Ψάχνουν για αντίμετρα

Έπειτα από μια διετία επώδυνων μέτρων, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση και θα γίνει περισσότερο δεινή το αμέσως επόμενο διάστημα, καθʼ όσον θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη φορολογική καταιγίδα.

Μετά τον αυξημένο φόρο εισοδήματος, θα κληθούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας κ.ά. Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για το κλίμα που θα διαμορφωθεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Σεπτεμβρίου, που αναπόφευκτα θα επιδεινωθεί αν στα μέτρα των 11,6 δισ. που θα ανακοινωθούν για τη διετία 2013-14 περιλαμβάνονται περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν την ανάγκη η κυβέρνηση να αναζητήσει και να εξαγγείλει αντίμετρα που θα λειτουργήσουν καταπραϋντικά στην οργή της κοινωνίας. Έντονος είναι ο προβληματισμός και στο Μέγαρο Μαξίμου, εξ ου και οι αγωνιώδεις προσπάθειες είτε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ώστε να περιορισθεί το εύρος των περικοπών, είτε οι λύσεις που τελικά θα δοθούν να είναι οι λιγότερο επώδυνες. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα προκαλέσουν αντιδράσεις, θα έχουν και πολιτικό κόστος. Ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις, διότι, όπως τονίζει στους συνομιλητές του, «αν δεν κάνουμε τώρα αυτό που πρέπει, η χώρα δεν θα έχει άλλη ευκαιρία». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς προτίθεται να σηκώσει προσωπικά ο ίδιος το βάρος των νέων μέτρων, άσχετα με τη στάση που θα τηρήσουν οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο σε δεδομένη χρονική στιγμή να σταθεί απέναντι στον ελληνικό λαό και να εκθέσει λεπτομερώς την κατάσταση και να αιτιολογήσει (εξηγήσει) την αναγκαιότητα των μέτρων. Κι αυτό θα το κάνει είτε τέλος Αυγούστου, αμέσως μετά τις συναντήσεις του με την Άνγκ. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, όπου θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει τις πραγματικές προθέσεις των ευρωπαίων εταίρων, είτε το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κι αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους επιτελείς της «τρόικας».

«Πολιτικό κεφάλαιο»

Μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που φέρουν τη σφραγίδα του πρωθυπουργού, το τελευταίο διάστημα έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στη δημιουργία «πολιτικού κεφαλαίου» που θα αποδειχθεί χρήσιμο στους δύσκολους μήνες που ακολουθούν. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» για τους λαθρομετανάστες του υπουργείου Δημ. Τάξης αντιμετωπίζεται με ευνοϊκή διάθεση από τους πολίτες. Αν και δεν λείπουν οι επιφυλάξεις, τόσο για τη διάρκεια που θα έχει η προσπάθεια όσο και για τα αποτελέσματά της. Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι η επιχείρηση θα έχει και ουσία και διάρκεια, αποκρούοντας έτσι και τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Θετικές εντυπώσεις προκαλεί και η απόφαση της κυβέρνησης να βάλει τέρμα στο μεγάλο σκάνδαλο των «μαϊμού» συντάξεων και επιδομάτων που για χρόνια εισέπρατταν χιλιάδες πολίτες ζημιώνοντας το Δημόσιο. Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα πρέπει να μείνει στα χαρτιά, να περιορισθεί σε δυο-τρεις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου και το θέμα να ξεχαστεί. «Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, με ονόματα και αριθμούς, διαφορετικά δικαίως θα μιλήσουν για έναν ακόμη εμπαιγμό», προειδοποιούν.

Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα και η πρόσφατη εντολή του πρωθυπουργού για την επίσπευση των διαδικασιών για την παραδειγματική τιμωρία των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Η προσπάθεια να σπάσουν τα στεγανά και να ανατραπεί το καθεστώς ατιμωρησίας πολλών δεκαετιών δεν θα είναι καθόλου εύκολη, αρμόδιοι παράγοντες όμως επιμένουν ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα και θα είναι πολύ σύντομα. «Θα αμβλυνθεί έτσι ως ένα βαθμό το αίσθημα της αδικίας που όλα αυτά τα χρόνια είναι διάχυτο στους πολίτες», σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για αυστηρό και συστηματικό έλεγχο στα πεπραγμένα των διοικητικών Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου. Η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων, ιδίως εκείνων που αφορούν τα οικονομικά, θεωρείται πρωταρχικής σημασίας λόγω της συγκυρίας και της δυσχερέστατης θέσης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό «καρατομήθηκε» η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε εγκρίνει αυξήσεις στις αποδοχές, κατά παράβαση των αποφάσεων και των εντολών της κυβέρνησης. Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση, ο έλεγχος αφορά όλους και η αντιμετώπιση θα είναι ανάλογη σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αναστάτωση

Οι παραδόξως χαμηλοί τόνοι που τήρησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας προκάλεσε απορίες στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις ως προς τη στάση που θα τηρήσει ο κ. Τσίπρας στο ζήτημα γενικά των αποκρατικοποιήσεων. Θεωρούν δεδομένο ότι θα επιχειρήσει να δημιουργήσει κλίμα κοινωνικής αναστάτωσης, με απώτερο στόχο όχι τόσο να ματαιώσει τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο να φθείρει την κυβέρνηση.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