Ανατολίτικο παζάρι εν όψει Προεδρικών στην Κύπρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ, ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, προσδοκά να εκλεγεί Πρόεδρος ακόμη και από τον πρώτο γύρο με τις ψήφους του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ, που σήκωναν τη σημαία εναντίον του σχεδίου Ανάν.

Στήριξη στον Λιλλήκα

Ήδη η ΕΔΕΚ ανακοίνωσε την υποστήριξή της προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και νυν υποψήφιο Πρόεδρο Γιώργο Λιλλήκα, ενώ το ΔΗΚΟ μάλλον κλίνει προς τον έτερο υποψήφιο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.

Έντονο φλερτ υπάρχει και μεταξύ της ηγεσίας του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) και του Νίκου Αναστασιάδη, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση του κόμματος και μεταξύ ηγετικών στελεχών.

Το ΕΥΡΩΚΟ και οι Νέοι Ορίζοντες

Το ΕΥΡΩΚΟ είναι κόμμα αντιομοσπονδιακό και ο κ. Αναστασιάδης ακραιφνής ομοσπονδιακός, και μάλιστα της χαλαρής ομοσπονδίας, καθώς και υπέρμαχος ακόμη και σήμερα του σχεδίου Ανάν. Αντιδράσεις υπάρχουν και στο ΔΗΚΟ.

Στην περίπτωση του ΕΥΡΩΚΟ η απόφαση θα ληφθεί σε συνέδριο του κόμματος τον προσεχή Σεπτέμβριο και δεν αποκλείεται να υπάρξει και διάσπαση, δηλαδή η ομάδα του Νίκου Κουτσού και τα στελέχη του να αναστηλώσουν το κόμμα των Νέων Οριζόντων και οι Δημήτρης Συλλούρης και Ρίκκος Ερωτοκρίτου να επιστρέψουν στο ΔΗΣΥ.

Ν. Παπαδόπουλος και Κ. Γιωρκάτζης

Στο ΔΗΚΟ είναι αίνιγμα πώς θα αντιδράσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και άλλα στελέχη που δεν συμφωνούν με την επιλογή της στήριξης του Νίκου Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται η οικογένεια Παπαδοπούλου να συμβιβαστεί με την υποψηφιότητα Αναστασιάδη λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα την υπουργοποίηση του Νικόλα Παπαδόπουλου ή άλλων συνεργατών του. Άλλωστε, ο ΔΗΣΥ στήριξε για τη δημαρχία Λευκωσίας τον ετεροθαλή αδερφό του, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη. Πλείστοι των παλαιών οπαδών του πατέρα του ανήκουν στον ΔΗΣΥ. Εξ ου και η υποστήριξη την οποία είχε δώσει στον δεύτερο γύρο των προηγούμενων προεδρικών εκλογών στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ ο αδερφός του Νικόλας και η ομάδα των λεγόμενων «Τασσικών» ανέτρεπε απόφαση του Μάριου Κάρογιαν για στήριξη Κασουλίδη, που σήμαινε στροφή προς τον Δημήτρη Χριστόφια.

Οι Προεδρίες του Μάριου

Στο παρασκήνιο ο Μάριος Κάρογιαν ζήτησε από τον Νίκο Αναστασιάδη μοίρασμα της εξουσίας. Δηλαδή εκεί όπου θα υπάρχει υπουργός του ΔΗΣΥ να υπάρχει υφυπουργός του ΔΗΚΟ και αντίστροφα, ενώ ζήτησε επιπροσθέτως την επόμενη Προεδρία της Βουλής και υποστήριξη υποψηφίου για την Προεδρία το 2018 από το ΔΗΚΟ!

Τα αιτήματα του ΔΗΚΟ είναι συζητήσιμα, πλην της δέσμευσης για την επόμενη Προεδρία της Δημοκρατίας. Ανταλλάγματα ζητά και ο Δ. Συλλούρης. Γίνεται λόγος ακόμη και για ένα ή δυο υπουργεία και για την κατάληψη της θέσης του βοηθού γενικού Εισαγγελέα από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου.

Ντέρμπι Λιλλήκα – Μαλά

Πάντως, υπάρχει αριθμός στελεχών και στο ΔΗΚΟ και στο ΕΥΡΩΚΟ που δεν θα ακολουθήσουν τις ηγεσίες και θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Λιλλήκα, ο οποίος ζητά στο Κυπριακό συζήτηση από μηδενική βάση και είναι γνωστό ότι αντιτίθεται σε μια λύση ανάλογη με εκείνην του σχεδίου Ανάν, όπως συζητούσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ευνοεί ο Νίκος Αναστασιάδης.

Στο επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα εκτιμάται ότι εάν περάσουν στον δεύτερο γύρο, έχουν πιθανότητες να κερδίσουν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επί του παρόντος έχει παράσταση νίκης, αφού την πρώτη Κυριακή φαίνεται λόγω υψηλής συσπείρωσης να συγκεντρώνει, χωρίς την υποστήριξη ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ, ποσοστό πέραν του 35%. Ο Γ. Λιλλήκας ισοβαθμεί με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Σταύρο Μαλά. Συγκεντρώνουν επί του παρόντος ποσοστό μεταξύ 19% και 21%. Αυτό ήταν προτού η ΕΔΕΚ δώσει πλήρη στήριξη στον Γιώργο Λιλλήκα.

Η προσδοκία Αναστασιάδη και ο Μαλάς

Από την άλλη, ο κ. Μαλάς προσδοκά σε μεγαλύτερη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, που στην παρούσα φάση δεν ξεπερνά το 72% και τελεί υπό κομματική απομόνωση.

Τα επιτελεία Αναστασιάδη προτιμούν τον κ. Μαλά στον β’ γύρο των εκλογών, διότι η αποτυχία της διακυβέρνησης Χριστόφια δεν θα επιτρέψει συλλογή ψήφων από άλλους χώρους.

Αντιθέτως, ο Γ. Λιλλήκας θα μπορεί να ψαρέψει ψήφους από το ΑΚΕΛ και από άλλους χώρους, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη για τη στάση του στο Κυπριακό.

Ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης και τα επιτελεία του προσδοκούν ότι με το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ είναι δυνατό να δημιουργηθεί δυναμική εκλογών πρώτου γύρου. Δηλαδή να σπάσει το φράγμα του 50% συν μια ψήφος.


Σχολιάστε εδώ