Κατασχέσεις σπιτιών για χρέη στην εφορία

Η κατάσταση στο πεδίο των δημοσίων εσόδων γίνεται εφιαλτική, μεσούσης της διαπραγμάτευσης με την «τρόικα» για τα νέα μέτρα, καθώς στο επτάμηνο του 2012 διαπιστώνεται ότι η «τρύπα» στις κρατικές εισπράξεις έχει ανοίξει επικίνδυνα (έφθασε ήδη τα 2,3 δισ. ευρώ). Το πρόβλημα είναι πολύ έντονο σε σχέση με τον ΦΠΑ, καθώς ο υψηλός συντελεστής στην εστίαση (23%) δίνει στους καταστηματάρχες, ειδικά σε τουριστικές περιοχές με μεγάλη κίνηση, ένα σοβαρό πρόσθετο κίνητρο να… μπλοκάρουν τις ταμειακές τους μηχανές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στα δύο πρόσφατα κύματα ελέγχων από το ΣΔΟΕ στις παραλίες διαπιστώθηκαν πολύ υψηλά ποσοστά παραβατικότητας (σχεδόν μία στις έξι επιχειρήσεις είχε υποπέσει σε παραβάσεις), ενώ σε ορισμένες περιοχές (Ρόδος, Ν. Εύβοια) το ποσοστό της παραβατικότητας έφθασε το 100%. Την ίδια στιγμή, το τηλεφωνικό κέντρο του ΣΔΟΕ (στον αριθμό 1517) κατακλύζεται από καταγγελίες τουριστών για επιχειρηματίες που αρνούνται να κόβουν αποδείξεις. Σε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή, δόθηκαν εντολές να ενεργοποιηθούν αμέσως όλα τα μέτρα που μπορούν να γεμίσουν γρήγορα τα κρατικά ταμεία, ενώ αποφασίσθηκε να περάσει το συντομότερο νομοθετική ρύθμιση για διευκόλυνση του νέου εισπρακτικού «σαφάρι»: Μετά τη διαπίστωση ότι, ακόμη και μετά τις σαφείς εντολές που είχαν δοθεί από τον Γ. Ζανιά τον Ιούνιο για γρήγορη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, η διαδικασία παραμένει μπλοκαρισμένη, αποφασίσθηκε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ίσως και μέσα στον Αύγουστο, που θα επιτρέπει στα δικαστικά τμήματα των εφοριών να ολοκληρώνουν μόνα τους (χωρίς συνδρομή δικαστικών επιμελητών) όλη τη διαδικασία κατάσχεσης ακινήτων από οφειλέτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει από καιρό λίστα, που προέρχεται από διασταυρώσεις στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία περιλαμβάνει όλα τα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου που κατέχουν σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία, κυρίως ακίνητα. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση δίνεται στο ΣΔΟΕ η αρμοδιότητα να βεβαιώνει και να εισπράττει το ίδιο πρόστιμα ύστερα από ελέγχους, ενώ έως τώρα κατήρτιζε μόνο εκθέσεις ελέγχου και στη συνέχεια η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων χανόταν στους… διαδρόμους των εφοριών. Μάλιστα, δόθηκε εντολή να γίνει άμεση απογραφή όλων των εκθέσεων ελέγχου του ΣΔΟΕ, για να διαπιστωθεί αν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα που επέβαλε από τις εφορίες. Στις εφορίες δόθηκε οδηγία να προχωρήσουν αμέσως σε ελέγχους σε λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Άλλα αυτονόητα, πλην όμως καθυστερούμενα στην εφαρμογή τους μέτρα που αποφασίσθηκαν στη σύσκεψη είναι η διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων του υπουργείου (σήμερα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που χρησιμοποιούν το σύστημα ELENXIS δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στα αρχεία του TAXIS!) και η ουσιαστική έναρξη λειτουργίας της Επιτροπής Συμβιβασμού για φορολογικές υποθέσεις, η οποία μέχρι τώρα θυμίζει… γεφύρι της Άρτας, ενώ στα συρτάρια της λιμνάζουν χιλιάδες υποθέσεις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου.

Αυτονόητο είναι, εξάλλου, ότι τις επόμενες εβδομάδες, κυρίως δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος, το ΣΔΟΕ πάει… παραλία για μαζικούς ελέγχους, όπου θα επισκεφθεί κατά προτεραιότητα τα καταστήματα για τα οποία υπάρχουν τηλεφωνικές καταγγελίες περί μη έκδοσης αποδείξεων.

N.X.


Σχολιάστε εδώ