Ανασχηματισμός στην ΟΝΝΕΔ

Άλλωστε, μπαίνει στην τελευταία περίοδο της θητείας που ξεκίνησε το 2010, είναι ώρα να δώσει νέα πνοή στην οργάνωση αλλά και να απαντήσει στις νέες ανάγκες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η ΟΝΝΕΔ είναι και πάλι κυβερνητική νεολαία. Βασικό στοιχείο των αλλαγών είναι το ασυμβίβαστο των συμμετεχόντων στα όργανα με οποιαδήποτε κρατική θέση, όπως σας είχαμε γράψει. Όπως κυκλοφορεί στα γαλάζια στέκια, ο Παπαμιμίκος είναι γνωστό ότι εμπιστεύεται τους συνεργάτες του και δεν τους αλλάζει εύκολα. Αυτό σημαίνει ότι στο Εκτελεστικό Γραφείο θα δούμε αλλαγές, αλλά θα βασίζονται περισσότερο στην εναλλαγή αρμοδιοτήτων μεταξύ των μελών του. Ίσως όμως έχουμε και μία ή δύο αποχωρήσεις από το όργανο, ενώ αναμένουμε να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η πληροφορία για είσοδο γυναίκας (επιτέλους!) στο όργανο που κάνει όλη τη βαριά δουλειά των γαλάζιων.

Η αλλαγή που θα συζητηθεί περισσότερο από όλες είναι αυτή του γραμματέα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Έπειτα από δύο χρόνια στη θέση του γραμματέα της γαλάζιας παράταξης στα πανεπιστήμια, ο Σάκης Ιωαννίδης αποχωρεί, πιθανότατα για άλλες ευθύνες. Για τους γαλάζιους ο Ιωαννίδης αποχωρεί ως επιτυχημένος, καθώς σε αυτά τα δύο χρόνια άλλαξε η ΔΑΠ, πολιτικοποιήθηκε, έκανε ουσιαστικές προτάσεις και έφερε αποτελέσματα. Στους διαδρόμους της Μεσογείων, μάλιστα, λέγεται ότι και ο ίδιος ο Ιωαννίδης άλλαξε προς το καλύτερο μέσα από τη θέση του γραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, νέος γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ θα είναι ο Αποστόλης Μπακόλας, ο οποίος προέρχεται από τον Πειραιά, έχει ήδη καταγράψει αξιόλογη παρουσία και αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην οργάνωση. Για τη ΔΑΠ ΤΕΙ γίνονται συζητήσεις, αλλά υπάρχει ικανοποίηση για τον Γρηγόρη Αντωνάκη, οπότε το θέμα πιθανής αντικατάστασης δεν έχει κλείσει ακόμη.

Σαρωτικές αλλαγές όμως αναμένουμε να ανακοινωθούν στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΟΝΝΕΔ. Αρκετά στελέχη έχουν μεγαλώσει και έχουν φιλοδοξίες περαιτέρω «αξιοποίησης», ενώ κάποια άλλα δεν έχουν «τραβήξει» όσο πίστευε η ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο Πολιτικό Συμβούλιο θα μπουν αρκετά νέα πρόσωπα, και μάλιστα μικρότερα ηλικιακά, προκειμένου να εξυπηρετείται και η ανάγκη ανανέωσης. Τα νέα πρόσωπα θα προέρχονται κυρίως από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όμως μην περιμένετε να δείτε στελέχη 20 ή 22 ετών. Ο Παπαμιμίκος σίγουρα θα προτιμήσει στελέχη άνω των 24-25 ετών που θα έχουν ήδη και κάποια, έστω μικρή, εμπειρία από την αγορά, κριτήριο που ήταν βασικό στην προηγούμενη συγκρότηση του οργάνου. Μην ξεχνάμε ότι από αυτό το όργανο οι γαλάζιοι περιμένουν παραγωγή πολιτικής και επαφή με την κοινωνία.

