Κεφάλαια… του αέρα

• Η εποπτεία στις τράπεζες είναι διεθνώς ένα σύντομο ανέκδοτο και από αυτόν τον κανόνα, δυστυχώς, δεν έχει ξεφύγει καθόλου η Ελλάδα. Ύστερα από χρόνια… οργίων στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, όπου μεγάλο μέρος των εισφερόμενων από τους μετόχους κεφαλαίων ήταν στην πραγματικότητα δάνεια από τις ίδιες τις τράπεζες που έκαναν τις αυξήσεις κεφαλαίου ή από άλλες ελληνικές τράπεζες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε τώρα (με ζωηρές παραινέσεις της «τρόικας», όπως μαθαίνουμε) να ζητήσει έλεγχο ακριβώς σε αυτήν την κατηγορία δανείων, με τα οποία καλύφθηκαν αυξήσεις κεφαλαίου.

• Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ορκωτοί ελεγκτές που διενεργούν οικονομικούς ελέγχους (due diligence) για λογαριασμό του ΤΧΣ στις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έλαβαν οδηγίες να ελέγξουν τα δάνεια που έχουν δοθεί με ενέχυρο μετοχές των ίδιων των τραπεζών σε στελέχη, εργαζόμενους ή και σε υπεράκτιες εταιρείες με πραγματικούς δικαιούχους τους μεγαλομετόχους των τραπεζών. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί πόση έκταση έχει το πρόβλημα με τα… κεφάλαια του αέρα: δηλαδή, με τα κεφάλαια που εμφανίσθηκαν να ενισχύουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αλλά ήταν, στην πραγματικότητα, δανεικά από τις ίδιες τις τράπεζες ή άλλες, «φίλιες» τραπεζικές δυνάμεις. Εκτός του ότι αυτός δεν είναι και ο πιο σοβαρός τρόπος για να ενισχύει μια τράπεζα τα κεφάλαιά της, μαθαίνουμε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ποιότητας όλων αυτών των δανείων (για να το πούμε κομψά…), καθώς οι μετοχές που είχαν δοθεί ως εγγύηση έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους.

Προστριβές για το ΤΑΙΠΕΔ

• Όταν δημιουργήθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ως ανεξάρτητος από την κυβέρνηση φορέας για τις ιδιωτικοποιήσεις, η «τρόικα» είχε πανηγυρίσει μια νίκη, δεδομένου ότι το Μνημόνιο προβλέπει ισχυρή παρουσία της στο Ταμείο. Μάλιστα, η κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να μεταβιβάσει και τα δικαιώματα ψήφου των μετοχών εταιρειών που «παρκάρονται» στο ΤΑΙΠΕΔ, εν όψει ιδιωτικοποίησης, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα ανάμιξης του υπουργείου Οικονομικών στη διοίκηση των προς πώληση εταιρειών.
• Όλα αυτά, βέβαια, ανήκουν στη σφαίρα της θεωρίας, όπως διαπιστώνουν τώρα οι τροϊκανοί. Βλέπουν, για παράδειγμα, το υπουργείο Οικονομικών να εκπροσωπεί το ΤΑΙΠΕΔ σε γενικές συνελεύσεις εταιρειών που το Ταμείο ελέγχει μετοχικά. Ή βλέπουν ότι διοικήσεις εταιρειών που ελέγχει το Ταμείο παύονται με παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

• Όλα αυτά ίσως δεν προκαλούν εντύπωση στο ελληνικό κοινό, που έχει συνηθίσει να βλέπει υπουργούς να αντιμετωπίζουν τις κρατικές εταιρείες σαν… χωράφια του πατέρα τους. Για την «τρόικα», όμως, συνιστούν μια σοβαρή απόκλιση από τα συμπεφωνημένα για το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που θα ακολουθηθεί σε αυτήν εδώ την… αποικία των ξένων πιστωτών. Και όταν οι άνθρωποι της «τρόικας» επανέλθουν στην Αθήνα, μετά τις διακοπές τους, αναμένεται ότι θα ζητήσουν σε οξείς τόνους εξηγήσεις για αυτές τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Καλά ξεμπερδέματα…


Σχολιάστε εδώ