Η μάχη των τεσσάρων ημερών κρίνει το μέλλον της χώρας
Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να θέσει στους Ευρωπαίους τα ελληνικά αιτήματα και κυρίως την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Από αύριο αρχίζει μια κρίσιμη εβδομάδα, με το κλίμα να μην είναι καλό για τη χώρα μας, ειδικά στη Γερμανία, και να έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο μετά το άρθρο των «Financial Times» σχετικά όχι τόσο με την αναφορά ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο με το «καυτό» θέμα της χρηματοδότησης.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο κ. Σαμαράς θα δεχθεί την Τετάρτη στην Αθήνα τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Βερολίνο με την Άνγκ. Μέρκελ και το Σάββατο στο Παρίσι με τον Φρ. Ολάντ. Ο πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τις διαθέσεις που υπάρχουν για τη χώρα στα ηγετικά κλιμάκια της ΕΕ και το αν είναι διατεθειμένοι να τη βοηθήσουν να αποφύγει τη χρεοκοπία και να παραμείνει στο ευρώ.
Οι διαρροές στους «FT» και η «τρόικα»
Μόλις βγήκε στον αέρα το δημοσίευμα των «FT», σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Οικονομικών, με τον έμπειρο Γιάννη Στουρνάρα να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικός στόχος του Σαμαρά, κατά την πρώτη περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι να θέσει το θέμα της επιμήκυνσης και το ότι έχει έτοιμη πρόταση για τη χρηματοδότηση ώστε να καλυφθεί το κενό της επιπλέον διετίας χωρίς να είναι απαραίτητη μια απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα έπρεπε να εγκριθεί εκ νέου από τα εθνικά Κοινοβούλιά τους.
Η απάντηση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ήταν άμεση για το δημοσίευμα των «Financial Times», αναφέροντας ότι «εμείς πρέπει να ζητήσουμε επιμήκυνση. Τελεία και παύλα! Δεν πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση αν αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα». «Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν μας κάνει καλό», ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους του Μεγάρου Μαξίμου.
Τα τηλέφωνα πήραν φωτιά και οι αντιδράσεις ήταν έντονες από στελέχη του ΔΝΤ. Τι ήταν αυτό που τους εξόργισε;
Προφανώς η αναφορά περί ματαίωσης της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου πακέτου στήριξης, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ και από καμία χώρα σε δάνεια που δίνει το ΔΝΤ.
Τελικά, οι διαβεβαιώσεις και οι εξηγήσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασαν τα στελέχη του ΔΝΤ, αν και ο προβληματισμός τους ήταν έντονος, γιατί στο δημοσίευμα, για την εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης που επικαλέστηκαν οι «Financial Times», υπήρχαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου, καθηγητή Γιάννη Μουρμούρα.
Η στρατηγική Σαμαρά
Η στρατηγική του πρωθυπουργού είναι σταθερή και δεν άλλαξε η «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ», που έλεγε πριν από τις εκλογές. Το ίδιο θα επαναλάβει και στις συναντήσεις με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Βασικός στόχος είναι να δώσει καίριο χτύπημα στους κερδοσκόπους και στους πολέμιους της χώρας, που αναμασούν τα περί αναξιοπιστίας των ελληνικών κυβερνήσεων και αθέτησης των συμφωνηθέντων. Στο πλαίσιο αυτό, στις συναντήσεις με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ θα δεσμευτεί προσωπικά για τα μέτρα που θα ληφθούν.
Δεν ήταν προγραμματισμένη συνάντηση των τριών
Δεν έχει προγραμματιστεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών πριν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 22 του μηνός, επέμεναν από την πρώτη στιγμή κυβερνητικές πηγές.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης συνομίλησαν με τον Σαμαρά και συμφώνησαν ότι δεν θα γίνει κοινή σύσκεψη των τριών πριν συναντήσει ο πρωθυπουργός τον Γιούνκερ.
Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνομιλήσουν πριν από την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τα κρίσιμα ραντεβού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.