τη χώρα». Ακόμη, ο Μαν. Κεφαλογιάννης υπεραμύνθηκε του διακριτού ρόλου που οφείλει να έχει το κόμμα ως προς την κυβέρνηση και τόνισε ότι πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε η ΝΔ να εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο, σύγχρονο κόμμα, να μπει στη νέα εποχή, εκμεταλλευόμενη και τις νέες τεχνολογίες. Εκτιμάται ότι στην προσπάθειά του να εκλεγεί γραμματέας θα έχει τη στήριξη και των βουλευτών που κινούνται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Είναι προφανές ότι, για ευνόητους λόγους, ο τελευταίος θα στραφεί προς τον υποψήφιο που έστω και ανεπίσημα έχει την υποστήριξη του κ. Σαμαρά.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μαν. Κεφαλογιάννη προκάλεσε προβληματισμό στο «στρατόπεδο» του Ν. Κακλαμάνη, καθώς διαπιστώνουν ότι οι όροι του παιχνιδιού αλλάζουν. Ωστόσο, ο πρώην δήμαρχος δηλώνει αποφασισμένος να διεκδικήσει το αξίωμα υπό οιεσδήποτε συνθήκες και οι συνομιλητές του τονίζουν ότι είναι «σκληρό καρύδι» και θα δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Πέρα από τους δεδομένους υποστηρικτές του, ευελπιστεί να συσπειρώσει γύρω του μια σειρά στελέχη που είτε είναι δυσαρεστημένα επειδή δεν πήραν κυβερνητική ή κρατική θέση είτε διαφωνούν με βασικές πτυχές της πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση και κυρίως με τα νέα μέτρα των 11,5 δισ., που θα είναι δυσβάστακτα, όπως λένε. «Οι εκλογές για την ανάδειξη γραμματέα είναι μια ευκαιρία για όλους αυτούς να εκδηλώσουν τη δυσφορία τους», επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προσεχείς ημέρες ίσως γίνει μία ακόμη προσπάθεια από την ηγεσία ώστε να πεισθεί ο κ. Κακλαμάνης να αποσύρει την υποψηφιότητά του και να αποτραπούν ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδεχομένως να ανοίξουν κύκλο εσωστρέφειας στην παράταξη.

Οι πιέσεις πάντως απέβησαν άκαρπες, τουλάχιστον ως προς την περίπτωση του Φ. Ταυρή, ο οποίος εμφανίζεται αμετακίνητος στην απόφασή του να κατέβει υποψήφιος ακόμη και μετά την ανακοίνωση του Μ. Κεφαλογιάννη.

Πριν υπάρξει θέμα εκλογής γραμματέα, σε συνάντηση που είχε ο Φίλ. Ταυρής με τον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς τού πρότεινε Γενική Γραμματεία υπουργείου και η απάντησή του ήταν «όχι». Τον ρώτησε αν έχει κάτι άλλο στον νου του και ο Φ. Ταυρής εξέφρασε την επιθυμία να κατέβει για γραμματέας του κόμματος, αν δεν έχει υποσχεθεί τη θέση σε κάποιον άλλο. Ο Σαμαράς ήταν θετικός στην πρόταση και του είπε να προχωρήσει. Έτσι και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του γραμματέα.

Μετά την αναβολή των εκλογών, ο Ταυρής είχε συνάντηση με στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος πάνω στην κουβέντα τού είπε ότι καλό θα ήταν να αποσυρθεί. Η απάντηση ήταν αρνητική. Ρωτήθηκε επίσης αν ενδιαφέρεται για θέση ειδικού γραμματέα, αλλά η απάντηση ήταν κοφτή: «Δεν ενδιαφέρομαι».

Προφανώς, επιδίωξη των… συστάσεων ήταν να αποσυρθούν οι σοβαρές υποψηφιότητες και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για γραμματέας. Ενδεχομένως, αν το θέμα το έβαζε στο τραπέζι ο ίδιος ο Σαμαράς, πιθανότατα Κακλαμάνης και Ταυρής να αναθεωρούσαν τις απόψεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά της υποψηφιότητας του Ταυρή έχει ταχθεί, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε, ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κ. Τασούλας, ο οποίος μάλιστα έκανε και σχετικό διάβημα στον Β. Μεϊμαράκη. Ο κ. Τασούλας τη… φύλαγε του Ταυρή, επειδή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά τις διαγραφές λόγω καταψήφισης του δεύτερου Μνημονίου, είχε πει ότι οι βουλευτές είναι απόντες από τη μάχη, ενώ εκείνοι που ψήφισαν «ναι» κρύβονται, δεν έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν τις απόψεις τους και πρόσθεσε ότι, αν ζητούσαν να σηκωθούν όρθιοι οι βουλευτές που παρευρίσκονται, δεν θα ήταν παραπάνω από δέκα. Η απάντηση του Κώστα Τασούλα, γραμματέα τότε της ΚΟ, ήταν ότι βρίσκονται στην εκλογική τους περιφέρεια.

Τελικά, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί το σκηνικό με τις τρεις υποψηφιότητες, η εκλογή του γραμματέα θα καταλήξει στην καταγραφή των διαφόρων τάσεων που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και να στείλουν κάποια μέλη της ΚΕ το «μήνυμά» τους στον Σαμαρά. Έτσι, πιθανότερο θα είναι να μην εκλεγεί γραμματέας με την πρώτη ψηφοφορία και να χρειαστεί και δεύτερη. Αν αυτό συμβεί, θα έχει αντίκτυπο στην εικόνα του πρωθυπουργού.


Σχολιάστε εδώ