Ανηφορική και δύσβατη…

Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη 22 Αυγούστου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που έρχεται στην Αθήνα, ενώ ο κύκλος θα κλείσει στις 25 του μήνα στο Παρίσι, όταν ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τον γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ. Καθοριστικό, ωστόσο, θα είναι το ραντεβού μία ημέρα νωρίτερα (στις 24) με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Αν η γερμανίδα καγκελάριος τοποθετηθεί θετικά, τότε ουσιαστικά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την παράταση του χρόνου προσαρμογής, κάτι που θα αμβλύνει τις συνέπειες του προγράμματος για την ελληνική κοινωνία. Κρίσιμο χαρακτηρίζεται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται η «τρόικα» να έχει ολοκληρώσει το πόρισμά της και να συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Αν και κατά τα φαινόμενα όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Από τη Μεσσηνία, όπου βρέθηκε τον Δεκαπενταύγουστο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη προσπάθεια, ανηφορική και με αναταράξεις, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος ότι η μάχη θα κερδηθεί και η χώρα θα βγει από την κρίση. Αποτυχία της προσπάθειας για την επιμήκυνση προβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγκάθια»

ΣΤΟ εσωτερικό μέτωπο, τα επόμενα δύο-τρία 24ωρα, και πάντως πριν από την άφιξη του κ. Γιούνκερ, αναμένεται να έχει κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. για τη διετία 2013-14. Νωρίτερα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνητικών και να αρθούν ενστάσεις και διαφωνίες. «Αγκάθι» εξακολουθούν να παραμένουν τα ζητήματα της εφεδρείας, όπου η «τρόικα» φημολογείται ότι ζητάει την «έξοδο» 40.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των περικοπών μισθών και συντάξεων. Τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει μιλούν για περικοπές στις συντάξεις ακόμη και από το επίπεδο των 700 ευρώ, σημαντική μείωση του εφάπαξ, ενδεχομένως και αναδρομικά, κ.ά. Διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση διατυπώνονται και για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Την ίδια στιγμή τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει υποταχθεί στις απαιτήσεις της «τρόικας», οδηγεί τους πολίτες στην εξαθλίωση και τη χώρα στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει ζοφερή. Η ύφεση συνεχίζει να κινείται σε υψηλά ποσοστά 6,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2012, με προοπτική να κλείσει στο 7%, αν και ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες εκτιμούν ότι τους προσεχείς μήνες θα σημειωθεί κάμψη. Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη που είχε κάνει η «τρόικα» ήταν για ύφεση κάτω του 5% στο τέλος του 2012 και… μηδενισμό της το 2013.

Βάζουν πάγο…

ΣΤΟΝ διεθνή χώρο το κλίμα για τη χώρα μας παραμένει συγκεχυμένο και… ελαφρώς αρνητικό. Το Βερολίνο με αφορμή τη συζήτηση περί επιμήκυνσης επισημαίνει ότι πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, ανέφερε ότι η έκθεση της «τρόικας» θα αποτελέσει τη βάση για οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση. Δήλωση που επιδέχεται πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Αντίθετα, ο αντικαγκελάριος Φ. Ρέσλερ εμμένει στη γνωστή σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα αν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε ακόμη ότι η Γερμανία δεν επιθυμεί τη χρεοκοπία της χώρας μας, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» έγραψε ότι η Γερμανία ετοιμάζεται να πει «αντίο» στην Ελλάδα, υπονοώντας την έξοδό της από την Ευρωζώνη. Ακόμη πιο προωθημένο το άρθρο του «Σπίγκελ», που διατείνεται ότι ο μόνος τρόπος για να κάνει επανεκκίνηση η Ελλάδα είναι η χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή. Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προαναγγέλλει το Ρόιτερς ως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Μία ημέρα πριν από το ραντεβού με τον Αντ. Σαμαρά, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Φρ. Ολάντ για το ελληνικό ζήτημα.

Δηλώνουν υπέρ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ωστόσο, και «φωνές» υπέρ της χώρας μας. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης, με το σκεπτικό ότι λόγω των διπλών εκλογών η Ελλάδα έχασε χρόνο στην προσπάθεια προώθησης των μεταρρυθμίσεων. Ενώ ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι στις Βρυξέλλες εργάζονται για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη κι ότι αυτό θα είναι καλό τόσο για τη χώρα μας όσο και για το ευρώ. Εξάλλου, ο τέως καγκελάριος Γκ. Σρέντερ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, ενώ ζήτησε από τους γερμανούς πολιτικούς να μην κακολογούν τη χώρα μας προκειμένου να έχουν εκλογικά οφέλη.

Φοβούνται ένταση

ΚΙ ενώ συνεχίζεται κανονικά η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» της Αστυνομίας για τους λαθρομετανάστες, πολιτικές διαστάσεις πήρε η δολοφονική επίθεση εναντίον νεαρού Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας. Αν και οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», αρκετοί θεωρούν ότι ήταν χτύπημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό καθαυτό καταδίκασαν κυβέρνηση και κόμματα, ωστόσο μερίδα της αντιπολίτευσης επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, αποδίδοντας την επίθεση κατά του Ιρακινού στον «διωγμό» που έχει κηρύξει το υπουργείο Δημ. Τάξης στους λαθρομετανάστες.

Από την πλευρά της, πάλι, η Χρυσή Αυγή ανέπτυξε τη θεωρία ότι ορισμένοι με «προβοκάτσιες» στήνουν σκηνικό κοινωνικού πολέμου. Ένταση των κρουσμάτων με επιθέσεις εναντίον λαθρομεταναστών λόγω της γενικότερης κατάστασης στη χώρα προβλέπει η Αστυνομία.


Σχολιάστε εδώ