Τεστ αντοχής για την κυβέρνηση
Ήδη δηλαδή στα σοβαρά προβλήματα συνοχής που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει (είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν κάθε φορά που πραγματοποιείται σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών) έρχεται να προστεθεί ένας σοβαρότατος πονοκέφαλος που απειλεί ακόμα και τη συνέχιση του βίου αυτής της κυβέρνησης!
Μάλιστα απʼ τη στιγμή που, όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι επαχθή και –κατʼ ανάγκη– εκτός των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων, αλλά και –εν πολλοίς– και εκτός του προγραμματικού πλαισίου που έχουν συνυπογράψει, όλα τα ενδεχόμενα είναι, παραμένουν ανοιχτά.
Θεωρείται βέβαιο πως θα δοκιμαστούν σκληρά οι αντοχές της κυβέρνησης εκείνη την κρίσιμη στιγμή, το φθινόπωρο, που η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.
Μάλιστα πηγές του Μαξίμου φοβούνται ότι αν μέχρι εκείνη την κρίσιμη ώρα έχει δημιουργηθεί και κάποια κοινωνική αναταραχή, τότε οι εξελίξεις θα είναι ακόμα πιο δύσκολες και αβέβαιο το αποτέλεσμά τους.
Σαμαράς:
Αν θέλουν, ας με ρίξουν!
Δεν λείπουν ούτε ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξες προσεγγίσεις, που θεωρούν αβέβαιο το αν θα αντέξει η κυβέρνηση αυτήν την επικείμενη δοκιμασία. Πολύ περισσότερο μάλιστα που οι άλλοι δύο πολιτικοί αρχηγοί, ο Β. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης σε δημόσιες δηλώσεις τους διαφοροποιούνται από βασικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως η (νέου τύπου) εργασιακή εφεδρεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχώς φροντίζει να δημοσιοποιεί ότι έχει σοβαρές διαφορές με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και όλα αυτά πυροδοτούν νέους κύκλους εσωστρέφειας και δίνουν λαβή σε σενάρια ακόμα και πτώσης της τρικομματικής κυβέρνησης!
Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση των όσων συμβαίνουν και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, έχει υπογραμμίσει σε στενούς συνεργάτες του ότι:
– Εγώ θα προχωρήσω, θα κάνω το καθήκον μου, κι αν θέλουν, ας με ρίξουν, ας αναλάβουν αυτοί την ευθύνη!
Ο πρωθυπουργός κινείται σταθερά στο πλαίσιο που έχει οριοθετήσει, τόσο στις συσκέψεις με τους άλλους δύο αρχηγούς όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, και συνοψίζεται στο ότι «πρέπει πρώτα με συγκεκριμένα μέτρα να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και αμέσως μετά να διεκδικήσουμε την επαναδιαπραγμάτευση που υποσχεθήκαμε».
Συνεπώς αυτό το πακέτο των νέων μέτρων που θα ανακοινωθεί μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη θεωρείται απʼ τον Αντ. Σαμαρά προϋπόθεση των μελλοντικών κινήσεων και πρωτοβουλιών του, καθοριστικής σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι απʼ το φθινόπωρο. Και δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τίποτα σε αυτό. Ακόμα κι αν αυτή του η στάση κοστίσει την ίδια την ύπαρξη της κυβέρνησής του, όπως χαρακτηριστικά τονίζει σε κάθε ευκαιρία.
