Κυκλοφορούν ακόμη γρηγορόσημα, δωράκια και δανεικά

Η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης δίνει και πάλι, για μία ακόμη φορά, τα σκήπτρα της διαφθοράς στις πολεοδομικές υπηρεσίες, γεγονός που φυσικά δεν εκπλήσσει κανέναν. Παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, το άθλημα συνεχίζεται. Ίσως αλλάξει η κατάσταση όταν (και αν…) εφαρμοστούν οι νέοι νόμοι (άδειες δόμησης, ΝΟΚ κ.λπ.), αλλά όσοι καταλαβαίνουν μας λένε να κρατάμε μικρό καλάθι. Εν τω μεταξύ, τόσο λόγω της πτώσης της οικοδομής όσο και λόγω της γενικής οικονομικής στενότητας, τα «δωράκια» και τα άλλα τυχερά έχουν περιοριστεί. Ωστόσο, επειδή οι «ανάγκες» των υπαλλήλων και των μανδαρίνων «τρέχουν», αφού άλλωστε έχουν κουρευτεί και οι νόμιμες απολαβές τους, βρίσκονται άλλα τρόποι. Μάθαμε ότι κάποιοι με «σταθερές σχέσεις» ζητούν πλέον ακόμη και «έναντι» για μελλοντικές εξυπηρετήσεις! Το άλλο κόλπο που χρησιμοποιείται ευρέως, για να αποφύγουν και τυχόν «μαγνητοφώνηση», είναι ότι ζητούν «εξυπηρέτηση» ή «δανεικά» για έκτακτες ανάγκες, προσωπικές ή μη. Ακόμη και εκλεγμένοι άρχοντες, για να μεσολαβήσουν στις τεχνικές υπηρεσίες, ζητούν και αυτοί «δανεικά». Προφανώς και αγύριστα…

***

• Πάρα πολλά είναι τα παράπονα που εκφράζονται εδώ και καιρό, αλλά μετά τις εκλογές ακόμη περισσότερο, για μεγάλες καθυστερήσεις της υπηρεσίας ΕΥΠΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος) του ΥΠΕΚΑ. Εκεί φαίνεται ότι «κολλάνε»πολλές μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που έρχονται στη χώρα. Λόγω των καθυστερήσεων, ακούμε ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είτε φεύγουν είτε είναι έτοιμες να φύγουν, παρότι έχουν ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα για μελέτες και προπαρασκευαστικές ενέργειες. Ακούγεται παράλογο, αλλά αυτό που ξέραμε επί δεκαετίες εξακολουθεί να συμβαίνει και τώρα. Υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να φέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στη χώρα, να απασχολήσουν προσωπικό, να κερδίσουν και να φορολογηθούν εδώ, αλλά υπάρχουν «δημόσιοι λειτουργοί» και υπηρεσίες που φροντίζουν να τους διώξουν.

• Το ΥΠΕΚΑ προχωράει σε σύσταση επιτροπής που θα προτείνει τεχνικές οδηγίες του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ), οι οποίες θα περιλαμβάνουν και ερμηνείες του νόμου. Φαίνεται όμως ότι η επιτροπή θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο και θα κάνει προτάσεις βελτίωσής του. Επίσης στο ΥΠΕΚΑ επεξεργάζονται παρατηρήσεις του νόμου 4014 για τα αυθαίρετα και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν, πέρα από το θέμα της αύξησης των δόσεων που σας γράψαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

• Όσον αφορά τη συνέχιση των μεγάλων έργων παραχώρησης, όλα φαίνεται ότι εξαρτώνται από την ενίσχυση των τραπεζών, την ανακεφαλαιοποίηση και τις συγχωνεύσεις. Καλή θέληση και πολιτική βούληση φαίνεται ότι υπάρχει από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Σταύρο Καλογιάννη, αλλά όσο δεν υπάρχει ρευστότητα τα έργα δεν προχωρούν.

