Η μείζων απειλή και ο εγχώριος εφησυχασμός

Το ακόρεστο επεκτατικό πάθος της τουρκικής ηγεσίας, κόντρα στα παραμυθιάσματα Νταβούτογλου περί «μηδενικών προβλημάτων», εγκυμονεί διαρκή και κλιμακούμενη απειλή για την ασφάλειά μας.

Οι ΗΠΑ δοσμένες στους γείτονές μας, σχεδόν «ερωτικά», αργούν να καταλάβουν τις συντελούμενες αλλαγές στη ραγδαία επανισλαμιζόμενη τουρκική κοινωνία, που κυριαρχείται ήδη από ενεργά αντιαμερικανικά αισθήματα. Φυσικά ο Ερντογάν πουλάει στους Αμερικανούς φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ενώ την ίδια στιγμή τούς αρνείται κάθε «διευκόλυνση».

Oι φοβικές ελλαδικές ελίτ εξακολουθούν να διακατέχονται από συμπλέγματα απέναντι στη «μεγάλη Τουρκία» και τις φανφαρονικές πρωτοβουλίες της σε Μ. Ανατολή – αραβικό κόσμο.

Η Συνθήκη των Σεβρών το 1920 με την υπογραφή του Ελευθερίου Βενιζέλου άγγιζε τα προαιώνια όνειρα του Ελληνισμού οριοθετώντας την Ελλάδα των «δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ενώ ταυτόχρονα συγκροτούσε ελεύθερο κουρδικό κράτος. Η Λωζάννη το 1923 ματαίωσε το όραμα της Μεγάλης Ελλάδας και άφησε απάτριδες τους τριάντα εκατομμύρια Κούρδους, διάσπαρτους σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν, Συρία.

Σχεδόν αναπάντεχα, αυτήν την ώρα προχωρεί μια ένοπλη αναθεώρηση της ανθρωπογεωγραφίας της περιοχής. Οι Κούρδοι της Συρίας διεκδικούν μαχόμενοι την αυτονομία τους και είναι πολύ πιθανόν να την πετύχουν. Σε ενεργό αναμονή ο Μπαρζανί από το Ιράκ και ηφαίστειο που κοχλάζει το «τουρκικό» Κουρδιστάν. Σε αγωνιώδη αναμονή οι ομοεθνείς τους στο Ιράν.

Ξύπνησαν οι σκλάβοι!

Όλα αυτά τσακίζουν τα μεγαλομανή όνειρα του νεοοθωμανού σουλτάνου, καθιστώντας ορατό το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας του.

Εφιάλτης για την Τουρκία το «μεγάλο Κουρδιστάν». Φυσικό, αφού εξυπηρετεί την ανάγκη ΗΠΑ και συμμάχων τους για ένα «κομβικό κράτος» μέσω του οποίου θα επιτηρούν στρατηγικά τη Μ. Ανατολή και την Κεντρική Ασία.

Tα φίδια που ζώνουν τους γείτονες, απομυθοποιούν το ομοίωμα περί τοπικής υπερδύναμης.

Όμως μια αιμόφυρτη λόγω κουρδικού Τουρκία θα αντεπιτεθεί με τα αποθέματα του ψυχισμού της προς δυσμάς. Το έπραξε το 1920-22 και αλίμονο αν βρει εδώ ανοιχτές τις κερκόπορτες.

Ιδού η μείζων απειλή!

Ο πειρασμός για σφετερισμό των ελλαδοκυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι ερεθιστικότατος.

Η Άγκυρα αλωνίζει στην ελληνική Θράκη και μπορεί ορισμένοι αφελείς να διασκεδάζουν με τα τουρκικά σίριαλ που κατέκλυσαν τις τηλεοράσεις μας, αλλά έτσι αθόρυβα και αθώα ο εχθρός εισβάλλει διαβρωτικά στα σπίτια μας. Διείσδυση με εισαγωγή «ειρηνοποιών» πολιτιστικών προϊόντων ανέτως εισαγομένων. Σιγή νεκροταφείου από πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Τουρκία περνά «ψιλό γαζί» όλους τους αμερικανούς προέδρους για δήθεν άνοιγμα της Χάλκης.

Πρόκειται για άλλης έκδοσης τουρκικό σίριαλ. Βεβαίως, το κυρίως και πρωτίστως ζητούμενο πρέπει να είναι η κατάργηση του «τεσκερέ», με τον οποίο έχει επιβληθεί ένα βάρβαρο ασφυκτικό νομικό καθεστώς στο Πατριαρχείο και αυτό το αντιπαρέρχεται ανυποψίαστη η ελληνική εξωτερική πολιτική.

Μένει αχρησιμοποίητος ο παράγων Ισραήλ όσο διαρκεί η ρήξη του με την Τουρκία και έχει απόλυτη ανάγκη Ελλάδος – Κύπρου.

Στο μεταξύ, είναι σε εξέλιξη μια γιγαντιαία υπερδραστηριότητα τουρκικών επιχειρήσεων, ευθέως ή με πολυεθνικά ψευδώνυμα, για να βάλουν πόδι σε λιμάνια, μαρίνες, τουριστικές υποδομές. Κινήσεις που, προστιθέμενες στην ήδη τετελεσμένη στρατιωτική περικύκλωσή μας μέσω Αλβανίας και Σκοπίων, επιδεινώνουν το ούτως ή άλλως σοβαρό πρόβλημα εθνικής μας ασφάλειας.

Ανησυχεί κανείς;

www.papathemelis.gr


Σχολιάστε εδώ