Τι ρόλο παίζει η κυρία του συμβούλου του Χριστόφια;

Τελευταίο περιστατικό, η στενή σχέση του διπλωματικού συμβούλου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Ιερωνυμίδη, με τους κινέζους επιχειρηματίες που συζητούν την επένδυση-μαμούθ στον χώρο του παλιού αεροδρομίου της Λάρνακας. Εντελώς απροκάλυπτα, μάλιστα, η σύζυγος του διπλωματικού συμβούλου συμμετείχε στην εταιρεία που είχε συστήσει ο κινέζος επιχειρηματίας.
Αυτά και άλλα περιστατικά θα παίξουν ρόλο στις εκλογές του 2013, καθώς περιορίζουν αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί το ισχυρό χαρτί ενός αριστερού κόμματος: τη διαφάνεια και την εντιμότητα. Και όσο δυσκολεύουν τα πράγματα για το ΑΚΕΛ τόσο μεγαλώνει η υποχρέωση των δυνάμεων που επιδιώκουν να αποτρέψουν μια λύση τύπου Σχεδίου Ανάν στο Κυπριακό να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται…

****

Όλα θαύμα…

Οι εξελίξεις στη Συρία και στη Μέση Ανατολή, δυστυχώς, «συνέλαβαν» την ελληνική διπλωματία εξουδετερωμένη όχι μόνο από την οικονομική κρίση αλλά και από τη γενικότερη έλλειψη στόχων για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Έτσι, στη Συρία σπεύσαμε να αναστείλουμε τη λειτουργία της πρεσβείας μας, ενώ, αντιθέτως, θα μπορούσε η ελληνική πρεσβεία να παραμείνει ανοικτή και να αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για την ΕΕ στην περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει υποκύψει πλήρως στις προειδοποιήσεις του κ. Νταβούτογλου και δεν έχει ορίσει γενικό πρόξενο για να λειτουργήσει επιτέλους το ελληνικό γενικό προξενείο στο Ιρακινό Κουρδιστάν στο Ερμπίλ. Η ελληνική παρουσία στην περιοχή θα ήταν πολλαπλώς χρήσιμη και για την ΕΕ αλλά και για τα ελληνικά συμφέροντα.

— Το κουρδικό ζήτημα τώρα έχει ανοίξει και είναι κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα, καθώς δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων που επηρεάζουν την ισορροπία σε ολόκληρη την περιοχή αλλά και τη σταθερότητα στην Τουρκία. Και παρότι σχεδόν κοντεύουμε να το λησμονήσουμε, η κύρια απειλή ασφάλειας για την Ελλάδα παραμένει η Τουρκία, συνεπώς κάθε εξέλιξη που συμβαίνει εκεί ενδιαφέρει άμεσα και τη χώρα μας.

— Διαβάζουμε για την ευαισθησία κυρίως στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των λαθρομεταναστών, που επικαλούνται μάλιστα την ανακοίνωση της οργάνωσης Human Rights Watch. Θα περίμενε κανείς, όμως, να υπήρχε η ίδια ευαισθησία και σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες ανακοινώσεις και εκθέσεις της οργάνωσης αυτής, όπως εκείνες που αφορούν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα του κ. Τσάβες, ο οποίος λατρεύεται ως… θεότητα από κάποια στελέχη της Κουμουνδούρου.

— Την ώρα που οι σκοπιανοί πολίτες συρρέουν, όπως κάθε χρόνο, για διακοπές στην Ελλάδα, αγνοώντας το εθνικιστικό παραλήρημα του κ. Γκρούεφσκι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει για μία ακόμη φορά άλλον προορισμό για τις διακοπές του. Ο κ. Γκρούεφσκι, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, θα κάνει και φέτος τις διακοπές του οικογενειακώς στην Τουρκία, προσκεκλημένος του Τ. Ερντογάν.