Ήξεις αφήξεις των άλλων…
Απʼ τη μεριά τους, οι άλλοι δύο αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση τηρούν μια στάση επαμφοτερίζουσα. Βγαίνουν έπειτα από κάθε σύσκεψη και διαφοροποιούνται ή από κεντρικές επιλογές ή απʼ τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Και επιτείνουν έτσι το κλίμα ανασφάλειας. Ωστόσο στην πράξη η στάση τους είναι διαφορετική και μάλλον οι δημόσιες τοποθετήσεις τους απευθύνονται στα εσωκομματικά ακροατήριά τους, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν, όσο βέβαια γίνεται, το πολιτικό κόστος. Όπως εγκύρως πληροφορείται «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα τόσο ο Β. Βενιζέλος όσο κι ο Φ. Κουβέλης έχουν τηρήσει μια στάση ήξεις αφήξεις. Ή διαφοροποιούνται ελαφρά, με εμφανή στόχο να φανούν πιο «φιλολαϊκοί», ή φροντίζουν να συμφωνούν με τις τοποθετήσεις του Αντ. Σαμαρά, αλλά στη συνέχεια βγαίνουν απʼ το Μαξίμου και κάνουν δημόσιες δηλώσεις σοβαρής διαφοροποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γραμμή που ακολουθεί στις συσκέψεις ο Β. Βενιζέλος είναι «ό,τι πει ο πρωθυπουργός» και ποτέ δεν έχει καταθέσει προτάσεις και είναι το μόνιμο σημείο «τριβής» με τον Φ. Κουβέλη, ενώ ο ίδιος έχει προτάσεις και έχει το παράπονο ότι δεν βάζει πλάτη ο Βενιζέλος, για νʼ αλλάξουν κάποιες από τις θέσεις του πρωθυπουργού, να περάσουν…
Προβλήματα στις ΚΟ
Είναι σαφές ότι αυτό που προέχει γιʼ αυτούς είναι η κατά το δυνατόν διασφάλιση μιας εσωκομματικής ηρεμίας, καθώς και η αποφυγή του πολιτικού κόστους, όσο βέβαια αυτό είναι δυνατό.
Αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό των κομμάτων τους, όπως προαναφέραμε.
Κυρίως αυτά τα προβλήματα εντοπίζονται στους μικρότερους εταίρους της κυβέρνησης. Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα να τα καταψηφίσουν, όταν πάνε στη Βουλή, περί τους 4-5 βουλευτές (αν και αυτό η ηγεσία το αποκλείει). Βέβαια καλού-κακού «έχουν τον νου τους», μην και την πάθουν όπως τον Φλεβάρη, όταν πάλι τόσες περίπου διαρροές ανέμεναν και τελικά τους προέκυψαν πάνω από 20 «αντάρτες» βουλευτές…
Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί οι εκτιμήσεις, ακόμα και απʼ το στενό περιβάλλον του Βενιζέλου, κάνουν λόγο για πολλούς βουλευτές οι οποίοι θα αρνηθούν να ψηφίσουν τα μέτρα, ακόμα και γύρω στους 10-15, δηλαδή σχεδόν η μισή ΚΟ! Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στελέχη ιστορικά, τα οποία μάλιστα βρίσκονται κοντά στον νέο αρχηγό, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης, έχουν δημόσια δηλώσει πως θα καταψηφίσουν τέτοια μέτρα.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν κάμποσοι «αντάρτες», ακόμα και υποκινούμενοι απʼ τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος φρόντισε να στείλει το μήνυμά του καταψηφίζοντας τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ…
Στη ΔΗΜΑΡ επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Θεωρείται περίπου σίγουρο ότι ορισμένοι βουλευτές, όπως οι Βουδούρης και Μιχελογιαννάκης, δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν τα μέτρα (το έχουν δηλώσει δημόσια), ενώ κάποιοι άλλοι, όπως ο καθηγητής Γ. Πανούσης, λέγεται ότι είναι επίσης κοντά σε μια τέτοια κίνηση… Αλλά, επαναλαμβάνουμε, το μείζον είναι το πολιτικό μήνυμα που θα περάσει από μια μαζική καταψήφιση των νέων μέτρων από πολλούς βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όσον αφορά τους Βενιζέλο και Κουβέλη, θεωρείται βέβαιο ότι πέραν των φραστικών διαφοροποιήσεών τους, δεν θα απειλήσουν τη δοκιμαζόμενη κυβερνητική συνοχή, γιατί γνωρίζουν καλά ότι θα είναι και οι ίδιοι χαμένοι πολιτικά.
Τι θα γίνει όμως στις ΚΟ;
Πόσο είναι σε θέση να τις ελέγξουν;
Θα μακροημερεύσει…
Αντίθετα με τα παραπάνω, τις ανησυχίες ότι κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που θα έχει τραγικές επιπτώσεις στην οικονομία αλλά και στο κλίμα στο εξωτερικό, με τους δανειστές να γίνονται πιο σκληροί και η έξοδος από το ευρώ να είναι πιο κοντά, υψηλόβαθμοι παράγοντες και των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση υποστηρίζουν μετά βεβαιότητας ότι η κυβέρνηση θα μακροημερεύσει… Και στηρίζουν την εκτίμησή τους αυτή στο ότι κανένας από τους αρχηγούς δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, γιατί κανέναν δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη.