Τι περιέχει ο λογαριασμός που έρχεται…

Την ίδια στιγμή, η άρνηση των Ευρωπαίων να χρηματοδοτήσουν ακόμη και τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου υποχρεώνει το Δημόσιο να πετά από το παράθυρο για έκτακτες πληρωμές τόκων για έντοκα γραμμάτια το θηριώδες ποσό των 150 εκατ. ευρώ! Η διαπραγμάτευση με την «τρόικα», παρότι εμφανίσθηκε ότι διεξάγεται σε πολύ βελτιωμένο κλίμα, στην πραγματικότητα έχει μείνει πολύ πίσω και τα μηνύματα που φθάνουν από τις Βρυξέλλες είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς τονίζεται ότι, με την καθυστέρηση που σημειώνεται, η «τρόικα» θα χρειασθεί να συνεχίσει το «παζάρι» ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Τα πέντε μέτρα-«φωτιά»

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας και η Αναλογιστική Αρχή προσανατολίζονται σε κλιμακωτές, οριζόντιες περικοπές, που θα θίξουν ακόμη και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται αναφέρεται ακόμη και σε περικοπές κατά 5% σε κύριες συντάξεις 700 ευρώ, ενώ για τις πολύ υψηλές συντάξεις, άνω των 2.000 ευρώ, ο συντελεστής «ψαλιδίσματος» ανεβαίνει στο 15%. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, στο πεδίο της… σεναριολογίας για περικοπές μπήκε ακόμη και το ΕΚΑΣ, που αρχικά προγραμματιζόταν να εξαιρεθεί, με προτάσεις για περικοπή ή κατάργησή του για όσους χαμηλοσυνταξιούχους είναι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

Ανάλογες ασκήσεις γίνονται για όλα τα προνοιακά επιδόματα. Το πλαίσιο του σεναρίου περικοπών προβλέπει την επιβολή εισοδηματικών ορίων, πέραν των οποίων τα επιδόματα θα κόβονται κατά 50% ή και κατά 75%! Από εκεί και πέρα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα και μετριέται η εξοικονόμηση που θα υπάρξει: από την επιβολή ορίου 5.000 ευρώ, πέραν του οποίου τα επιδόματα θα κόβονται κατά 50%, μέχρι την επιβολή ορίου 15.000 ευρώ, πέραν του οποίου τα επιδόματα θα κόβονται κατά 75%. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η «τρόικα» έχει ζητήσει να μην εξαιρεθεί από την άσκηση περικοπών ούτε το επίδομα ανεργίας: ένα σχετικό σενάριο προβλέπει τη διακοπή χορήγησης του επιδόματος σε όσους ανέργους αρνούνται περισσότερες από δύο ή τρεις προτάσεις του ΟΑΕΔ για εργασία. Στον δημόσιο τομέα, η φαρσοκωμωδία με την εφεδρεία συνεχίσθηκε όλη την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφέθηκε να «διαρρεύσει» ακόμη και σενάριο (που πάντως δεν έχει συζητηθεί με την «τρόικα») για δύο τριετίες εφεδρείας σε υπαλλήλους 40 έως 50 ετών! Ύστερα από αυτές τις… ασκήσεις θεωρητικής γαλαντομίας προς τους δημοσίους υπαλλήλους, η συζήτηση γρήγορα «προσγειώθηκε» στην οδυνηρή πραγματικότητα: τουλάχιστον 40.000 υπάλληλοι θα πρέπει να αποχωρήσουν με εφεδρεία από το Δημόσιο, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να επεκταθεί χρονικά πέραν του ήδη προβλεπόμενου ενός έτους ο χρόνος καταβολής αποδοχών από το Δημόσιο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρόικα» επιμένει να τηρηθεί κατά γράμμα και η πρόβλεψη του τελευταίου Μνημονίου, σύμφωνα με την οποία θα απολύονται αυτοδικαίως, με κατάργηση της θέσης τους, όσοι υπηρετούν σε φορείς που «βάζουν λουκέτο». Στα ειδικά μισθολόγια, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να φανεί αρεστή στην «ελίτ» των δημοσίων λειτουργών (ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, γιατροί) φάνηκε αυτήν την εβδομάδα ότι έχουν… κοντά ποδάρια. Η «τρόικα» διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι, ακόμη και αν αναβληθούν για φέτος οι μειώσεις κατά 12%, δεν μπορούν να ματαιωθούν για τη διετία 2013-2014, εκτός αν η κυβέρνηση παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο για την εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή του ποσού που προγραμματιζόταν με το Μνημόνιο να εξοικονομηθεί με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Έτσι, τα τελευταία σενάρια αναφέρουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, που η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να είναι ηπιότερες για ορισμένες κατηγορίες λειτουργών, όπως το μάχιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη φορολογία, η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη (όπως ήδη έχει προαναγγείλει το «Π») θα αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα σενάρια για τον φόρο κατοχής αναφέρουν ότι ο νέος, ενιαίος φόρος κατοχής ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» και τον ΦΑΠ, θα επιβληθεί με χαμηλό αφορολόγητο όριο (αναφέρεται το ποσό των 100.000 ευρώ) και με συντελεστές που θα αρχίζουν από το 0,1% και θα κλιμακώνονται ίσως και στο 1% για τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Επιπλέον, όμως, αναζητείται ο τρόπος για να υπαχθούν στον φόρο κατοχής όλα τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, περιλαμβανομένων οικοπέδων ή και… ξεχασμένων αγροτεμαχίων, κάτι που απαιτεί την άμεση επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα και σε όλες τις ιδιοκτησίες.

