Καμία ευθύνη δεν έχει ο Ειρηναίος έκρινε το Νομικό Συμβούλιο
Και όταν μάλιστα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Β’ Τμήμα) αποφάνθηκε στις 14 Μαΐου του 2011 ότι δεν προκύπτει ούτε υφίσταται αστική ή και ποινική ευθύνη του Πατριάρχη Ειρηναίου κατά τον έλεγχο που διεξήχθη για τα πεπραγμένα των ετών 1999 έως 2005 στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στον Πανάγιο Τάφο! Δηλαδή ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεδείχθη ότι διαχειρίστηκε άριστα τα θέματα του Πατριαρχείου κατά το διάστημα που ήταν επικεφαλής του και πως τα όσα ακούστηκαν από εκείνους που μεθόδευσαν την καθαίρεσή του το 2005 ήταν σκευωρίες που «ανακαλύφθηκαν» μόνο και μόνο για να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες που οδήγησαν στην αποπομπή και την καθαίρεση του Ειρηναίου! Τώρα βέβαια που η πλεκτάνη αποκαλύφθηκε, ουδείς μπήκε στον κόπο να ζητήσει να αποκατασταθεί το δίκαιο, ακριβώς επειδή η καθαίρεση του Ειρηναίου δεν είχε καμία σχέση με οικονομικά ζητήματα αλλά ήταν καθαρά πολιτική πράξη και μάλιστα προμελετημένη και άριστα σχεδιασμένη.
Γιατί, όπως αποδείχθηκε, ο Ειρηναίος είχε μπει φραγμός στα σχέδια των Ισραηλινών να αποκτήσουν την περιουσία του Πατριαρχείου στην Ιερουσαλήμ και αυτό είναι κάτι που δεν του το συγχώρεσαν ποτέ.
Γι’ αυτό άλλωστε ο σημερινός Πατριάρχης Θεόφιλος έσπευσε να… αποκαταστήσει την τάξη και να ξεπουλήσει σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων (αφού προηγουμένως είχε πουλήσει για… ξεκάρφωμα σε Εγγλέζους) σημαντικά ακίνητα του Πατριαρχείου στα Ιεροσόλυμα!
Η αγοράστρια εταιρεία λέγεται AZORIM και μέχρι τώρα μίσθωνε το οικόπεδο στο οποίο ήδη αναγέρθηκε πολυτελές συγκρότημα 88 διαμερισμάτων με την επωνυμία «Βασιλιάς Δαβίδ»!
Ο δικηγόρος των αγοραστών μάλιστα, ο Aryeh Abramson, εξέφρασε την έκπληξή του επειδή μέχρι τώρα το Πατριαρχείο ανανέωνε τις συμβάσεις μίσθωσης και απέφευγε να μεταβιβάζει τις ιδιοκτησίες του, ιδιαίτερα στην παλαιά Ιερουσαλήμ!
Η έκταση ανέρχεται σε 1,5 στρέμμα, βρίσκεται επί της οδού Χα Μέλεχ Νταβίτ (ο Βασιλιάς Δαβίδ στα εβραϊκά), πλησίον του αναμενόμενου ξενοδοχείου Waldorf Astoria, των ξενοδοχείων The David Citadel Hotel και King David, της εμπορικής λεωφόρου Μαμίλα και των τειχών της παλιάς πόλης.
Το τίμημα ήταν γύρω στα 10 εκατ. δολάρια και θεωρείται εξευτελιστικό, γιατί μόνο ένα ρετιρέ από τα 88 διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν πουλήθηκε αντί 7 εκατ. δολαρίων!
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Abramson, «πολλές περιοχές των Ιεροσολύμων ανήκουν στην ιδιοκτησία του εκάστοτε Πατριάρχη, όπως η γη του Μουσείου του Ισραήλ, το κτίριο της Κνέσετ, το Προεδρικό Μέγαρο και οι δρόμοι Μάφο και Κέρεν Χα Γεσόντ». Ο δικηγόρος Alon Diskin, διευθυντής του τμήματος ακίνητης περιουσίας στο γραφείο Gidon Koren και Σία, αναφέρει ότι «Εάν πρόκειται για μια πολιτική κι όχι για ένα μεμονωμένο γεγονός, τότε η πώληση της γης της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας σε ιδιώτες είναι ασυνήθιστη και δραματική».
Επίσης ο ανωτέρω δικηγόρος επισημαίνει ότι σπάνια η γη της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας μεταβιβάστηκε σε Εβραίους και πάντως όχι πριν από τη λήψη εγκρίσεων από τα ανώτερα επίπεδα της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας και από το Βατικανό: «Η πολιτική της Εκκλησίας ήταν να μη μεταβιβάζει την κυριότητα των οικοπέδων της, αλλά μόνο να τα μισθώνει για ορισμένο χρόνο».
Αποκατάσταση Ειρηναίου ζητά ο Αιγιαλείας Αμβρόσιος
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος σε δήλωσή του κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως υποκινητή των όσων υφίσταται ο Ειρηναίος και τον κατονομάζει «χωροφύλακα των Ορθοδόξων», ενώ ζητά να αποκατασταθεί αμέσως ο καθαιρεθείς Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Η καθαίρεση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων από τον Πατριαρχικό του Θρόνο εκκλησιολογικά πάσχει! Ένας Ιεράρχης, ο οιοσδήποτε Επίσκοπος της πιο μικρής εκκλησιαστικής Κοινότητος, εφόσον έχει κανονική εκλογή, δεν στερείται και δεν εκπίπτει του Θρόνου του παρά μόνον έπειτα από δικαστικές διεργασίες.
Δηλαδή απαγγέλλεται κατηγορία, διενεργούνται ανακρίσεις, απολογείται, δικάζεται και καταδικάζεται από δωδεκαμελή τουλάχιστον Σύνοδο Ιεραρχών. Κατά της πρωτοδίκου καταδικαστικής αποφάσεως έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση!
Δικάζεται λοιπόν και από δευτεροβάθμιο, πολυπληθέστερο, Συνοδικό Δικαστήριο και τότε μόνον στερείται του Θρόνου του ή και της Αρχιερωσύνης, όταν η καταδικαστική απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου καταστεί τελεσίδικος! Στην περίπτωση του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ. Ειρηναίου ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν έγινε!».