Τη δωδεκάτη αποφεύχθηκε η στάση πληρωμών στην Κύπρο
Άνετη ζωή
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η «τρόικα», που ετοιμάζει το Μνημόνιο για τη Μεγαλόνησο, έχει ήδη τονίσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής ότι τα μεγαλεία του παρελθόντος έχουν τελειώσει και ότι το κυπριακό κράτος μπαίνει σε περίοδο περισυλλογής και λιτότητας. Είναι χαρακτηριστική η φράση η οποία ελέχθη από τους «τροϊκανούς»: «Ξεχάστε την άνετη ζωή».
6 με 10 δισ. ευρώ οι ζημίες
Είναι ακόμη άγνωστο το ποσόν που χρειάζεται η Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας της Μεγαλονήσου, Πανίκο Δημητριάδη, το ποσό κυμαίνεται από 6 ως 10 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί είναι ιδιαιτέρως υψηλοί εάν λάβει κάποιος υπόψη του ότι το συνολικό ΑΕΠ της Κύπρου είναι 18 δισ. ευρώ. Η «τρόικα» θα επανέλθει στην Κύπρο τον Σεπτέμβριο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητά εναγωνίως δάνειο από τη Ρωσία της τάξης των 5 δισ. ευρώ για να αποφύγει τη δανειοδότηση από τον Μηχανισμό Στήριξης και να μαλακώσει τους όρους του Μνημονίου, αφού σε μια τέτοια εξέλιξη η δανειοδότηση θα αφορά μόνο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Τι ζητά η «τρόικα»
Η «τρόικα» πάντως ζητά μείωση μισθών του Δημοσίου κατά 15%, κατάργηση της ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και αναστολή 13ου μισθού. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η «τρόικα» βρήκε την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο χειρότερη από ό,τι την περίμενε και θεωρεί ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα πρέπει να γίνουν αμέσως. Οι συντεχνίες, από την πλευρά τους, είναι μουδιασμένες, καθότι από τη μια κατανοούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χάσουν τα κεκτημένα τους, όμως από την άλλη γίνεται αντιληπτό ότι, το κράτος βρέθηκε στα πρόθυρα ακόμη και αυτής της στάσης πληρωμών, εάν οι κυπριακές τράπεζες και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας Κύπρου δεν αποδέχονταν να γίνει επιμήκυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αξίας 358 εκατ. ευρώ. Εάν η οικονομική κατάσταση συνεχιστεί, και εφόσον η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει, είτε θα οδηγηθούν τα πράγματα σε κούρεμα χρέους είτε σε στάση πληρωμών. Χρήματα υπάρχουν ως το τέλος Οκτωβρίου, όπως παραδέχθηκε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή. Μετά τον Οκτώβριο είτε τα χρήματα θα έλθουν μέσω του Μηχανισμού Στήριξης είτε και μέσω νέου δανείου από τη Ρωσία, με την οποία η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, ενώ ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Μόσχα κατανοεί ότι η Λευκωσία βρίσκεται κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο και, ως φαίνεται, ζητά και ψηλό επιτόκιο και δικαιώματα επί του φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ψαλίδι στα σκανδαλώδη ωφελήματα
Υπό το βάρος της κακής οικονομικής κατάστασης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και οι κύπριοι βουλευτές, συνεισφέρουν με μείωση απολαβών της τάξης του 10%. Το ίδιο δεν συμβαίνει με υψηλόβαθμους δημοσίους υπαλλήλους και ανεξάρτητους κρατικούς αξιωματούχους, των οποίων οι μισθοδοσίες, τα επιδόματα και άλλα ωφελήματα είναι σκανδαλωδώς υψηλά, και ως εκ τούτου η Κυπριακή Βουλή μελετά ενδελεχώς το θέμα, για να γίνουν περικοπές.