Διά χειρός…

…του «Βήματος» από το κύριο άρθρο του, με τίτλο «Η Ελλάδα δεν είναι για πέταμα» της περασμένης Κυριακής.

Έχουμε όπλα

«Ουδείς μπορεί να επιβάλει την έξοδό μας από την Ευρωζώνη, όπως ανοήτως μεταδίδουν ορισμένοι δογματικοί τής προτεσταντικής σχολής. Μόνο με δική μας πρωτοβουλία μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και όχι απαραίτητα μόνο με δική μας ζημία. Έτσι όπως έχει διαχυθεί η κρίση χρέους στην Ευρώπη, τυχόν ελληνική έξοδος θα κλονίσει συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα παρασύρει κι άλλες χώρες. Και αυτό το γνωρίζουν και το συνυπολογίζουν όλοι.
Η Ελλάδα δεν είναι για πέταμα. Αξίζει, και πολύ μάλιστα. Και το γνωρίζουν όλοι. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει όπλα στη διάθεσή της. Είναι αλήθεια πως πρέπει να κάνει πολλά για την εξυγίανση της οικονομίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μοιρολατρικά μπορεί να δέχεται τα πάντα, ακόμη και τις ιδεοληψίες τού κάθε εμπειρογνώμονα. Η κυβέρνηση Σαμαρά, ταυτόχρονα με την προσπάθειά της για σταθεροποίηση, οφείλει και τη διεκδίκηση από τους εταίρους. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει εκπεφρασμένη τη βούληση του ελληνικού λαού. Την οποία καμία δύναμη δεν μπορεί να αναιρέσει, όσο ισχυρή κι αν είναι».

***

…του υπουργού Παιδείας Κώστα Αρβανιτόπουλου από συνέντευξή του.

Χρειάζεται επανάσταση

«Θέλω να δουλέψω για μια Παιδεία που δεν εξαντλείται από το δημοτικό ως το πανεπιστήμιο στην άχαρη γυμναστική της διάνοιας με την απομνημόνευση. Μια Παιδεία που θα μαθαίνει τους νέους και τις νέες πώς θα κρίνουν αυτά που διαβάζουν, θα τους διδάσκει να αναπτύσσουν προφορικό λόγο με νοήματα και επιχειρήματα βασισμένα σε στέρεα και λογική βάση. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ετοιμάζει πολίτες και όχι καταναλωτές. Η γνώση να είναι σπουδή που σκοπεύει στην ανθρώπινη καλλιέργεια και όχι ανταλλάξιμο αγαθό που εξασφαλίζει διορισμό. Για να γίνει αυτό δεν αρκεί μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας παντού. Χρειάζεται μια επανάσταση αξιοκρατίας για την ανανέωση και την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας. Ας γίνουν τα λάθη και οι αστοχίες του παρελθόντος μάθημα ζωής για όλους μας για να ξαναχτίσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα κάνει τους νέους πολίτες σε μια κοινωνία προσώπων και όχι πολτό μιας απρόσωπης μάζας».

***

…της Μαρίας Κουρή, από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ο παλμός της ανθρωπιάς» της Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου, με τίτλο «Καλό καλοκαίρι (άραγε για όλους;)».

Αυτοί που δεν θα πάνε διακοπές

«Υπάρχουν και εκείνοι που είναι μόνοι και, μάλιστα, στο λυκόφως της ζωής τους. Mοναχικοί ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας, και μάλιστα χωρίς αρκετή υγεία και δύναμη στο σώμα και στο πνεύμα, για να μπορέσουν να αντιδράσουν στην γκρίζα μονοτονία και να αντιπαλέψουν τους φόβους που τους πολιορκούν καθημερινά. Δεν πρόκειται να πάνε διακοπές, ούτε αντέχουν να κάνουν μπάνια. Κινούνται στους ίδιους χώρους κάθε μέρα και συνομιλούν με τους ίδιους, συγκεκριμένους ανθρώπους. Παρά το άνετο, περιποιημένο και καθαρό περιβάλλον και παρά τη γλυκύτητα και την ομιλητικότητα των φροντιστών τους, η μονοτονία δεν σπάει εύκολα».

***

…του συντάκτη του «Ριζοσπάστη» που υπογράφει ως «Π», τα «Αποκαλυπτικά» του, με τίτλο «Οι “μαϊμούδες” και το πραγματικό πρόβλημα»:

Καταλήστευση…

«Για την καταλήστευση των Ταμείων, μέσα από την εισφοροδιαφυγή που υπολογίζεται στα 5,8 δισ. ευρώ το χρόνο (2 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ), την πολύχρονη εκμετάλλευση των αποθεματικών, με απώλειες δεκάδων δισεκατομμυρίων σε βάρος των Ταμείων, τη δανειοδότηση με αβάσταχτους όρους, μιλούν οι αριθμοί που κατʼ επανάληψη έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ: Ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Το αστικό κράτος οφείλει περισσότερα από 58 δισ. ευρώ από τη λεηλασία των αποθεματικών την περίοδο 1950 – 1975. Οφείλει περίπου 10 δισ. από νομοθετημένες υποχρεώσεις και εισφορές. Τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν 3,5 δισ. ευρώ απώλειες την περίοδο 1990 – 2002 επί ΠΑΣΟΚ, από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο και ζημιώθηκαν αρκετά εκατ. ευρώ από τα ʽʽδομημένα ομόλογαʼʼ επί κυβέρνησης ΝΔ. Οι βεβαιωμένες οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, παρά τις επανειλημμένες χαριστικές ρυθμίσεις, είναι πάνω από 3,2 δισ. ευρώ. Είναι τεράστια τα ποσά των οφειλών των εφοπλιστών στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) που παραγράφηκαν, ενώ ισχύουν μέχρι σήμερα προκλητικές χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των ναυτιλιακών εταιρειών που οδήγησαν σε οικονομική κρίση το ΝΑΤ».

***

…του Κώστα Ιορδανίδη από το κυριακάτικο σχόλιό του στην «Καθημερινή»:

Ο εφιάλτης…

«Διόλου παράδοξο ότι το ΠΑΣΟΚ τείνει να περιθωριοποιηθεί πολιτικώς, και οδηγείται σε διάλυση. Κάτω από διαφορετικές συνθήκες ο συντηρητικός πολίτης θα έλεγε ενδεχομένως ότι ο εφιάλτης ετελείωσε. Πλάνη οικτρά, διότι απλούστατο το πρόγραμμα της “σωτηρίας” της Ελλάδος εξεπονήθη από το ΠΑΣΟΚ, από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, τον σημερινό αρχηγό του Κινήματος, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο εφιάλτης δυστυχώς θα συνεχίζεται επί πολλά έτη, πολύ περισσότερα από ό,τι ομολογείται, και προφανώς θα οδηγήσει στην κατάρρευση το σύστημα που κυριάρχησε στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως και εξυμνήθηκε ως το ιδανικότερο που γνώρισε η Ελλάς από συστάσεώς της».


Σχολιάστε εδώ