60 δισ. κέρδισε η Γερμανία από την κρίση του ευρώ!

Ιδού λοιπόν τι έγραψε η γνωστή γερμανική εφημερίδα «Bild», γνωστή και επειδή είναι μια εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας αλλά και επειδή… διακρίνεται για τις επιθέσεις και τα ειρωνικά της δημοσιεύματα εναντίον ης Ελλάδας:

«Ειδικά το κράτος και οι καταναλωτές επωφελούνται απ’ τα χαμηλά επιτόκια.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κερδίζει μάλιστα χρήματα ακόμα κι όταν δανείζεται, χάρις στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα.

Τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της.

Αν προστεθεί στο ποσόν αυτό η αύξηση των φορολογικών εσόδων και η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η εξοικονόμηση φτάνει τα 70 ως 100 δισ. ευρώ.

Ο τομέας των ακινήτων επωφελείται επίσης από τα χαμηλά επιτόκια, όπως και οι καταναλωτές οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις και οι τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιούνται με χαμηλό κόστος από την ΕΚΤ.

Ακόμα οι γερμανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις επωφελούνται από την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ, που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.»

Ε, όταν λοιπόν η Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Bild», έχει εξοικονομήσει μέσα σε δυόμισι χρόνια πάνω από 60 δισ. ευρώ, όταν έχει επίσης κερδίσει τόσα άλλα οφέλη, τότε γιατί να μην… πιέζει ασφυκτικά την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης;

Το ζήτημα είναι, αν και πότε θα βρεθεί ένας ευρωπαίος ηγέτης να θέσει όλα αυτά τα ζητήματα προς ουσιαστική συζήτηση…


Σχολιάστε εδώ