XΡΗΜΑτιστήριο

>Να γιατί δεν πρέπει να αποκρατικοποιούνται οι εταιρείες-φιλέτα του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα! Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες και το περιβάλλον βαθιάς ύφεσης, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ στο α’ εξάμηνο ανήλθαν σε 199,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 49,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η ικανοποίηση της Deutsche Telekom για τις επιδόσεις του Οργανισμού, όπως εκφράστηκε διά στόματος των Rene Obermann και Timotheus Hοttges.

>Προσέχουμε για να έχουμε! Ένα από τα προαπαιτούμενα όσων είναι ακόμη σε θέση να επενδύουν σε σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα είναι το δίκαιο βάσει του οποίου έχουν εκδοθεί, καθώς αν είναι το αγγλικό, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, οι πληρωμές τους θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ.

> Ναι, πολύ καλά καταλάβατε, το Δημόσιο θα εγγυηθεί τις απολύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα! Δεν φθάνει που οι περισσότερες τράπεζες προχωρούν σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου και πρόωρης συνταξιοδότησης, το κόστος θα συμπεριληφθεί στον λογαριασμό των ανακεφαλαιοποιήσεών τους.

> Για να μην καταλήξει δώρο άδωρο και αυτή η ρύθμιση-ανάσα! Αυτό που έχει σημασία για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες δεν είναι τόσο η μείωση των μηνιαίων καταβολών προς τις τράπεζες όσο το να μην οδηγεί η επιμήκυνση σε σημαντική αύξηση της τελικής οφειλής.

> Προς Θεού, τι είναι αυτά που λέει η European Securities and Markets Authority; Υπάρχουν ακόμα ελληνικές τράπεζες που, αν και δημοσιοποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα, εμφανίζουν ελλιπή στοιχεία σε σχέση με τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων και των CDS; Σαφώς και είναι ειρωνική η διάθεσή μας…

> Να πώς οι επιμέρους όροι οδηγούν σε στρέβλωση του όλου εγχειρήματος! Με αφορμή τα αποτελέσματα των προγραμμάτων της ΕΕΤΑΑ στους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, αναρωτιόμαστε γιατί η σχετική πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις εργαζόμενες μητέρες, ανεξαρτήτως της χώρας καταγωγής τους, αρκεί να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες… Δεν θα έπρεπε να προηγούνται οι Ελληνίδες, να ακολουθούν οι Ευρωπαίες και να έπονται οι εκτός ζώνης του ευρώ; Και όχι, δεν είμαστε ρατσιστές, όπως πολλοί προοδευτικοί θα θέλατε να μας χαρακτηρίσετε…

> Η αναβλητικότητα στις αποφάσεις των ευρωπαίων πολιτικών βοήθησε κάποιους να κερδοσκοπήσουν ασύστολα εις βάρος της χώρας μας! Την ώρα που ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δανειζόταν μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, με μέσο επιτόκιο 4,68%, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχωρούσε σε αντίστοιχη ενέργεια με κόστος χρήματος -0,0217%.

> Όπου λαλούν πολλά κοκόρια, αργεί να ξημερώσει! Άντε και να δεχθούμε πως το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών έχει θεσμικό ρόλο στις συζητήσεις με την «τρόικα», το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών όμως;

> Το ζητούμενο είναι να μάθουμε ποιοι ευθύνονται για το ότι η ΑΤΕbank έφτασε στο σημείο να μην είναι βιώσιμη! Με αφορμή την εντολή έρευνας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη σχετικά με την καταγγελία ότι ανώτατο στέλεχος της τράπεζας έβγαλε 8 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό, θα θέλαμε να κάνουμε μερικές ερωτήσεις, οι απαντήσεις των οποίων πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης: 1) Ποιος ο ρόλος της Citi; 2) Ποια η εμπλοκή πρώην στελεχών της δεύτερης, που μεταπήδησαν στην πρώτη; 3) Υπάρχει σχέση ενός εξ αυτών με τον φερόμενο ως ύποπτο τέλεσης του αδικήματος της φοροδιαφυγής; 4) Είναι αλήθεια ότι τα ονόματά τους έχουν αναμειχθεί στις αγοραπωλησίες τοξικών ομολόγων; 5) Σε ποια φάση βρίσκεται η από 8/2/2011 φερόμενη έγκληση της διοίκησής της προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών για διερεύνηση θεμάτων που άπτονται των παραπάνω;

> Λες και δεν υπήρξε μέλος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, δεν κατείχε θέσεις ευθύνης! Ε, όχι, πάει πάρα πολύ να μιλάει ένας σκληρός κομματικός σαν τον κ. Ανωμερίτη για τις ευθύνες της Πολιτείας και των συνδικάτων στην κρίση του κλάδου της ναυτιλίας.

