Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1

Η Διοίκηση της ΕΚΤ αποφάσισε ότι, προκειμένου να αγοράσει κρατικά και τραπεζικά ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας, θα πρέπει προηγουμένως οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να υπογράψουν Μνημόνια. Η απόφαση αυτή προκάλεσε κατάπληξη στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ήταν έτοιμος να ζητήσει τη στήριξη της οικονομίας της χώρας του από την ΕΚΤ και τους λοιπούς μηχανισμούς της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Έτσι η ισπανική κυβέρνηση ανέβαλε (προσωρινά βέβαια) την υποβολή αίτησης παροχής οικονομικής στήριξης, προφανώς για να διαπραγματευθεί το περιεχόμενο του Μνημονίου. Εξάλλου, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε εκποίηση δημόσιας περιουσίας και άλλη δέσμη μέτρων λιτότητας ύψους 24 δισ. ευρώ. Η απόφαση της ΕΚΤ για υπογραφή Μνημονίων και στη συνέχεια οι ενέργειες των κυβερνήσεων των δύο αυτών χωρών προκάλεσαν τη δυσπιστία της χρηματοπιστωτικής αγοράς για το αξιόχρεο των πιστωτικών τίτλων Ισπανίας – Ιταλίας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού τους να παραμείνουν υψηλά. Κι αυτό παρά τη δήλωση του διοικητή της ΕΚΤ ότι όταν υπογραφούν τα Μνημόνια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει τα ομόλογα Ισπανίας – Ιταλίας σε απεριόριστο ύψος. Αν τελικά η κ. Μέρκελ επιτρέψει την απεριόριστη στήριξη των δύο αυτών χωρών, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση του κ. Ντράγκι, αυτό θα σημάνει εκτύπωση και κυκλοφορία περισσότερων ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ισοτιμία του ευρώ, τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την ανταγωνιστικότητα των ευρωζωνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Το μέλλον αβέβαιο…

2

Το τοπίο στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζει ραγδαία μέσα στη φετινή χρονιά. Η εισδοχή ξένων τραπεζών με την εξαγορά μικρών, δημόσιων κυρίως, ελληνικών τραπεζικών επιχειρήσεων μετατρέπεται τώρα σε φυγή από την ελληνική αγορά. Στο παρελθόν τα υψηλά κέρδη των τραπεζών στη χώρα μας προσέλκυσαν το ζωηρό ενδιαφέρον του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Τώρα που η ελληνική αγορά στέρεψε και δεν υπάρχουν κέρδη, παρά μόνον επισφαλείς απαιτήσεις, οι ξένοι αποχωρούν. Οι Γάλλοι πουλάνε την Emporiki και την Geniki Bank, οι Πορτογάλοι αποχωρούν από τη Millennium Bank και οι Κύπριοι έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τις δύο τράπεζες που έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα: την Τράπεζα Κύπρου και την Cyprus Popular. Ο φόβος της εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη και της επανόδου στη δραχμή φαίνεται να είναι η πιθανή αιτία της αποχώρησης του ξένου τραπεζικού κεφαλαίου. Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι με τα Μνημόνια και τις συνταγές της «τρόικας» (βασικά του ΔΝΤ) η ελληνική οικονομία οδηγείται σε εγκατάλειψη της Ευρωζώνης, οικειοθελή ή αναγκαστική. Και αυτό τους φοβίζει. Και καθόλου δεν πείθονται από τους «όρκους» πίστης προς το ευρώ που σε κάθε ευκαιρία δίνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Θεωρούν τους όρκους «έπεα πτερόεντα». Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα θεωρείται αναξιόπιστο, ασφαλώς με δική του υπαιτιότητα. Και όχι μόνον από τους ξένους, αλλά και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών.

3

Πουλήθηκε και η Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ) και αγοραστής η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αγόρασε μόνο τον καθαρά τραπεζικό τομέα της ΑΤΕ. Οι τρεις μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης – ΕΒΖ, Καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ και συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ), θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής, παραμένουν στη διαχείριση του ελληνικού Δημοσίου. Και περιμένουν τον αγοραστή τους, καθώς και αυτές είναι στη λίστα των υπό εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Το μεγάλο πρόβλημα για την εκποίηση της ΕΒΖ είναι τα χρέη της, που προσεγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ. Ποιος θα φορτωθεί αυτό το βάρος; Ο αγοραστής αποκλείεται. Ο έλληνας φορολογούμενος; Πιθανόν. Το πρόβλημα της ΣΕΚΑΠ είναι η τύχη των 250 εργαζομένων στην καπνοβιομηχανία αυτή. Άραγε θα θελήσει ο αγοραστής να εγγυηθεί την απασχόλησή τους ή θα γραφτούν και αυτοί στις λίστες των ανέργων; Η εκποίηση της συνεταιριστικής ΔΩΔΩΝΗΣ δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι βιώσιμη, μεγάλης προβολής και με οργανωμένο δίκτυο καταστημάτων. Πάντως, καθώς σβήνει η ΑΤΕ, πρέπει να θυμηθούμε την τεράστια συμβολή της στην ανάπτυξη της γεωργικής οικονομίας της χώρας μας, και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους. Βοήθησε και στον τομέα της ίδρυσης συνεταιριστικών επιχειρήσεων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Έγραψε ιστορία!


Σχολιάστε εδώ