Αλλαγή γενιάς συζητούν στη ΝΔ

Η πληροφορία είχε φτάσει εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν μπορούσαμε να την επιβεβαιώσουμε λόγω του ότι αφορούσε συζητήσεις ενός πολύ στενού κύκλου στελεχών, ενώ κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν το παραδεχόταν. Ωστόσο είναι γεγονός ότι πλέον ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο για τη θέση του γραμματέα του κόμματος. Η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία πλέον κυκλοφορεί σε ευρύτερο κύκλο στελεχών (αλλά και δημοσιογραφικά γραφεία), αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ΟΝΝΕΔ (και τον Παπαμιμίκο φυσικά), ασχέτως αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ προτείνεται για τόσο υψηλόβαθμη κομματική θέση. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολλάκις τα τελευταία δύο χρόνια συγχαρεί την ΟΝΝΕΔ για τη δουλειά που έχει κάνει, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και στον επικοινωνιακό τομέα. Θυμίζουμε επίσης ότι σε άσχετο πολιτικά χρόνο, αλλά από επίσημο βήμα (της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ), ο Αντώνης Σαμαράς έχει δηλώσει ότι η λειτουργία της ΟΝΝΕΔ πρέπει να αποτελεί πρότυπο για το κόμμα. Τέλος σημειώνουμε ότι με μια πρωτοφανή απόφαση, προεκλογικά, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέθεσε τότε ένα κομμάτι της επικοινωνίας και της σχετικής στρατηγικής (το διαδίκτυο) στα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, αντί σε κάποια εταιρεία. Προφανώς όλα αυτά δείχνουν έναν σχεδιασμό ουσιαστικής ανανέωσης, τον οποίο έχει στο μυαλό του ο Αντώνης Σαμαράς και εφαρμόζει στην πράξη χωρίς διακηρύξεις.

Το παρασκήνιο

Όλα ξεκίνησαν αμέσως μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης, όταν έγινε φανερό ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί, σχετικά γρήγορα, ο γραμματέας της ΝΔ. Η άποψη περί ηλικιακής ανανέωσης στο αξίωμα ήταν κυρίαρχη εξαρχής στο σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και στο επιτελείο του. Γι’ αυτό κυκλοφόρησαν άλλωστε και οι φήμες για υποψηφιότητα Βασίλη Κικίλια (στην αρχή) και Γιώργου Παπανικολάου (στη συνέχεια). Όμως, στην πραγματικότητα, άλλο πρόσωπο εξετάστηκε ουσιαστικά, από έναν στενό κύκλο πέντε (ίσως έξι) στελεχών του πρωθυπουργικού πλέον γραφείου, του κόμματος και όχι μόνο. Και ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος. Πιθανότατα η επιλογή να είχε κλείσει οριστικά, αλλά τις τελευταίες ημέρες, μετά και την επιμονή του Νικήτα Κακλαμάνη για υποψηφιότητα, επικράτησαν άλλες σκέψεις. Προκρίθηκε δηλαδή η επιλογή ενός συνδικαλιστή, του Φίλιππου Ταυρή, προκειμένου να «μαζέψει» συνδικαλιστές αλλά και κομματικούς. Η (τραγική για τη ΝΔ) διαχείριση του θέματος της εκλογής νέου γραμματέα (υπόθεση Νικολόπουλου, πολλαπλές υποψηφιότητες κ.λπ.) οδήγησαν σε ναυάγιο την όλη υπόθεση και αναβολή της διαδικασίας για το τέλος Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε έντονα, και είναι ισχυρή, η περίπτωση της υποψηφιότητας Παπαμιμίκου, καθώς δεν «κάηκε» στον προηγούμενο (αποτυχημένο) κύκλο συζητήσεων, καθώς δεν είχε διαρρεύσει το όνομά του και το σκεπτικό. Ήδη όμως η υποψηφιότητα αυτή (το ενδεχόμενο, μάλλον…) προκαλεί αντιδράσεις, καθώς υπάρχουν στελέχη της ΝΔ (και της κυβέρνησης) που προτείνουν στον Σαμαρά να επιλέξει εν ενεργεία βουλευτή για αυτήν τη θέση, προκειμένου να «μαζέψει» αντιδράσεις εν όψει των νέων μέτρων της κυβέρνησης. Όμως ο Αντώνης Σαμαράς, μας λένε, δεν θέλει τον γραμματέα του κόμματος «αστυνόμο» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς έχει δύο έμπειρα στελέχη για αυτήν τη δουλειά: τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (βασικά, ως πρόεδρο της Βουλής) και τον Θανάση Μπούρα ως γραμματέα της ΚΟ. Στο Μαξίμου θέλουν ο νέος γραμματέας να δώσει ζωή στο κόμμα και τις οργανώσεις, προκειμένου η ΝΔ να δώσει με επιτυχία τις επόμενες μάχες στην κοινωνία, ενώ ο μηχανισμός του Μαξίμου θα ασχολείται με τα προβλήματα της χώρας. Έχουν μάλιστα μελετήσει ότι στα περισσότερα (αδελφά και μη) σύγχρονα ευρωπαϊκά κόμματα, ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης δεν είναι κοινοβουλευτικός. Σε όλους άλλωστε τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ είναι εμφανές ότι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τόσο νέο πρόεδρο και τρομερά νεανικό επιτελείο, πρέπει να απαντήσουν ουσιαστικά και δυναμικά με νέας ηλικίας στελέχη, τα οποία όμως έχουν αποδεδειγμένες ικανότητες, λόγω της δυσκολίας του κομματικού έργου, ιδίως στη θέση του γραμματέα. Σημειώνουμε ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης θα είναι σε κάθε περίπτωση υποψήφιος (ακόμη και αν ο Σαμαράς δηλώσει ότι επιθυμεί τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ), ενώ θεωρεί ότι κερδίζει οποιονδήποτε άλλο βουλευτή είναι υποψήφιος, ακόμη και με τη στήριξη Σαμαρά.