150 εκατ. ευρώ χάνονται τζάμπα!

Και ενώ οι περικοπές ξεφεύγουν πλέον από το «λίπος» και μπαίνουν βαθιά στις κοινωνικές λειτουργίες του κράτους, οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μάς υποχρεώνουν να πετάμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε έκτακτες πληρωμές τόκων στις ελληνικές τράπεζες, που με τη σειρά τους θα πληρώσουν τεράστια ποσά τόκων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα τις δανείσει με τα τιμωρητικά επιτόκια του Μηχανισμού Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας – πάντως, οι ιδιωτικές τράπεζες θα βγάλουν ένα σεβαστό κέρδος από τη διαφορά.

Το Δημόσιο θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας, ύψους σχεδόν 3,2 δισ. ευρώ, την Τρίτη για να χρηματοδοτήσει την πληρωμή ομολόγων ίδιας αξίας που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και λήγουν στις 20 Αυγούστου, απειλώντας τη χώρα με πτώχευση αν δεν πληρωθούν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να δώσουν ένα δάνειο-γέφυρα για να πληρωθούν αυτά τα ομόλογα κι έτσι θα πληρωθούν μέσω έκδοσης εντόκων, για τα οποία η κυβέρνηση θα προκαταβάλει στις τράπεζες περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ ως τόκους, αφού το επιτόκιο των εντόκων πλησιάζει το 5%. Δηλαδή, θα πετάξουμε μέσα σε μία ημέρα περίπου όσα χρειάζεται να εξοικονομήσουμε φέτος για να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, ενώ πολλούς ακόμη τόκους θα πληρώσουμε εκτάκτως και τον Σεπτέμβριο, αφού η καθυστέρηση εκταμίευσης των δόσεων του διεθνούς δανείου θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά με (πανάκριβους) τίτλους βραχυχρόνιας διάρκειας. Το ίδιο κράτος που δεν έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις θα συνεχίσει να πετάει τεράστια ποσά σε τόκους, που δεν θα χρειαζόταν να πληρωθούν αν οι Ευρωπαίοι δεν είχαν αποφασίσει να πιέσουν με κάθε τρόπο την κυβέρνηση για τα μέτρα του Μνημονίου…


Σχολιάστε εδώ