Κινδυνεύει το μισθολόγιο των στρατιωτικών;

Το σίγουρο είναι ότι επικρατεί μεγάλη ανησυχία στα στελέχη, που βλέπουν από τη μια τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές και, από την άλλη, την «τρόικα» να συνεχίζει ακάθεκτη το «ισοπεδωτικό» της έργο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ενώσεις Αποστράτων ήδη ετοιμάζουν σειρά διαμαρτυριών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και ο ΣΥΣΜΕΔ. Ακόμη και ο «μοντέρνος» Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, στο twitter του επανέλαβε τη θέση της πολιτικής ηγεσίας και ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται από κανέναν στις Ένοπλες Δυνάμεις μελέτες για περικοπές μισθών, τονίζοντας ότι τα στελέχη έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 30%. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί έλεγαν στη στήλη ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση αποδοχών των στρατιωτικών «θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο ηθικό», διότι ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα οι στρατιωτικές οικογένειες «δεν τα βγάζουν πέρα», αν αναλογιστεί κανείς τις νέες φορολογικές κλίμακες και τη φορολογική καταιγίδα στις ιδιοκτησίες.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι γίνεται μια νέα προσπάθεια «επανακαθορισμού της Δομής Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων», ώστε να εξοικονομηθούν πολύτιμοι πόροι από τον παροπλισμό παλαιών μονάδων, όπως τα αεροσκάφη Α7 (που είναι από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ), τα παλαιά ναρκαλιευτικά και περιπολικά του Πολεμικού Ναυτικού, τα παλαιά τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού, αλλά και από το κλείσιμο πολλών στρατοπέδων.

Για το τελευταίο, πάντως, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες και από πρωτοκλασάτους υπουργούς, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους επιμένουν στη λειτουργία των μονάδων στις περιφέρειές τους.

Μόλις την εβδομάδα που πέρασε ο Χρήστος Σταϊκούρας χαιρέτισε την πλήρη ενεργοποίηση του Κέντρου Εκπαιδεύσεως του Σώματος Υλικού Πολέμου στη Λαμία, που πήγαινε για κλείσιμο!

Πάντως, με τις συνεχείς μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, τα περιθώρια για την εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος περιορίζονται σημαντικά και, αν δεν εξοικονομηθούν πόροι «εκ των έσω», δηλαδή από τον περιορισμό των μονάδων και των μέσων, η επιχειρησιακή ικανότητα των ΕΔ θα δοκιμαστεί πολύ έντονα…


Σχολιάστε εδώ