Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Ένα… ΧΑ με επίκεντρο τις τράπεζες. Με χαμηλότατο τζίρο, αλλά με μεγάλες προσδοκίες! Και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, τόσο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο όσο και στις διεθνείς αγορές, να συνηγορεί στο ότι το φθινόπωρο θα είναι το κομβικό σημείο για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, επομένως και των αγορών.

• Τις προηγούμενες ημέρες το μείζον θέμα της αγοράς ήταν η μεταβίβαση της Αγροτικής στην Πειραιώς. Τώρα το μεγάλο θέμα είναι ποιος θα πάρει την Εμπορική. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχαν κλείσει οι δεσμευτικές προσφορές και στην τελική ευθεία είχαν μπει οι ΕΤΕ, Alpha και Eurobank. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα «κληρώσει», το ερώτημα όμως είναι πώς θα αντιδράσει η αγορά γενικότερα αμέσως μετά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι οι τράπεζες που θα συνεχίσουν να δίνουν τον τόνο και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, που το έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα η κυβέρνηση, πρέπει να κλείσει πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

• Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχουν και οι επόμενοι «πρωταγωνιστές», όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Χωρίς, φυσικά, αυτό να σημαίνει πως δεν πρέπει να περιμένουμε κι άλλα νέα από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι «μικρές» τράπεζες αναγκαστικά θα πρέπει να αναζητήσουν «συμμαχίες» με μεγαλύτερες όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

• Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπεριφορά της αγοράς τις προηγούμενες ημέρες έδειξε πως υπάρχουν κάποιες «δυνάμεις» που προσώρας δεν βγαίνουν στο προσκήνιο -κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά από τον ισχνότατο τζίρο-, πλην όμως περιμένουν την ευκαιρία να ενεργοποιηθούν. Με βάση τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ό,τι είναι να αποφασισθεί για την ελληνική οικονομία τοποθετείται χρονικά περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε οι πιθανότητες να δούμε… εντυπωσιακές εξελίξεις στην αγορά μάλλον δεν είναι πολλές.

• Σε κάθε περίπτωση, όμως, σε μια τόσο ρηχή αγορά όσο το ΧΑ, εύκολα βλέπει κανείς χαμηλά εικοσαετίας (!), όπως είδαμε στις 3 του μηνός και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις τον Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει πάνω από το επίπεδο των 600 μονάδων, που αδυνατούσε να το «πιάσει» σχεδόν επί δέκα συνεδριάσεις! Και όλα αυτά με ελάχιστο τζίρο και με οριακές κινήσεις σε λίγα χαρτιά…

• Πέραν όλων των άλλων, είχαμε και τον αστάθμητο εξωτερικό παράγοντα, αυτήν τη φορά με τη μορφή της έκθεσης της Standard & Poor’s. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος οίκος αξιολόγησης, ουσιαστικά, έδωσε μια ωραιότατη αφορμή για ρευστοποιήσεις ανακοινώνοντας την υποβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας (σε αρνητικές από σταθερές). Είχε προηγηθεί η διφορούμενη δήλωση του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περί «διαχειρίσιμης, αλλά μη επιθυμητής ελληνικής εξόδου από το ευρώ» και είχε ακολουθήσει ο ομοίως γνωστός μας κύριος Ρουμπινί, που και πάλι «βλέπει» την Ελλάδα εκτός ευρώ σε λίγους μήνες…

• Όλα αυτά είναι νερό στον μύλο των traders. Και το ξέρουμε πια καλά…

ΥΓ.: Στο 51,7% αυξήθηκε τον Ιούλιο η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς (από 51,3% τον Μάιο). Κρατήστε το αυτό…


Σχολιάστε εδώ