> Κάπως έτσι θα έπρεπε να λειτουργούσαν οι ανεξάρτητες αρχές… Υπέρ του πολίτη, είτε είναι επενδυτής είτε καταναλωτής είτε δανειολήπτης είτε ομολογιούχος! Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου γνωστοποίησε προς τους δικαιούχους μετοχών που προέκυψαν από μετατροπή αξιογράφων να λάβουν ανεξάρτητη συμβουλή για το κατά πόσο η καθυστέρηση θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

> Δεν μας έφταναν οι εκβιασμοί της «τρόικας», έχουμε κι αυτούς του αγγλικού οίκου FTSE, που με όπλο την επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου απειλεί με υποβιβασμό αν, μεταξύ άλλων, φορολογηθούν οι ξένοι επενδυτές.

> Με αυτά και με αυτά, πλησιάζει ο καιρός που θα σας πάρουν με τις πέτρες! Είναι δυνατόν στο οικονομικό επιτελείο να μελετούν το σπάσιμο του ΤΤ σε καλό και κακό πιστωτικό ίδρυμα, όπου στο δεύτερο θα ενταχθεί η TBank, η οποία υποτίθεται ότι είχε εξυγιανθεί πρόσφατα;

> Αρκεί η χρηματική κατάθεση ενός βασικού μετόχου για να καλύψει ένα πιστωτικό ίδρυμα τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας; Αν κρίνουμε από την περίπτωση του κ. Ρέστη και της FBBank, σαφώς όχι.

> Αν όχι τώρα που οι τιμές είναι στα τάρταρα, πότε; Γιατί η Attica Συμμετοχών δεν προχωράει σε γενική συνέλευση προκειμένου να λάβει απόφαση για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που αν και είχε εγκριθεί, αφέθηκε να περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος χωρίς να υλοποιηθεί;

> Δεν μιλάμε τυχαία! Ποιος ο ρόλος της Εκκλησίας στην επικείμενη πώληση της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη; Είναι γνωστό πως στις τοπικές κοινωνίες η άποψή της έχει βαρύνουσα σημασία, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.

> Μπορεί οι οικονομικές συνθήκες να δικαιολογούν τέτοιου είδους συναλλαγές, ωστόσο αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν αποδείχθηκε ότι εξυπηρετούσαν αλλότριους σκοπούς! Ο λόγος για τη Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, που προχώρησε στη σύναψη ιδιωτικού προσυμφώνου πώλησης μετοχών που κατέχει στη θυγατρική της εταιρεία ΖΩΟΝΟΜΗ σε αγοραστή και/ή σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο υποδειχθεί από αυτόν έως την 30ή/10/2014. Στα αξιοσημείωτα-ευτράπελα του deal το ότι ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης εκτελεί χρέη προέδρου στην πρώτη.

> Ήταν που θα απλοποιούσαν τις διαδικασίες! Πώς να βρουν άκρη στα αεροδρόμια όταν η αξιοποίησή τους αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, το ρυθμιστικό τους πλαίσιο το υπουργείο Υποδομών, ενώ προς το παρόν είναι υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας;

> Το λένε όσο πιο κομψά μπορούν! Υιοθέτηση νέας οργανωτικής δομής βαφτίζει η νέα διοίκηση της Κύπρου το ξερίζωμα όλων των στελεχών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στο φάγωμα των κεφαλαίων της τράπεζας.

> Στήριξη και κίνητρα για την επιβίωση όλου του κλάδου της ακτοπλοΐας ή μόνο ορισμένων μελών του; Αληθεύει, κύριε υπουργέ Ναυτιλίας, ότι αν και το γνωμοδοτικό σας όργανο έχει ταχθεί θετικά για τη δρομολόγηση πλοίων από πλευράς συγκεκριμένων εταιρειών, εσείς αποφεύγετε να βάλετε την υπογραφή σας ώστε να ξεκινήσουν;

> Αν και τασσόμαστε μονίμως υπέρ των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν μπορούμε να μην καυτηριάσουμε κάποιες ακραίες συμπεριφορές, που θεωρούν κεκτημένο ακόμη και το αναξιοκρατικό! Πόσοι από τους υπαλλήλους των πρώην θυγατρικών της ATEbank (ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ, ΑΤΕ Leasing, ΑΤΕ Τεχνική Πληροφορική, ATExcelixi κ.λπ.) είχαν τοποθετηθεί στις θέσεις τους μέσω ΑΣΕΠ και πόσοι αποτελούσαν καθαρά κομματικά ρουσφέτια;

> Λύση και εκκαθάριση ή παύση πληρωμών και κατάσταση πτώχευσης; Μεταξύ του κακού και του χειρότερου είχαν να επιλέξουν οι μέτοχοι της Εικόνα Ήχος και διάλεξαν το πρώτο, γεγονός που βολεύει περισσότερο τους insiders.