• Σημαντική εξέλιξη η συμφωνία και της Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ μετά την αποτυχία του σχεδίου για τον άλλο αγωγό, ITGI. Απλώς κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός για το πώς απέτυχε το πρότζεκτ του ελληνοϊταλικού αγωγού, ποιοι διαχειρίστηκαν την υπόθεση, αν έχουν ευθύνες για την αποτυχία του σχεδίου και πόσα χρήματα στοίχισε το όλο εγχείρημα…

— Με την ευκαιρία, μήπως και αυτή η απόφαση που διευκολύνει την Αλβανία αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα έπρεπε να συνδυαστούν με την εφαρμογή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα και δίνει διαρκώς αφορμή για υψηλών τόνων αντιπαραθέσεις στα Τίρανα, όπου φτάσαμε στο σημείο η αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Σ. Μπερίσα για… φιλελληνισμό!

— Ας ελπίσουμε ότι δεν αληθεύει η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας, ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης έχει υποσχεθεί να διαθέσει το πολιτιστικό μνημείο Αλατζά Ιμαρέτ προκειμένου να λειτουργήσει ως τέμενος για τις ανάγκες του Ραμαζανιού. Μέχρι τώρα είδαμε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει καμπάνια μετατροπής μνημείων και μουσείων σε τζαμιά, ας μην το δούμε αυτό και από έλληνα πολιτικό.

— Ο συνταξιούχος βρετανός διπλωμάτης Ρόμπιν Ο’ Νιλ, που ήταν ο μεσολαβητής της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ το 1992 για το Σκοπιανό και είναι γνωστός για τα φιλοσκοπιανά του αισθήματα, εξελίσσεται σε κακό σύμβουλο του κ. Γκρούεφσκι. Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, συστήνει στα Σκόπια να προσφύγουν στον ΟΗΕ, στη Γενική Συνέλευση, και να ζητήσουν αλλαγή του ονόματος με το οποίο έχει γίνει δεκτή η χώρα στον ΟΗΕ. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε πραγματική κρίση τις σχέσεις με την Ελλάδα και το μόνο σίγουρο είναι ότι η συνταγματική ονομασία δεν θα περάσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ενώ η όλη πρωτοβουλία θα αποτελεί πραγματική παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με υπαιτιότητα των Σκοπίων, απελευθερώνοντας έτσι από δεσμεύσεις κάθε είδους την ελληνική εξωτερική πολιτική.

— Οι εορτασμοί στα Σκόπια για την επέτειο του Ίλιντεν και της ASNOM έδωσαν την ευκαιρία για το ετήσιο, καθιερωμένο πια, εθνικιστικό ξέσπασμα της σκοπιανής ηγεσίας. Έτσι, ο Πρόεδρος Ιβάνοφ στην κεντρική εκδήλωση στο Κρούσεβο επανέλαβε το γνωστό ευαγγέλιο του μακεδονισμού, ότι με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου και το τέλος των Β’ Βαλκανικών Πολέμων άρχισε η «νέα σκλαβιά για τη Μακεδονία, που διαιρέθηκε». Αλλά, όπως επισήμανε ο κ. Ιβάνοφ, δίνοντας το πιο καθαρό δείγμα του αλυτρωτισμού που εκφράζει η σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ, «δεν κατάφεραν να κλείσουν το μακεδονικό ζήτημα…». Θα είχε ενδιαφέρον να ζητηθεί από τον κ. Ιβάνοφ να εξηγήσει με ποιον τρόπο πιστεύει ότι μπορεί να κλείσει το «μακεδονικό ζήτημα»…

— Η τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα. Ας μην υποκύψει η ηγεσία του ΥΠΕΞ σε πειρασμούς παλαιότερων εποχών και της περιόδου διαχείρισης των υποθέσεών του από το όχι και τόσο διαφανές σύστημα που δημιουργήθηκε πέριξ του Γ. Παπανδρέου από το 1996 στο ΥΠΕΞ.

Το μοντέλο φίλων και κολλητών δεν ενδείκνυται για το ΥΠΕΞ, και αυτό πρέπει να το γνωρίζει καλύτερα ο κ. Αβραμόπουλος, μια και προέρχεται από τη Διπλωματική Υπηρεσία. Το μόνο που δεν έχει ανάγκη το ΥΠΕΞ είναι νέους γενικούς γραμματείς κάθε είδους…


Σχολιάστε εδώ