Θέμα γραμματέα ΝΔ

Η αποκάλυψή μας την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις συζητήσεις στο Μαξίμου για πιθανή υποψηφιότητα Παπαμιμίκου για τη θέση του γραμματέα της ΝΔ προκάλεσε συζητήσεις. Από τη μία πλευρά, πολλοί κομματικοί κινητοποιήθηκαν, διότι βλέπουν ότι αν ο νέος γραμματέας της ΝΔ είναι τόσο νέος, πιθανόν να οδεύουν σε ένα είδος «ηλικιακής αποστρατείας» των σαραντάρηδων και πενηντάρηδων. Παράλληλα, πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει ο νέος γραμματέας να είναι βουλευτής. Ως νέο πρόσωπο στις συζητήσεις προέκυψε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Όλες όμως οι συζητήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής, την τελευταία εβδομάδα, δεν έχουν φτάσει ακόμη στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα ασχοληθεί με το θέμα μετά την επάνοδό του, πιθανότατα μετά και την περιοδεία του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Από την άλλη πλευρά, η πιθανή υποψηφιότητα Παπαμιμίκου (η οποία θα κατατεθεί μόνο αν είναι πρόταση του Αντώνη Σαμαρά) έχει προκαλέσει «μέγα πάθος» στα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, που θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Παράλληλα, ορισμένοι νεαροί γαλάζιοι βλέπουν αυτόν τον τρόπο ως έναν πολύ ωραίο δρόμο ανοίγματος θέματος ηγεσίας στην ΟΝΝΕΔ, αλλά αυτό είναι πολύ μακριά και, αν προκύψει ζήτημα, σίγουρα τον πρώτο λόγο θα έχει ο Παπαμιμίκος. Πληροφοριακά, μαθαίνουμε ότι υπάρχει διαδικασία αντικατάστασης του προέδρου της ΟΝΝΕΔ χωρίς εκλογή από τη βάση…

****

Θέμα ΑΣΟΕΕ

Το ότι το ΜΑΣ ασχολείται επισταμένως με θέματα φοιτητικής μέριμνας σας το έχουμε αναφέρει πολλάκις. Η ενασχόληση δεν είναι ευκαιριακή, αλλά μόνιμη. Για παράδειγμα, με πρωτοβουλία του ΜΑΣ, το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή πρόσφατα, με ερώτηση πέντε βουλευτών του, το ζήτημα της φοιτητικής εστίας της ΑΣΟΕΕ. Θυμίζουμε, διότι το έχουμε αναφέρει ξανά, ότι η συγκεκριμένη φοιτητική εστία δεν είναι ιδιόκτητη, αλλά ενοικιάζεται, ενώ τους τελευταίους μήνες υπήρχαν συνεχή κρούσματα διακοπών ρεύματος και άλλων παροχών, λόγω οικονομικών δυσκολιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση της ΑΣΟΕΕ με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου λήγει στις 23 Αυγούστου και οι φιλοξενούμενοι φοιτητές κλήθηκαν να αποχωρήσουν. Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή, ρωτώντας παράλληλα για τη χρηματοδότηση του επόμενου έτους. Η απάντηση του υπουργείου ήταν γενικόλογη και ανέφερε ότι είναι ζήτημα του πανεπιστημίου το πώς χειρίζεται τις πιστώσεις που λαμβάνει! Το ΜΑΣ, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αφήσουν το θέμα, ενώ ακούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν ζητήματα με πολλές άλλες φοιτητικές εστίες.

****

Θερμό φθινόπωρο

Θερμό αναμένεται το φθινόπωρο στα θέματα παιδείας, ιδίως στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Από τη μία, έχουμε ουσιώδη θέματα φοιτητικής μέριμνας (στέγαση και σίτιση), που λόγω μειωμένων προϋπολογισμών και παρά τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ δεν έχουν λυθεί ακόμη. Από την άλλη πλευρά, οι φοιτητικές παρατάξεις, όντας σχεδόν αποκλεισμένες από τη διοίκηση των ιδρυμάτων και τις αποφάσεις περί κατανομής κονδυλίων ακόμη και για τη φοιτητική μέριμνα, δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν «τα καλά παιδιά». Μάλλον το αντίθετο, κυρίως οι αριστερές. Αυτήν τη φορά όμως μαθαίνουμε ότι και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έχει οργάνωση και δύναμη στις σχολές, θα βρεθεί στο προσκήνιο των διεκδικήσεων. Οι γαλάζιοι θεωρούν ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν έχουν χρώματα και παρατάξεις. Η ΔΑΠ, ακούμε, θα διεκδικήσει λύσεις και θα ζητήσει, επισταμένως, από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά ζητήματα.

