Μπουρλότο τα μέτρα!

Το σύνολο των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου προσωπικά από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει ζητήσει όλα να είναι έτοιμα πριν από τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συνεδριάσει το Ecofin. Την ίδια στιγμή είναι διάχυτοι οι φόβοι για επικείμενη κοινωνική αναταραχή (εξέγερση) τους αμέσως επόμενους μήνες, ως αποτέλεσμα και των νέων μέτρων.

Στο μεταξύ, ανυπέρβλητα εμπόδια συναντά η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει τη βεντάλια των 11,5 δισ., είτε διότι έχουν στερέψει οι πηγές είτε διότι θέλει να αποφύγει νέο κύκλο περικοπών. Η κυβέρνηση παρουσίασε στην «τρόικα» λίστα με μέτρα της τάξης των 7,5 με 8 δισ. Πέραν των 4 με 5 δισ. είναι του υπουργείου Εργασίας. Η «τρόικα» είχε αντίρρηση για το 1 δισ. και δέχθηκε τα 6,6 δισ. Που σημαίνει ότι πρέπει να αναζητηθεί άλλο 1 δισ.

Ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι διαφωνίες (ενστάσεις) ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, η εφαρμογή της εφεδρείας (σε βάθος τετραετίας), όποια μορφή της κι αν επιλεγεί, θα προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στο Δημόσιο. Δεκάδες έμπειρα και ικανά στελέχη, ηλικίας 40 έως 55 χρονών, θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, ενώ πριν καν αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου προβλέπεται ότι θα υπάρξει «κύμα φυγής» και άλλων που θα θελήσουν να αποφύγουν την περιπέτεια της εφεδρείας βγαίνοντας στη σύνταξη. Να σημειωθεί ότι η σύνταξη είναι μεγαλύτερη του μισθού τους. Συνέπεια όλων των παραπάνω θα είναι να απογυμνωθεί πλήρως η δημόσια διοίκηση, πόσω μάλλον που η αναβάθμισή της αποτελεί από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη εφαρμογή του μέτρου, επί ΠΑΣΟΚ, το 40% είχε αποχωρήσει πριν καν ψηφισθεί ο νόμος Ρέππα. Ενώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μόνο στα όρια αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, υποβλήθηκαν περί τις 50 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Φαινόμενο που θα ενταθεί πριν ακόμη ανακοινωθεί η τελική απόφαση της κυβέρνησης.

Τα μέτρα των 11,5 δισ. έρχονται στην πιο δύσκολη περίοδο για τα εκατομμύρια των Ελλήνων, που έχουν εξουθενωθεί λόγω της παρατεταμένης λιτότητας, σε σημείο που δεν είναι λίγοι εκείνοι, εντός κι εκτός κυβέρνησης, που φοβούνται ότι τα μέτρα θα πυροδοτήσουν την κοινωνική αναταραχή. Σε διάστημα λίγων μηνών θα κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος (μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά), το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τα τέλη ακινήτων προηγούμενων ετών κ.ά. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να καλύψουν φορολογικές υποχρεώσεις προηγούμενων ετών, τότε οι φόβοι για ακραίες καταστάσεις κάθε άλλο παρά αβάσιμοι πρέπει να θεωρούνται. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν νέες περικοπές και πρόσθετοι φόροι θα ήταν να είχαν προχωρήσει οι αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών που θα απέφεραν έσοδα στα κρατικά ταμεία. Το ζοφερό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα έρχεται να συμπληρώσει η ανεργία που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στους νέους υπερβαίνει το 50%, ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων προσεγγίζει το 1,5 εκατ. Αποτέλεσμα; Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με αυξημένα προσόντα και πανεπιστημιακή μόρφωση να παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας την τύχη τους σε χώρες εντός κι εκτός Ευρώπης. Παράλληλα η αγορά έχει στεγνώσει, το μοναδικό χρήμα που κυκλοφορεί είναι το τοκογλυφικό, ενώ η παρατεινόμενη ύφεση οδηγεί σε λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις.


Σχολιάστε εδώ