Να αλλάξει η συνταγή για να γίνει βιώσιμο το χρέος

Από τη στιγμή που συνομολογείται, με πρώτο το ΔΝΤ και πολλούς διεθνείς οικονομολόγους, αλλά και κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ΕΕ, ότι το μέγα πρόβλημα είναι η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ο στόχος που προβλέπει το Μνημόνιο Β, ότι το 2020 η σχέση χρέους-ΑΕΠ θα είναι στο 120%, είναι όνειρο απατηλό… Όλοι συμφωνούν ότι με ρυθμούς ανάπτυξης αρνητικούς και την ύφεση να βαθαίνει περισσότερο το 2013, ίσως και το 2014, το χρέος το 2020 θα εκτιναχθεί στο 160% με 170%, που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί ποτέ να πληρωθεί…

Οι αγορές ξέρουν πολύ καλά ότι το σενάριο για 120% της σχέσης χρέους – ΑΕΠ δεν πιάνεται. Γι’ αυτό και σήμερα τα νέα ομόλογα «κουρεύονται» στο 80% της ονομαστικής τους αξίας. Στράφι επομένως θα πάνε και τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, αφού απομακρύνουν τη «σύλληψη» του στόχου, που θα οδηγούσε στην επιστροφή στις αγορές για δανεισμό. Το μόνο που θα πετύχουν τα μέτρα είναι να μετατεθεί το πρόβλημα για τρεις μήνες, και τότε ξανά θα είναι μπροστά μας, σε πιο ανάλγητη μορφή, με περισσότερα δάκρυα και αίμα.

Μπροστά σε αυτά τα αμείλικτα δεδομένα, στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την Τετάρτη εδώ με τον πρόεδρο του Eurogroup Γιούνκερ, την Παρασκευή στο Βερολίνο με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Σάββατο στο Παρίσι με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το πρώτο και κύριο «πιάτο» που πρέπει να βάλει στο τραπέζι είναι να ζητήσει την αλλαγή της συνταγής γιατί το χρέος δεν βγαίνει με τίποτα. Και αυτό να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο, σε μια σύσκεψη της «τρόικας» με τη συμμετοχή φυσικά και του ίδιου. Ο πρόεδρος της ΕΕ κ. Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ντράγκι, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ και ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς να βάλουν κάτω τα χαρτιά και να εξετάσουν σε βάθος το ελληνικό χρέος. Ήδη το ΔΝΤ σε έκθεσή του επισημαίνει ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2015 και αυτό κάνει μη βιώσιμο το χρέος μας.

Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να απαιτήσει από τους εταίρους μας να συνταχθεί μια καινούργια έκθεση ως προς τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της ύφεσης το 2013 και το 2014. Να γίνει ένα νέο «κούρεμα» και αναδιάρθρωση ώστε να υπάρξει προοπτική σε συνδυασμό με κάποιους ρυθμούς ανάπτυξης. Και τα όποια δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να παρθούν, να τα πάρουμε μετά, αφού πρώτα αρχίσουμε να αναπνέουμε….

Αν δεν δεχθούν να προχωρήσουν σε ρεαλιστικές λύσεις οι ευρωπαίοι εταίροι μας -το ΔΝΤ δεν πρόκειται πάντως να αποστεί της δημόσιας εκπεφρασμένης θέσης του, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο- τότε η Ελλάδα δεν έχει άλλη λύση παρά να στείλει την καυτή πατάτα σ’ αυτούς. Το κόστος μιας χρεοκοπίας, μιας στάσης πληρωμής των δανείων, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, μας οδηγούν…

Το μαρτύριο δεν μπορεί να συνεχιστεί, Αντώνη Σαμαρά. Αυτό με κάθε τρόπο πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα στην κουβέντα που θα έχεις με τον Γιούνκερ, τον Ολάντ και τη Μέρκελ…

Μην ξεχνάς, κύριε πρωθυπουργέ, ότι κάθε μέρα αυξάνονται και πληθύνονται οι φίλοι της Ελλάδας που δηλώνουν, σε υψηλούς μάλιστα τόνους, όπως ο πρώην γερμανός καγκελάριος, ο σοσιαλιστής κ. Σρέντερ, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό χαρτί που έχεις μαζί σου στις συναντήσεις με Ολάντ και Μέρκελ. Ευχή όλων των Ελλήνων, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να γυρίσεις με καλά νέα…


Σχολιάστε εδώ