Κάτω στον Πειραιά

Ο κινέζος υφυπουργός συνάντησε τον Γ. Μαρωνίτη γιατί είναι και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων UNESCO και, ως εκ τούτου, έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε θέματα των διεθνών δραστηριοτήτων. Σκοπός της επίσκεψης της ιδιαίτερα σημαντικής αυτής αντιπροσωπείας είναι η ανταλλαγή πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η συνεχής στήριξη κοινωνικών δράσεων, στη βάση της υλοποίησης των στόχων τής UNESCO. Παράλληλα, έγινε πρόταση στον κ. Μαρωνίτη, από την κινεζική αντιπροσωπεία, να επισκεφτεί την επαρχία Guangxi Zhuang της Κίνας με αντιπροσωπεία φοιτητών, μελών του Ομίλου UNESCO Πειραιά. Τέλος, προτάθηκε να επισκεφτούν την επαρχία και μέλη παραδοσιακών συγκροτημάτων και να συμμετέχουν στο μεγάλο φεστιβάλ της αυτόνομης επαρχίας Guangxi Zhuang της Κίνας, τον Μάιο του 2013.

// Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και εντός των ημερών θα εγκατασταθεί ανάδοχος για την κατασκευή του κεντρικού εξωτερικού δικτύου ύδρευσης και της κεντρικής δεξαμενής ύδρευσης της Αίγινας. Το έργο, που είναι ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή του βόρειου τμήματος του εξωτερικού δικτύου του νησιού της Αίγινας, που θα καλύπτει όλες τις περιοχές με κατασκευή των αγωγών του δικτύου από αγωγούς πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς. Από το λιμάνι του Λεοντίου το νερό θα μεταφέρεται, μέσω υπόγειου αγωγού μήκους 1.724 μέτρων, στην κεντρική δεξαμενή που θα κατασκευαστεί. Από εκεί θα ξεκινούν τέσσερις άλλοι αγωγοί οι οποίοι θα τροφοδοτούν τις δεξαμενές Κυψέλης, Ασωμάτων, Βαθέως και Αφαίας. Ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, με αφορμή την έναρξη της κατασκευής του έργου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Περιφέρεια Αττικής ξεκινάει στην Αίγινα ένα πολυσήμαντο έργο υποδομής, που θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ποιότητα του νερού και την προστασία της δημόσιας υγείας. Το έργο αυτό είναι μόνο η αρχή για τη στήριξη της ποιοτικής και επαρκούς υδροδότησης της ιστορικής Αίγινας». Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της στήλης, το φθινόπωρο η Αντιπεριφέρεια Νήσων θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την οριστική λύση του προβλήματος ύδρευσης της Αίγινας με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού!

// Σε τραγική κατάσταση είναι πλέον οι δήμοι μετά τις απανωτές περικοπές των πόρων τους από την Κεντρική Διοίκηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι ΚΑΠ έχουν περικοπή κατά την τελευταία διετία κατά 60%, ενώ τώρα αποφασίστηκε νέα μείωση, ύψους 29%! Οι δήμοι, που ήδη τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, βρίσκονται στο… χείλος του γκρεμού. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο Δήμος Κορυδαλλού υποχρεώθηκε να ματαιώσει τις εκδηλώσεις για τον «Πολιτιστικό Σεπτέμβρη», γιατί δεν έχει ούτε τα ελάχιστα χρήματα που απαιτούνται για να τις πραγματοποιήσει.

// Λίγος κόσμος (Αύγουστος γαρ) και ακόμα λιγότεροι οι λεγόμενοι επίσημοι που παρέστησαν την περασμένη Κυριακή το βράδυ στη λιτάνευση της εικόνας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που έγινε από τον φερώνυμο ναό που βρίσκεται στην Παλαιά Κοκκινιά. Μόνο το ιερατείο του Πειραιά έδωσε σύσσωμο το παρών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ. Τον δήμο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Τάκης Κουβάτσος, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Στάθης Κωνσταντούζος, ο σύμβουλος Τάκης Παππάς, ο πρόεδρος του Ε’ Διαμερίσματος (Κοινότητα) Γ. Σκορδίλης και ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ της ΝΔ Α’ Πειραιά Τάκης Μάλαγας.