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Διακοπές

Δεν υπάρχουν πολλά νέα αυτήν την εβδομάδα στα θέματα νεολαίας. Σας αποζημιώνουμε όμως με αποκλειστικό θέμα για τον ανασχηματισμό της ΟΝΝΕΔ. Δεν είναι μόνο ότι έχουν φύγει για διακοπές όλοι (μα όλοι…) οι παράγοντες των νεολαιών. Είναι ότι υπολειτουργούσε και η κυβέρνηση. Από αύριο, σιγά σιγά, μπαίνουν όλοι σε ρυθμούς. Αν και δεν επιστρέφουν όλοι από τις διακοπές τους…

Λειτουργία

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στα παιδιά που «τρέχουν» το epixeiro.info της ΟΝΝΕΔ ότι «κράτησαν Θερμοπύλες» ακόμη και καταμεσής του Αυγούστου! Η διαδικτυακή ενημερωτική έκδοση της ΟΝΝΕΔ συνέχισε την κυκλοφορία του με πολλές πληροφορίες όλο το τελευταίο διάστημα.

Απουσία

Τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας ήταν συνήθως «πρώτη μούρη» στις περιοδείες Σαμαρά στην περιοχή, κυρίως στις προεκλογικές. Αυτήν τη φορά, την πρώτη μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων, δεν είδαμε πολλούς και κυρίως δεν τους είδαμε μπροστά. Με εξαίρεση τον (πολιτευτή πλέον) Μίμη Χρυσομάλλη. Γιατί άραγε;

Ηγεσίες

Ο Μανώλης Παντελίδης, δημοσιογράφος, ανέλαβε επισήμως επικεφαλής της Νεολαίας του Άρματος Πολιτών, το οποίο συνεργάζεται με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Με αυτόν τον τρόπο υποθέτουμε ότι θα έχουμε μία Κοινοβουλευτική Ομάδα με δύο οργανώσεις νεολαίας, τη Νεολαία των ΑΝΕΛ και τη Νεολαία του Άρματος. Αν φυσικά βρουν κόσμο και καταφέρουν να συγκροτηθούν επισήμως ως ξεχωριστές οργανώσεις. Να δούμε τι θα γίνεται όταν διαφωνούν. Μεγάλες στιγμές…

Πρωτοβουλία

Ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία ακούμε ότι αναλαμβάνει η Κοινωνική Αλληλεγγύη, με πρωτεργάτη τον Σταμάτη Μαλέλη. Προσπαθούν να «κλείσουν» εντελώς δωρεάν διακοπές για άνεργους νέους! Συζητούν με πολλά ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ έχουν ήδη βρει συνεργάσιμα καταλύματα σε Χαλκιδική, Χανιά, Άνδρο, Νάξο και Σκιάθο.

Όψιμο ενδιαφέρον

Είδαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι καταμεσής του Αυγούστου η Γραμματεία Εθελοντισμού της ΝΔ ανακάλυψε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, τα ζητήματα των νέων και τη διαγενεακή δικαιοσύνη. Προφανώς λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας, που έχει καθιερωθεί στις 12 Αυγούστου. Ποτέ δεν είναι αργά, αλλά καλό θα ήταν να υπήρχε και λίγη ουσία…

Πικρή διαπίστωση

Αφού αναφερθήκαμε στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, να πούμε ότι για μία ακόμη φορά η καθιερωμένη αυτή ημερομηνία πέρασε και δεν ακούμπησε τη χώρα. Αυτήν τη φορά όμως δεν έγινε, ούτε ειπώθηκε, απολύτως τίποτε. Ίσως γιατί συνέπεσε με την ανακοίνωση των τραγικών ποσοστών ανεργίας των νέων…

Μνήμη

Έστω μέσω facebook, και όχι με επίσημη ανακοίνωση, η ΟΝΝΕΔ θυμήθηκε την επέτειο των δολοφονιών του Τάσσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Με την κατάλληλη και πολυσήμαντη προτροπή «τέτοιους Έλληνες ας μην τους ξεχνάμε».

Σκληρές

εκφράσεις
Τα λόγια που χρησιμοποιούν στον κύκλο τους τα νεαρά στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ τόσο για τον πρωθυπουργό όσο και για υπουργούς και άλλους ιθύνοντες δεν περιγράφονται. Μιλάμε για πολύ σκληρές εκφράσεις και κατηγορίες. Αν κάνουν αντιπολίτευση με αυτόν τον τρόπο, ένα είναι σίγουρο: δεν πρόκειται να πλήξουμε.

****


Σχολιάστε εδώ