Θέμα χρόνου ήταν η «έκρηξη» στο Αιτωλικό
Όλα ξεκίνησαν όταν μέλη της Χρυσής Αυγής προπηλάκισαν ομάδα τσιγγάνων, που σύμφωνα με τους κατοίκους ευθύνονται για σειρά κλοπών και διαρρήξεων στις περιουσίες τους.
Τα μέλη της Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να «καθαρίσουν» τις γειτονιές από την παραβατικότητα των τσιγγάνων. Μέχρι που εκείνοι επέστρεψαν με όπλα και άγριες διαθέσεις. Με καραμπίνες στα χέρια, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως, τραυματίζοντας 3 άτομα.
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 8 ώρες, μέχρι η Αστυνομία να οργανώσει επιχείρηση και να εισβάλει παρουσία Εισαγγελέα στον καταυλισμό-γκέτο.
Δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, καθώς και δυνάμεις της ΟΠΚΕ από Μεσολόγγι, Αγρίνιο και Πάτρα έσπευσαν στο Αιτωλικό για να μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τα πρωτοφανής έκτασης επεισόδια, χωρίς να γίνει όμως καμία σύλληψη.
Όμως η κατάσταση που οδήγησε στα επεισόδια αυτά και σε όσα υπάρξουν στο μέλλον, γιατί το Αιτωλικό είναι πλέον «καζάνι που βράζει», ψήνονταν εδώ και δύο χρόνια. Γιατί στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού συγκεντρώθηκαν σε πρόχειρους καταυλισμούς περίπου 3.000 Ρομά, οι οποίοι είναι εκτός ελέγχου. Έχουν δημιουργήσει «γκέτο» και δεν μπορεί να μπει κανένας. Ούτε οι Αρχές, που… φοβούνται και αρκούνται μόνο σε περιπολίες περιμετρικά. Σε γκέτο των Ρομά έχουν διεισδύσει εγκληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνεργασία με ντόπιους «νονούς» αναπτύσσουν εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χάλυβα. Εκπαιδεύουν νεαρούς αθίγγανους, οι οποίοι με θρασύτητα κλέβουν ό,τι μπορεί να πωληθεί και χτυπούν όποιον διαμαρτύρεται. Η τοπική κοινωνία, και ιδίως εκείνη του Αιτωλικού, ζει μέρες φόβου και οργής.
Στις 9/6/2011 ο δήμαρχος Μεσολογγίου, μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, διοργάνωσαν ανοιχτή σύσκεψη στο δημαρχείο Αιτωλικού, παρουσία της τότε Εισαγγελέως και του αστυνομικού διευθυντή. Κατέληξε σε σύρραξη, όπου «εκπρόσωποι» των αθίγγανων έβριζαν και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν.
Την επομένη ο δήμαρχος, με επιστολή του στον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή και τους συναρμόδιους υπουργούς, επισήμανε το πρόβλημα της «αυξημένης παραβατικότητας των αθίγγανων» και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η απάντηση του υπουργείου ήταν πως στην περιοχή δεν παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα!
Πέρυσι τέτοιες μέρες, ο δήμαρχος Μεσολογγίου επανήλθε με νέο έγγραφό του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα, όπως «ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, μεταφορά του σε δημοτικό οίκημα απέναντι από το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, το οποίο παραχωρούσε ο δήμος δωρεάν και οικονομική συνδρομή 400.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των Ρομά σε ανθρώπινες συνθήκες και να αρθούν οι συνθήκες γκέτο που τροφοδοτούν την παραβατικότητα».
Κατόπιν πολλών παρεμβάσεων, πήγαν τελικά αστυνομικοί για να στελεχώσουν το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, αλλά με «άνωθεν παρέμβαση» μετατέθηκαν σε άλλη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι η κατάσταση μένει ως έχει και οι λιγοστοί αστυνομικοί, που δεν επαρκούν για την αστυνόμευση της περιοχής, αρνούνται να εγκατασταθούν στον χώρο που προτάθηκε, στην καρδιά δηλαδή του προβλήματος.