// Αναφερόμενος στη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι, νέοι στην ηλικία και για πρώτη φορά εκλεγέντες, επειδή δεν έγιναν αντιδήμαρχοι, ο «Νέστορας» του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος Τάκης Κουβάτσος, με περίπου 25 χρόνια παρουσία στην αίθουσα, είπε: «Μην τα θέλετε όλα δικά σας. Εγώ περίμενα 14 χρόνια για να γίνω αντιδήμαρχος». Καλά τα είπε ο πρόεδρος. Γιατί αν από τον πρώτο χρόνο της εκλογής τους ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ώριμοι για αντιδήμαρχοι, σε 10 χρόνια τι θα θέλουν; Να γίνουν… πρωθυπουργοί;

// Εντεταλμένους συμβούλους για την τέλεση των πολιτικών γάμων όρισε ο δήμαρχος τον Γιάννη Αγγελόπουλο και τον Π. Ζερβουλάκο. Όμως ο «Γκάλης» του συνδυασμού της πλειοψηφίας, που δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν αξιοποιήθηκε στον πρόσφατο «ανασχηματισμό», όταν ο δήμαρχος του ανακοίνωσε την απόφασή του, του είπε: «Εγώ δήμαρχε θα ήθελα να μου αναθέσεις, επίσης, τις… βαφτίσεις και τις… κηδείες»!

// Μια που μιλάμε όμως για τον «ανασχηματισμό», να σημειώσουμε ότι ένα από τα σημαντικά στελέχη του συνδυασμού της πλειοψηφίας, που του αρέσει να σχολιάζει δηκτικά τα γεγονότα, είπε: «Δεν υπάρχει πιο άνισο πράγμα από την άνιση μεταχείριση των άνισων»! Τι να εννοούσε άραγε ο… ποιητής;

// Πάντως, για να τα λέμε όλα, δεν ήταν λίγα και τα θετικά σχόλια που ακούστηκαν. Πολλοί στον δήμο υπογράμμιζαν όλη την περασμένη εβδομάδα ότι για πρώτη φορά τοποθετήθηκαν σε θέσεις αντιδημάρχων σχεδόν όλοι οι… πρωτάρηδες δημοτικοί σύμβουλοι, δηλαδή όσοι εξελέγησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Εντύπωση, επίσης έκανε το γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν δίστασε να αλλάξει ακόμα και τον Τάσο Κάρλες από αντιδήμαρχο Οικονομικών, που θεωρείται ο «γκουρού» των οικονομικών δεδομένων των ΤΑ γι’ αυτό ίσως όλοι οι δήμαρχοι που εκλέγονταν με τη σημαία της ΝΔ τον όριζαν αντιδήμαρχο στο συγκεκριμένο πόστο. Θεωρούσαν μάλιστα ότι τη θέση αυτήν την είχε «κλειδωμένη» για όλο το διάστημα της τετραετίας. Ο Β. Μιχαλολιάκος τον αντικατέστησε με έναν νέο αλλά πολλά υποσχόμενο δημοτικό σύμβουλο, τον Χαράλαμπο Τουμπέκη, παίρνοντας βέβαια και το ανάλογο ρίσκο. Όσο για τον νέο αντιδήμαρχο Οικονομικών, βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Καλαμάτα, αλλά μόνο… διακοπές δεν κάνει καθώς έχει ξεκινήσει… εντατικά φροντιστήριο για να είναι έτοιμος όταν αναλάβει τα νέα καθήκοντά του μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Καθημερινά ξεφυλλίζει κώδικες, ρυθμίσεις, νόμους και διατάξεις.

// Δεν πέρασαν δυο-τρεις μήνες που «κόπηκαν» κάποιοι στον «ανασχηματισμό» που έκανε ο Μιχαλολιάκος κι έσπευσαν να επιχειρήσουν να… ρίξουν γέφυρες, να «πιάσουν» επαφές, να κάνουν γνωριμία με το… «αντίπαλον δέος». Εκεί που πριν από λίγες μέρες έγλειφαν, τώρα… φτύνουν! Ντροπή…


Σχολιάστε εδώ