Διεργασίες για κόμμα-ομπρέλα με πολλές συνιστώσες!

Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτές οι διεργασίες να οδηγήσουν στη συγκρότηση ενός νέου κομματικού σχηματισμού, όπως έχει αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Σε αυτό το μήκος κύματος πάντως κινούνται πολιτικά στελέχη του χώρου, στελέχη τα οποία έχουν αποχωρήσει απʼ το ΠΑΣΟΚ, στελέχη ανένταχτα, αλλά ακόμα και στελέχη τα οποία είναι μεν σήμερα εντός του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι σαφώς διαφοροποιημένα απʼ τον νέο αρχηγό του κόμματος Β. Βενιζέλο και βασικές επιλογές του.

Είναι αυτήν τη στιγμή αβέβαιο το τι θα πράξουν τελικά αυτά τα στελέχη, αν δηλαδή θα παραμείνουν εντός του ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας θέση και ρόλο απέναντι στον Βενιζέλο ή αν –αντίθετα– θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες συγκρότησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Και οπωσδήποτε οι εξελίξεις, τόσο οι ευρύτερες όσο και οι καθαρά εσωκομματικές, στην πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα μετρήσουν πολύ στην τελική επιλογή τους.

Όταν πάντως, για παράδειγμα, υπάρχουν στελέχη τα οποία τονίζουν ότι «σε αυτό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου εγώ δεν έχω θέση» (όπως η Ά. Διαμαντοπούλου) ή στελέχη τα οποία έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί απʼ τα εσωκομματικά τεκταινόμενα (όπως ο Α. Λοβέρδος, ο Γ. Ραγκούσης κ.ά.), τότε αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι πως τουλάχιστον υπάρχει πρόσφορο έδαφος…

Βέβαια ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί σαφής στρατηγική για τις μελλοντικές κινήσεις αυτών των στελεχών. Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι αυτή του Α. Λοβέρδου, ο οποίος «ψάχνεται», κάνει συνεχώς επαφές με βουλευτές, καθώς και με στελέχη απʼ όλη την Ελλάδα και μέσω αυτών των επαφών προσπαθεί να διαμορφώσει την τελική θέση του…

Είναι πάντως εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στις εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ διεργασίες διαδραματίζει ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Φλωρίδης, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Αλ. Παπαδόπουλο.

Ο Γ. Φλωρίδης βρίσκεται στο κέντρο διεργασιών που έχουν στόχο τη συγκρότηση ενός νέου φορέα του «εκσυγχρονιστικού σοσιαλισμού», που θα οριοθετείται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Π», θα πρόκειται για ένα «κόμμα-ομπρέλα», το οποίο θα έχει συνιστώσες.

Κάτι παραπλήσιο, δηλαδή, με την παλιά ιταλική «Ελιά».

Και έχει επίσης τη σημασία του ότι αυτοί οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό το νέο εγχείρημα απορρίπτουν τη συμμετοχή στο σημερινό ΠΑΣΟΚ, αφού το θεωρούν ξεπερασμένο.

Βεβαίως, αντίθετα, επιθυμούν την ενεργό συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ, σαν τον Λοβέρδο, τη Διαμαντοπούλου, τον Ραγκούση, τον Μόσιαλο κ.ά.

Μάλιστα με ορισμένα απʼ αυτά τα στελέχη κάνουν ήδη συζητήσεις ή βρίσκονται σε επικοινωνία…

Σημειώνεται ότι και ο Β. Βενιζέλος επίσης κινείται στην κατεύθυνση του σχηματισμού μιας ελληνικής «Ελιάς», αλλά με κορμό το ΠΑΣΟΚ και τη συμμετοχή επίσης και της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι όποιες προσπάθειές του δεν βρίσκουν σοβαρή απήχηση, τουλάχιστον απʼ την πλευρά του κόμματος του Φ. Κουβέλη…


Σχολιάστε εδώ