Αποχώρηση από την κυβέρνηση της ΔΗΜΑΡ θέτει βουλευτής της!

Ήδη, από την περασμένη Κυριακή την αρχή έκανε ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος με ανακοίνωσή του εξαπέλυε βολές κατά πάντων. Το κυρίως «μενού» της ανακοίνωσης παρέθετε 14 «κόκκινες γραμμές» τις οποίες θέτει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως «οι μέρες είναι πονηρές… και πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις “κόκκινες γραμμές” μας, που αποτελούν και όρο προγραμματικής συμφωνίας».

Όμως το σημαντικό δεν ήταν αυτό το σημείο της δήλωσης του κρητικού βουλευτή. Είναι η επόμενη παράγραφος, όπου ευθέως βάζει θέμα αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση! Κάτι που για πρώτη φορά μπαίνει από τον χώρο του κ. Κουβέλη. Και μάλιστα από βουλευτή του!

Συγκεκριμένα, η φράση του Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι «κόκκινες γραμμές» της προγραμματικής συμφωνίας, είναι: «Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι μπορεί να κυβερνήσει και χωρίς τη ΔΗΜΑΡ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απέφυγε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή που προτείνει ο βουλευτής του. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Να υπάρχει άραγε τέτοια κίνηση στο μυαλό του ηγέτη της ΔΗΜΑΡ;

Και ο Βουδούρης

Μετά τον Μιχελογιαννάκη χτύπησε καμπανάκι και ο Οδυσσέας Βουδούρης, βουλευτής στη Β΄ Αθήνας. Στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε επισήμανε πως «η κυβέρνηση διολισθαίνει και αθετεί τις δεσμεύσεις της». Και ως παραδείγματα ανέφερε τη συμφωνία για την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, τη σχεδιαζόμενη επιβολή καθεστώτος εφεδρείας σε 45.000 δημοσίους υπαλλήλους και την περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι πως, όπως δήλωσε, δεν προτίθεται να στηρίξει στη Βουλή τα μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στην προγραμματική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα τεθεί το ερώτημα: «Υπάρχει μια ηθική διάσταση στην πολιτική;». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης επανήλθε προκαλώντας και νέο «πονοκέφαλο» στη ΔΗΜΑΡ. Κάλεσε τον πρόεδρο Φ. Κουβέλη να αναλάβει πρωτοβουλίες. «Επιτακτική ανάγκη η διαπραγμάτευση, το σχέδιο ανασυγκρότησης του τόπου μας και το σχέδιο εξομάλυνσης του κοινωνικού πόνου. Διαπραγμάτευση που είναι, δυστυχώς, προαπαιτούμενο. Η προσωπικότητα Κουβέλη πρέπει να παίξει ρόλο», εννοώντας προφανέστατα ότι ο κ. Κουβέλης δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητές του, την ώρα που, όπως λέει ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και νυν της ΔΗΜΑΡ, η χρεοκοπία είναι προ των πυλών.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο παρασκήνιο του κόμματος λέγεται ότι στους δύο βουλευτές έχει διαμηνυθεί διακριτικά ότι αν είναι τόσο σημαντικές οι διαφωνίες τους με την επίσημη «γραμμή», τότε θα μπορούσαν να σκεφτούν και την αποχώρηση. Η πόρτα εξόδου είναι διάπλατα ανοιχτή και τους περιμένει, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στενός συνεργάτης του προέδρου. Σημαντικό βέβαια είναι πως δεν είναι και οι μόνοι διαφωνούντες, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν το 20% της Κεντρικής Επιτροπής έχει σχηματίσει εσωκομματική αντιπολίτευση, η οποία προς το παρόν δεν απειλεί τη συνοχή του κόμματος. Την προσεχή Τρίτη πάντως, και αφού όλοι θα είναι παρόντες μετά το πέρας των διακοπών, αναμένεται να συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και εκεί προφανώς θα τεθούν όλα επί τάπητος. Αυτό που τονίζουν στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι πως ο Φ. Κουβέλης είναι διατεθειμένος να βάλει όλο το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει στην προσπάθεια να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να στηρίξει μέχρι τέλους την κυβέρνηση, με το ρίσκο βέβαια να υπάρξουν διαρροές βουλευτών του και να δει το κόμμα του να φυλλορροεί.


Σχολιάστε εδώ