Εξυμνεί το Άουσβιτς…

Δεν γνωρίζουμε τον κ. Ματθαιόπουλο ούτε φυσικά έχουμε παρακολουθήσει το συγκρότημά του με το εύγλωττο όνομα Πογκρόμ, αλλά εάν πράγματι υπάρχουν στα τραγούδια του τα όσα περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή, τότε πραγματικά θα έπρεπε η Πολιτεία να είχε μεριμνήσει πριν ο κ. Ματθαιόπουλος αναλάβει να… μας εκπροσωπεί στη Βουλή.

— Αποκαλύφθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απαγορεύει την αγορά ιδιοκτησιών από έλληνες πολίτες σε παραθαλάσσιους και γειτονικούς προς την Ελλάδα τουρκικούς νομούς. Απόφαση η οποία εκθέτει την Τουρκία και μπορεί να την καταστήσει υπόλογη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια και εισάγει διακριτική μεταχείριση εις βάρος ευρωπαίων πολιτών.

• Αλλά στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΞ ας ασχοληθούν και με μια άλλη διάσταση: τι θα συμβεί εάν κάποιος έλληνας πολίτης ή ένας από τους δεκάδες χιλιάδες Κωνσταντινουπολίτες που είχαν ελληνική υπηκοότητα κληρονομήσει ξαφνικά κάποιον συγγενή του ή κάποιον άλλον ομογενή που είχε τουρκική υπηκοότητα; Γιατί εάν και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η νέα απαγόρευση, τότε θα πρέπει να υπάρξει αμέσως προετοιμασία και νομική αρωγή για προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστικά όργανα και συγχρόνως να επιδιωχθεί να εισαχθεί και αυτό το ζήτημα στην ευρωτουρκική ατζέντα…

— «Σιδεροκέφαλος» να ευχηθούμε στον νέο γενικό γραμματέα, τον πρέσβη Β. Κασκαρέλη, που ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά του, συμμεριζόμενοι τις προσδοκίες που υπάρχουν στο υπουργείο ότι θα ξεπερασθεί η κακή «κληρονομιά» που παρέλαβε. Μειονέκτημα, πάντως, αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος, απουσιάζοντας τουλάχιστον μια εικοσαετία από την Αθήνα, δεν έχει πλήρη και προσωπική γνώση προσώπων και καταστάσεων στο νεοκλασικό και στο κτίριο που βρίσκεται Ακαδημίας 1.

— Την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, λόγω και των εξελίξεων, θέση στη Β7 Διεύθυνση των ενεργειακών φαίνεται να αναλαμβάνει, μέχρι κάποιο επόμενο Ανώτατο Υπηρεσιακό, ο πρώην εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και στενός συνεργάτης του Θ. Πάγκαλου, κ. Θ. Θεοδώρου. Ο ίδιος, έχοντας θητεία και στη Θράκη, είχε εκφράσει ενδιαφέρον αρχικά και για την Άγκυρα, κατόπιν για το Βατικανό και, καθώς δεν υπήρξε μετακίνησή του, τώρα που έχει τελειώσει η απόσπασή του στο γραφείο του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, τοποθετείται κανονικά στην Κεντρική Υπηρεσία.

— Σας είχαμε εγκαίρως ενημερώσει για την επιλογή του Κυριάκου Λουκάκη στη θέση του νέου πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα. Επιλογή θετική, καθώς αποτυπώνει και ένα διαφορετικό πνεύμα στη στελέχωση της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Αν μάλιστα, όπως λέγεται, η επιλογή του κ. Λουκάκη έγινε με παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου έναντι άλλων πιο «χλιαρών» υποψηφιοτήτων, τότε έχει ακόμη μεγαλύτερη, ουσιαστική και όχι απλώς συμβολική, σημασία.
Σημειώστε την πολύ καλή σχέση του κ. Λουκάκη με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Σ. Βασιλόπουλο, που δίνει την ευκαιρία για απευθείας ενημέρωση και επαφή του Μεγάρου Μαξίμου με την πρεσβεία της Άγκυρας, χωρίς… ενδιάμεσους εξωραϊσμούς.

— Και στην ΕΔΥ θα έχουμε αλλαγές, καθώς υπάρχουν ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες για τις εκλογές για το νέο ΔΣ. Εκτός από τον Ν. Τσαμαδό, που από το μακρινό Τόκιο συνεχίζει να συνδικαλίζεται, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ακόμη οι Θ. Θεοδώρου, Β. Μπορνόβας, Ν. Κοτροκόης, Λ. Κοντοβουνίσιος, Μ. Λυμπερόπουλος, Ν. Πιπερίγκος, Μ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σιγάλας και Κ. Κούτρας. Αρκετό νέο «αίμα» για την ΕΔΥ, αν και το ερώτημα είναι εάν μπορεί πια η συνδικαλιστική οργάνωση των διπλωματών να τα βάλει με το Μνημόνιο.

