«Γιατί αργήσατε το Μνημόνιο»;

• Στην Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να στήσουμε κρεμάλες στο Σύνταγμα, επειδή η κυβέρνηση Παπανδρέου βιάσθηκε, όπως λένε πολλοί, να βάλει τη χώρα σε Μνημόνιο. Στην Κύπρο ετοιμάζονται να στήσουν κρεμάλες για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: επειδή η κυβέρνηση Χριστόφια άργησε να κάνει αίτηση για Μνημόνιο!

• Η στήλη διάβασε προσεκτικά τα πολυσέλιδα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής της Κύπρου, όπου «ανακρίθηκαν» ο υπουργός Οικονομικών και ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό αίτημα για δάνειο «διάσωσης».

• Η κυβέρνηση Χριστόφια δέχθηκε σκληρή επίθεση από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με «βροχή» ερωτημάτων για το αν έπραξε σωστά που υπέβαλε τώρα στην «τρόικα» το αίτημα για «διάσωση», μόλις τα κυπριακά ομόλογα πήραν βαθμό «σκουπιδιού» και έπαψαν να γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών (σημειωτέον ότι η Κύπρος είναι αποκλεισμένη από τις αγορές ήδη από την άνοιξη του 2011).

• Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος (βουλευτής του ΔΗΚΟ), ρώτησε χαρακτηριστικά: «Ούτε η Πορτογαλία ούτε η Ιρλανδία ούτε η Ελλάδα περίμεναν να γίνουν “σκουπίδια” (σ.σ.: τα ομόλογά τους) πριν να προσφύγουν σε μηχανισμό στήριξης. Η Ισπανία προσέφυγε στον μηχανισμό όταν ακόμα ήταν ανοιχτές οι αγορές. Επομένως, εγείρεται το ερώτημα γιατί η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν μπορεί σήμερα να αξιοποιήσει τα ομόλογα του κράτους της για ρευστότητα»;

Ό,τι κι αν κάνεις, τρως… πέτρες!

FΤο θέμα σηκώνει, βεβαίως, πολλή συζήτηση. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί με ασφάλεια να βγει προς το παρόν είναι πολιτικό: ό,τι και να κάνει μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται, ουσιαστικά, μια χρεοκοπία, τις… πέτρες δεν τις γλιτώνει. Δεν τις γλίτωσε ο Γ. Παπανδρέου, που πολύ νωρίς άρχισε την προετοιμασία για το ελληνικό Μνημόνιο, δεν τις γλιτώνει και ο Δ. Χριστόφιας, που έκανε τα πάντα για να αποφύγει το κυπριακό Μνημόνιο.

• Το δεύτερο συμπέρασμα, που συχνά το ξεχνάμε στη δημόσια συζήτηση, είναι ότι καμιά χώρα της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποφύγει το Μνημόνιο, αν ήδη τα ομόλογά της έχουν γίνει «σκουπίδια» από τους οίκους αξιολόγησης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα έχει πετάξει εκτός μηχανισμού χρηματοδότησης των τραπεζών, «στραγγαλίζοντας» οικονομικά τη χώρα. Γιατί τότε δεν βρίσκεται και κανένας εξωτερικός χρηματοδότης (βλ. Ρωσία, Κίνα κ.ά.) που θα δεχθεί να σε δανείσει, όταν ουσιαστικά το τραπεζικό σου σύστημα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση και η τύχη του εξαρτάται από την ΕΚΤ, η οποία όμως δέχεται πίσω τα προβληματικά ομόλογα μόνο όταν μια χώρα ήδη έχει υπογράψει Μνημόνιο. Να πώς οι χώρες στην Ευρωζώνη της… αλληλεγγύης βρίσκονται με το πιστόλι των τραπεζιτών στον κρόταφο και υποχρεώνονται να συνθηκολογούν.

Οι γάμοι των τραπεζών

FΤρεις τράπεζες (Alpha, Εθνική, Eurobank) ενδιαφέρονται επισήμως πλέον για την Εμπορική και όλοι περιμένουν να δουν πώς θα αναμορφωθεί ο χάρτης του τραπεζικού συστήματος τις επόμενες εβδομάδες. Έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, που σπάνια πέφτει έξω στις προβλέψεις του, μας είπε ότι η Alpha θα αποκτήσει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την Εμπορική και, ακολούθως, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα συγχωνευθεί με την Eurobank, ενώ η Εθνική Τράπεζα θα κινηθεί προς την κατεύθυνση ενός μεγάλου «γάμου» με την Τράπεζα Πειραιώς, που ήδη έχει απορροφήσει και την ΑΤΕ. Δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά ότι η πρόβλεψη θα επιβεβαιωθεί, τη σημειώνουμε, όμως, επειδή προέρχεται από πολύ καλή πηγή. Ίδωμεν…


Σχολιάστε εδώ