> Αν ήταν να επωμιστούν και πάλι τα βάρη οι καταναλωτές, δεν χρειαζόμασταν τεχνοκράτη υπουργό! Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

> Καλά που υπάρχουν οι κοινοτικοί και μαθαίνουμε καμιά αλήθεια! Μπορεί ο Επίτροπος Όλι Ρεν να καθυστέρησε να απαντήσει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με το «κούρεμα» των ομολόγων που κατείχαν οι ασφαλιστικοί φορείς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με τη διαδικασία του PSI, ωστόσο η τοποθέτησή του εκθέτει πολλούς. Για του λόγου το αληθές, «σύμφωνα με το άρθρο 51, παράγραφος 1, του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, οι διατάξεις της, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 17, που προστατεύει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, απευθύνονται στα κράτη-μέλη μόνο εφόσον εφαρμόζουν το ενωσιακό δίκαιο…».

> Παρέχει άθελά του έδαφος στους εχθρούς για να του επιτεθούν! Αφού ξεκινήσουμε λέγοντας ότι καλώς ο κ. Τσίπρας έχει ανεβάσει ψηλά το θέμα της πώλησης της good bank ATE, θα συνεχίσουμε επισημαίνοντας ότι κακώς αφήνει να βάζει την υπογραφή του σε σχετικές επερωτήσεις βουλευτής του οποίου η σύζυγος φέρεται να είναι συνδικαλίστρια της (πρώην) κρατικής τράπεζας.

> Ε, όχι και κερατάδες, και δαρμένοι! Οι δηλώσεις του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τον ρουφιάνο του ΥΠΟΙΟ για το ποιοι πολίτες απέφυγαν να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν εισπράξει αυτά τα εισοδήματα.

> Κατά το δοκούν, ανάλογα με το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν! Οι περισσότεροι από τους αναλυτές όχι μόνο δεν αξιολογούν την πορεία μιας εταιρείας βάσει κοινά αποδεκτών μεθοδολογιών, αλλά αντίθετα ουδείς γνωρίζει με ποιον τρόπο σταθμίζονται οι ποιοτικές με τις ποσοτικές μεταβλητές.

> Στο πόδι, χωρίς στρατηγική και όραμα! Ο επενδυτικός νόμος αποδείχτηκε άλλη μια κυβερνητική αποτυχία, καθώς σχεδιάστηκε να παρέχει φοροαπαλλαγές όταν πλέον οι πιο πολλές επιχειρήσεις εμφανίζουν διαδοχικές ζημίες.

> Μπορεί να επωφελούνται της έκπτωσης-επιμήκυνσης από το κράτος, ωστόσο πληρώνουν προμήθειες στα πιστωτικά ιδρύματα και ενίοτε τόκους υπερημερίας! Ολοένα και περισσότερες τράπεζες λανσάρουν στην αγορά πιστωτικές κάρτες που δύναται να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή υποχρεώσεων του πολίτη προς το κράτος. Η αρχή έγινε με τα κάθε είδους πρόστιμα (ημιυπαίθριοι, αυθαίρετα), συνεχίστηκε με τα διάφορα τέλη (ακινήτων, επιτηδεύματος) και μέχρι νεωτέρας τελειώνει με τις απανταχού φορολογικές επιβαρύνσεις (εισοδήματος, ΦΠΑ, περαίωσης).

> Αυτά παθαίνει κανείς όταν επενδύει σε συγκοινωνούντα δοχεία! Τα ασφαλιστικά συμβόλαια τύπου unit linked ακολούθησαν την αντίστοιχη πτώση που είχε το χαρτοφυλάκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων στα οποία τοποθετούνταν τα ασφάλιστρα των πελατών τους.

> Περί παρακρατήσεων ο λόγος! Η συμφωνία πώλησης και αγοράς ΙΧ μέσω τραπέζης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σύμβαση προσχώρησης, όπου ο κάτοχος-δανειζόμενος οφείλει να ακολουθήσει τους όρους που θέτει ο κύριος-πιστωτής προκειμένου να συμβληθεί μαζί του.

> Τους αντισυμβαλλόμενους τους ρώτησε κανείς ή κάποιοι θα αποφασίσουν για αυτούς χωρίς αυτούς; Αληθεύει ότι οι τράπεζες που θα προσφύγουν στη χρηματοδότηση του ΤΧΣ αναμένεται να αναπροσαρμόσουν προς τα κάτω ακόμα και τα προσυμφωνημένα επιτόκια καταθέσεων που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο;

> Πιάστηκαν αδιάβαστοι ή πολύ καλά διαβασμένοι; Αληθεύει ότι το ΔΣ της ΕΧΑΕ έλαβε αυθαίρετα τιμή εκκαθάρισης για προϊόν μελλοντικής εκπλήρωσης συνδεδεμένο με μετοχή που βρίσκεται σε αναστολή διαπραγμάτευσης; Αν ναι, με βάση ποιον κανονισμό έγινε αυτό;


Σχολιάστε εδώ