— Κάτι ψήνεται στο θέμα της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία έχει ακυρώσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, αλλά για την Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει νομικά ισχυρή. Ο Έντμοντ Παναρίτι, υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, απαντώντας στην κριτική που δέχεται από ακραίους κύκλους για υποχωρητική στάση έναντι της Ελλάδας, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει προεργασία στα Τίρανα για νέα διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.
Θα πρόκειται περί σημαντικής εξέλιξης, καθώς, εάν αρθεί το αδιέξοδο και έχουμε μια καλή συμφωνία μεταξύ των δυο χώρων, αυτή θα αποτελεί ένα θετικό μοντέλο και για τη χάραξη των υπόλοιπων θαλάσσιων ζωνών, προσφέροντας έτσι έναν διπλωματικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία. (Ελλάδα και Αλβανία έχουν αποδεχτεί το Δίκαιο της Θάλασσας.) Όπως προανήγγειλε μάλιστα ο κ. Παναρίτι, ενδεχομένως να υπάρχει σαφής εικόνα για την αλβανική θέση μέχρι τον Οκτώβριο.

— Αλλά το Ραμαζάνι έδωσε ευκαιρία σε έναν ακόμη τούρκο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο να περιοδεύσει στο ξέφραγο αμπέλι της Θράκης. Ο κ. Μπεκίρ Μποστάνγκ, που αλωνίζει τη Θράκη και τον ορεινό όγκο, αναπληρωτής πρωθυπουργός, αρμόδιος για τους «ομογενείς» και τους Τούρκους της διασποράς, συνοδευόταν από τον Χαλίτ Ερέν του IRCICA, ο οποίος φαίνεται ότι έχει χρεωθεί από το ΑΚΡ τη διαχείριση της Θράκης, αλλά και από βουλευτές, μεταξύ αυτών και τον Τσαβούσογλου.
(Ρωτάμε ξανά: για τον συγκεκριμένο κύριο έχει αρθεί το «κόκκινο δελτίο» και, αν όχι, ποιος δίνει εντολή στα σύνορα για να του επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα μας;)

• Παρατηρήσαμε το τελευταίο διάστημα μια αθόρυβη αλλά ουσιαστική επέκταση των δραστηριοτήτων των ανθρώπων του προξενείου της Κομοτηνής και εκτός θρακικών συνόρων. Έτσι οργανώθηκε ιφτάρ για το Ραμαζάνι και στη Θεσσαλονίκη από το κόμμα του Σαδίκ, το DEB, υπό την αιγίδα φυσικά του τούρκου προξένου (Θεσσαλονίκης). Αλήθεια, έχει σκεφτεί ποτέ κάποιος από τις αρμόδιες αρχές στη Ροδόπη να εξετάσει, έστω και τυπικά, τα οικονομικά του DEB; Πώς δηλαδή εξασφαλίζει τα χρήματα για την οργάνωση τόσων εκδηλώσεων, για την παράθεση γευμάτων για εκατοντάδες άτομα, για το άνοιγμα γραφείων σε διάφορες περιοχές της Θράκης; Γιατί από… συνδρομές, μάλλον δύσκολο να εξασφαλίζονται τόσοι πόροι.

— Μιας και αναφερθήκαμε στο IRCICA, να σας πούμε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση (Κέντρο Έρευνας Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού, που υπάγεται στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, αλλά ελέγχεται ευήθως από την Άγκυρα) ολοκλήρωσε την έρευνα και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία στη βουλγαρική κυβέρνηση για περιουσίες που κάποτε ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και πρέπει, σύμφωνα με το IRCICA, να αποδοθούν στην… τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας.

— Ο διευθυντής της οργάνωσης κ. Ερέν, που είναι Δυτικοθρακιώτης, σε συνεντεύξεις του μάλιστα αποκάλυψε ότι ανάλογες έρευνες γίνονται και στην Ελλάδα και στη Μακεδονία… Έχουμε ξαναγράψει για έρευνες που διεξάγουν ορισμένοι με το κάλυμμα της πανεπιστημιακής ιδιότητας, αλλά με χρηματοδότηση που μυρίζει IRCICA. Και το τραγικό είναι ότι δεν είναι μειονοτικοί, αλλά… χριστιανοί ορθόδοξοι και υποτιθέμενοι Έλληνες.


Σχολιάστε εδώ