• «Κλειστό μέχρι τέλος Αυγούστου». Αυτή η πινακίδα μόνο λείπει από την είσοδο του ΤΕΕ. Έφυγε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, που ήταν ο μόνος τακτικός επισκέπτης του κτιρίου της Νίκης τις τελευταίες ημέρες. Για συνεδρίαση της διοικούσας, φυσικά, ούτε λόγος γίνεται εδώ και πολύ καιρό. Οι αντιπρόεδροι παραιτήθηκαν και, σιγά σιγά, παραιτούνται και τα μέλη της ΠΑΣΚ στη διοικούσα, αρχικά ο Δρούλιας και μετά ο Ζαννιάς. Τέλος Σεπτέμβρη θα γίνουν μάλλον οι εκλογές στην Κεντρική Αντιπροσωπεία για τους δύο αντιπροέδρους. Φαίνεται προς το παρόν ότι τις θέσεις θα πάρουν ο Μακέδος και ο Ακριτίδης. Βέβαια στον χώρο του ΤΕΕ συνηθίζονται οι εκπλήξεις. Άλλωστε, όσο δεν το απορρίπτει ο ίδιος, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διεκδικήσει τη θέση του Α’ αντιπροέδρου ο Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος αντικαθιστά τον Σωκράτη Αλεξιάδη στη διοικούσα του ΤΕΕ.

• Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τις τελευταίες μέρες που ήταν στην Αθήνα έκανε συνεχείς επαφές στο ΥΠΕΚΑ και στο ΥΠΑΝ, προωθώντας θέματα και προτάσεις του ΤΕΕ που είχαν παγώσει από την τελευταία κυβέρνηση, δείχνοντας ότι παίρνει όλα τα θέματα πάνω του. Άντε, να δούμε και αποτέλεσμα…

• Εξελίξεις φαίνεται ότι θα υπάρξουν από τον Σεπτέμβρη σχετικά με τον κλάδο υγείας του ΤΣΜΕΔΕ. Όλοι οι αρμόδιοι (επαγγελματικοί φορείς και πολιτική ηγεσία) περιμένουν αναλογιστικές μελέτες για μηχανικούς, υγειονομικούς και νομικούς για να καταλήξουν αν τελικά θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νομικό πρόσωπο που θα διαχειρίζεται τους κλάδους υγείας των επιστημονικών κλάδων ή θα οδηγηθούν στο τέλος του έτους στον ΕΟΠΠΥ. Μπορεί κανείς να μην το προτιμάει, ούτε καν ο ΕΟΠΠΥ, αλλά πριν από την πιθανή τελική απόφαση δημιουργίας ανεξάρτητου φορέα, η οποία θα είναι σίγουρα πολύ δύσκολη στην υλοποίησή της, θα πρέπει οι μελέτες να δείχνουν ότι μεσομακροπρόθεσμα η λύση είναι βιώσιμη.

***

Αληθεύει ότι σε κάποιες υπηρεσίες, κυρίως του ΥΠΕΚΑ αλλά όχι μόνο, καθυστερούν υπερβολικά κάποιοι φάκελοι, ανάλογα με το ποια μελετητική εταιρεία έχει συντάξει τον φάκελο; Αν δηλαδή η μελέτη μιας επένδυσης έχει γίνει από μία (συγκεκριμένη) εταιρεία προχωρά γρήγορα, αν όμως κάποιος δεν «ήξερε» και συνεργάστηκε με άλλες εταιρείες, τότε «υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις». Γίνονται τέτοια πράγματα;

***

Ακούγεται ότι επέρχεται αλλαγή σχεδίων της κυβέρνησης για το Κτηματολόγιο. Από τη μια τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν συμφωνούν στην πώληση της εταιρείας σε ιδιώτες, ενώ από την άλλη υπηρεσιακοί παράγοντες αναδεικνύουν το πρόβλημα με τα «αδήλωτα ακίνητα». Ο υπουργός ΠΕΚΑ μάλιστα σε άτυπη συζήτηση με δημοσιογράφους σχολίασε ότι «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει ιδιωτικό κτηματολόγιο». Παράλληλα, η «τρόικα» απαιτεί έντονα το έργο, για όλη τη χώρα, να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 το αργότερο, ενώ μέχρι σήμερα μόλις το 25% έχει δηλωθεί. Να σημειώσουμε ότι ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να προωθήσει το έργο του Κτηματολογίου για δανειοδότηση από την ΕΤΕΠ, καθώς ελπίδες για άλλη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια δεν υπάρχουν, αφού οι Βρυξέλλες θυμούνται πολύ καλά το «πάρτι» με τις προηγούμενες φάσεις των επιδοτήσεων που έδωσαν.


Σχολιάστε εδώ