ΔΝΤ: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ αν δεν γίνει κούρεμα!

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις δικές του αναλύσεις και τα στοιχεία που έχει, είναι πεπεισμένο ότι το χρέος δεν βγαίνει και θα φέρει μεγαλύτερη ύφεση.

Το τελεσίγραφο του ΔΝΤ έχει αποδέκτη και τις Βρυξέλλες. Ότι όλες οι προβλέψεις των Μνημονίων έχουν πέσει έξω και οδηγούν σε ολοκληρωτική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Οι προτάσεις του, όπως τονίζουν στο «Π» εγκυρότατες πηγές που έχουν απευθείας πρόσβαση με το ΔΝΤ, είναι:

– Να υπάρξει ΑΜΕΣΩΣ νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ένα κούρεμα της τάξεως των 100 δισ. ευρώ, ώστε να μειωθεί σε ποσοστό 100% με 120% του ΑΕΠ.

– Η εναλλακτική πρόταση του ΔΝΤ είναι να προχωρήσει γρήγορα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Διαφορετικά υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, δεν πρόκειται το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει την καταβολή της δόσης που του αναλογεί, αν δεν βεβαιωθεί με στοιχεία ότι έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτήν τη στιγμή γνωρίζουν, ξέρουν στο ΔΝΤ ότι δεν βγαίνει με τις σημερινές προϋποθέσεις το χρέος. Και αυτό προκύπτει από την αποτυχία όλων των προβλέψεων. Η συνέχιση θα οδηγήσει στη δημιουργία μεγαλύτερου ελλείμματος.

Τις διαθέσεις της δεν τις έκρυψε η ηγεσία του ΔΝΤ. Από την 1/7/12 το «ΠΑΡΟΝ» σε κύριο θέμα με τίτλο «Καλοκαίρι κόλασης με εκβιασμό από το ΔΝΤ» είχε αποκαλύψει ότι το ΔΝΤ έχει αποφασίσει να μην καταβάλει τη συμμετοχή του για τη δόση του Αυγούστου.

Αλλά και την περασμένη Κυριακή ο πρωτοσέλιδος τίτλος του «Π» ήταν: «Κλειδί σωτηρίας είναι νέο κούρεμα 120 δισ. ευρώ, αλλιώς θα σκάσει η βόμβα το αργότερο τον Οκτώβριο».

Την Τρίτη ήρθε να επιβεβαιώσει το «ΠΑΡΟΝ» η «Wall Street Journal», ότι το ΔΝΤ προτείνει τρόπους για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 100% του ΑΕΠ. Αυτή η επιβεβαίωση αποτελεί για την εφημερίδα μας τίτλο τιμής. Η εναλλακτική πρόταση του ΔΝΤ, κατά τη «Wall Street Journal», είναι:

«1. Να μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

2. Να ”κουρευτούν” κατά 30% τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.

3. Να ”κουρευτούν” τα διμερή δάνεια που χορήγησαν τα κράτη στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης».

Στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεπερασθούν από τη Γερμανία, καθώς η απόσυρση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα θα προκαλούσε μείζονα κρίση στην Ευρωζώνη, η γερμανική πλευρά επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρει πολιτικά «αντίβαρα», με τα οποία θα «χρυσώσει το χάπι» της συνέχισης της στήριξης της Ελλάδας για τους γερμανούς ψηφοφόρους. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Βερολίνο δεν θα αρκεσθεί μόνο στην εφαρμογή των πιο σκληρών όρων του Μνημονίου από ελληνικής πλευράς, αλλά αναμένεται ότι θα επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις του, για ουσιαστική κηδεμονία της ελληνικής κυβέρνησης από τις Βρυξέλλες.

Το μόνο ενθαρρυντικό για την Ελλάδα είναι ότι η Μέρκελ έχει αποφασίσει οριστικά να «κάψει» τα σενάρια ορισμένων «θερμοκέφαλων» στο υπουργείο Οικονομικών του Βερολίνου, περί άμεσης διακοπής της χρηματοδότησης της Ελλάδας και αποπομπής της χώρας από το ευρώ. Όμως, για να δοθεί η νέα «επιταγή», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, είναι βέβαιο ότι αυτήν τη φορά η Μέρκελ θα επιμείνει σε ένα σχεδόν ταπεινωτικό καθεστώς διεθνούς κηδεμονίας της Αθήνας.


Σχολιάστε εδώ