Φωτιά και τσεκούρι!
ΜΕΧΡΙ το τέλος Αυγούστου θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει οριστικοποιήσει και ει δυνατόν ανακοινώσει το πλήρες πακέτο των μέτρων 11,5 δισ. για τη διετία 2013-14 που καλείται να υλοποιήσει η χώρα μας σύμφωνα με τη δανειακή σύμβαση. Η «τρόικα» αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχο και να παραδώσει το τελικό πόρισμά της. Βάσει αυτού στο Eurogroup του Οκτωβρίου θα αποφασισθεί η εκταμίευση ή μη της νέας δόσης του δανείου. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων επήλθε συμφωνία για μέτρα ύψους 6,5 δισ., κατά συνέπεια υπάρχει η εκκρεμότητα για ακόμη 5 δισ. Τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά, καθώς η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τις όποιες πηγές υπήρχαν και πλέον η επιβολή περιοριστικών, άρα κι επώδυνων, μέτρων δείχνει αναπόφευκτη. Εξ ου και τα σενάρια που κάνουν λόγο για περικοπές μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις στις συντάξεις, ακόμη και στις χαμηλότερες, με αφετηρία ενδεχομένως και τα 700 ευρώ. Το μέτρο αυτό απέχει κατά πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, αλλά πολύ περισσότερο από την προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σε αγαστή συνεργασία με την «τρόικα» συνεχίζει να υλοποιεί την καταστροφική πολιτική τού Μνημονίου.
«Διαχειρίσιμη»
ΣΤΟΝ διεθνή χώρο το κλίμα όσον αφορά την Ελλάδα κάθε άλλο παρά… εύκρατο και υγιεινό είναι. Στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, ενώ παγκοσμίου φήμης οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το σκληρό πρόγραμμα περικοπών που ζητάει η «τρόικα». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί έντονες πιέσεις προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσουν σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, γιατί διαφορετικά η όποια άλλη προσπάθεια δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ωστόσο αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιουνκέρ σε γερμανικό μέσο ενημέρωσης, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ανεπιθύμητη, αλλά είναι διαχειρίσιμη. Η δήλωση αυτή προσλαμβάνει άλλες διαστάσεις, καθότι μέχρι πρότινος ο κ. Γιουνκέρ επαναλάμβανε μονότονα ότι δεν είναι εφικτή η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από το ευρώ. Στις 22 Αυγούστου ο τελευταίος έρχεται στην Αθήνα και η επίσκεψή του αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον.
Τριγμοί… εφεδρείας!
Η κίνηση της «τρόικας» να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο προκαλεί αντιδράσεις και τριγμούς στο κυβερνητικό οικοδόμημα. Αρνητικός εμφανίσθηκε ο Β. Βενιζέλος, επικαλούμενος την «αρνητική εμπειρία» από την εφαρμογή του μέτρου επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Κατηγορηματικά αντίθετος δήλωσε κι ο Φ. Κουβέλης, που αναφέρθηκε στο «φιάσκο» που είχε το μέτρο το 2011, ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση θα αυξήσει τους δείκτες της ανεργίας. Υπέρ της εφεδρείας τάσσονται αρκετά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ αυτών κι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Σημειώνεται ότι η «τρόικα» επανέφερε το θέμα για έξοδο 15.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο μέσα στο 2012, καθώς διαπιστώνει καθυστέρηση στις διαδικασίες περιορισμού του κράτους και των δημοσίων δαπανών. Άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέτρο να επεκταθεί και τα επόμενα χρόνια, αν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για μείωση κατά 150.000 του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το θέμα της εφεδρείας παραμένει ανοιχτό, αλλά όχι με τη μορφή που εφαρμόστηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά (με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις) στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της εφεδρείας.
Κραδασμοί
ΣΑΦΩΣ ηπιότεροι είναι οι κραδασμοί στο κυβερνητικό οικοδόμημα ως προς το ζήτημα των αποκρατικοποιήσων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λείπουν οι ενστάσεις και οι επιφυλάξεις, κυρίως από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς που εγείρει θέμα διαφάνειας και διατήρησης του ελέγχου από το κράτος κοινωφελών κρατικών οργανισμών. Αμέσως μετά την τελευταία σύσκεψη των αρχηγών με τον πρωθυπουργό, από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε η απόφαση της κυβέρνησης για τη σύνταξη και την άμεση κατάθεση πολυνομοσχεδίου που θα διευκολύνει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων. Ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, ότι οι ιδιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τον έλεγχο ΔΕΚΟ, ακόμη και δημοσίων οργανισμών όπως η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ. Πρώτες στη λίστα προς ιδιωτικοποίηση Ελληνικό, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και 50 ακόμη ακίνητα φιλέτα, ενώ «μήλον της έριδος» αναμένεται να αποτελέσουν ΟΠΑΠ και Κρατικά Λαχεία. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαιτέρως του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «έγκλημα» και για «ξεπούλημα» του δημοσίου πλούτου.
Αφιλόξενος Δίας
ΕΝ μέσω αντιδράσεων προχωρεί η επιχείρηση-σκούπα του υπουργείου Δημ. Τάξης για τους λαθρομετανάστες, που φέρει την επωνυμία «Ξένιος Ζεύς». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για επικοινωνιακό πυροτέχνημα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της οικονομίας. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός Ν. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια θα είναι μακρά κι επίπονη, ενώ χαρακτηρίζει το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού κράτους. Σκοπός της γιγαντιαίας επιχείρησης που έχει ξεκινήσει η Αστυνομία είναι οι μαζικές απελάσεις παράνομων μεταναστών αμέσως, κάτι που θα αλλάξει άρδην την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία στην περιφέρεια. Στόχος του υπουργείου είναι μέχρι το τέλος του 2012 τουλάχιστον 5.000 λαθρομετανάστες να βρίσκονται στα ειδικά κέντρα κράτησης που θα δημιουργηθούν ειδικά για τον λόγο αυτό. Γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις (Θράκη) προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.