****

Σφάζονται παλικάρια

Με ανακοίνωση της ΟΕΣΥΝΕ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, μάθαμε ότι συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν από τους νέους επιχειρηματίες 5 συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στη βελτίωση της νεανικής -αλλά και της εν γένει- επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους. Οι προτάσεις είναι ουσιαστικές, αλλά όχι πρωτότυπες, και αξίζει να τις αναζητήσετε.

Η Ομοσπονδία μάλιστα μας πληροφορεί ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προτάσεις, ενώ δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση του διαλόγου, αφού συμφωνούν στο γεγονός ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου είναι αυτές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και να οδηγήσουν στην ανάταξη της οικονομίας, μέσα από νέες θέσεις εργασίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Αθηνών κ. Ανδρέας Στεφανίδης και η αντιπρόεδρος κ. Όλγα Σταυροπούλου μαζί με τους κ. Ευάγγελο Αχιλλόπουλο και Λευτέρη Σταυρόπουλο, μέλη της ομάδας θεσμικών παρεμβάσεων. Μέχρι εδώ όλα καλά, θα πείτε, έτσι δεν είναι; Και όμως, όχι! Μία ημέρα μετά διαβάζουμε κείμενο του προέδρου της (πανελλήνιας) Ομοσπονδίας Δημήτρη Τσίγκου, ο οποίος μας λέει ότι με έκπληξη και απογοήτευση έμαθε από το δελτίο Τύπου για τις θεσμικές αυτές συναντήσεις! Αφού καλωσορίζει και επικροτεί το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, προχωρά στο «ζουμί» του θέματος!

Αναφέρει ότι οι γνωρίζοντες (που ευτυχώς είναι πολλοί) ξέρουν πως από τον Σεπτέμβρη του 2009 καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε το εγχείρημα της ΟΕΣΥΝΕ (που σημειωτέων η γενική συνέλευση είχε αποφασίσει να μετατραπεί σε έναν, ενιαίο, πανελλήνιο σύνδεσμο νέων επιχειρηματιών, απόφαση που ουδέποτε έγινε σεβαστη) να αποκτήσει χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικότητας, συλλογικότητας και μαζικότητας. Τα οποία προφανώς δεν έχει σήμερα. Και χωρίς να αναφέρεται δημοσίως, οι αιχμές στοχεύουν ένα από τα πρόσωπα που ήταν στη συνάντηση. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι ανωτέρω είναι κάτω των σαράντα ετών, αλλά προφανώς αυτό δεν λέει πολλά. Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι ο Δημήτρης Τσίγκος προέρχεται από τον χώρο της τεχνολογίας και ασχολείται με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ ο Ανδρέας Στεφανίδης από τον οικονομικό και εκπαιδευτικό χώρο και ασχολείται με τον συμβουλευτικό τομέα.

Πολιτικά, ο πρώτος φέρεται ακομμάτιστος, με σαφή προτίμηση σε μικρά κόμματα και έντονο αντί-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ λόγο, ενώ ο δεύτερος έχει διατελέσει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ποιοι άραγε προγραμματίζουν συναντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών χωρίς να έχουν κοιτάξει ποιος εκπροσωπεί τι; Και γιατί άραγε πρέπει οι οργανώσεις Νέων Επιχειρηματιών να έχουν τις ίδιες παθογένειες που έχουμε δει σε δεκάδες συνδικαλιστικούς φορείς;

****

Λεφτά υπάρχουν

Την ώρα ακριβώς που ιδιωτικοποιήθηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ, διάλεξε η ΓΓΝΓ και η ΟΛΚΕ να ανακοινώσουν μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (τηλ: 1528) «για λεσβίες, γκέι, αμφί και τρανς νέους και νέες»! Μπορεί τα μεγέθη να μην είναι συγκρίσιμα, η χρονική όμως σύμπτωση βγάζει μάτι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να ανακοινώθηκε τώρα, είχε όμως δρομολογηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Σας είχαμε άλλωστε παρουσιάσει αναλυτικά αυτό το πρόγραμμα («Ζούμε όπως εσύ») όταν ξεκίνησε. Αλλά η νέα ηγεσία της ΓΓΝΓ ίσως δεν κατάλαβε ότι είναι πιθανόν να κατηγορηθεί για το ότι «λεφτά υπάρχουν» για δωρεάν τηλεφωνική ψυχολογική υποστήριξη των γκέι αλλά όχι για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Ή ίσως απλώς δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα. Ή κάποιος (από τους απερχόμενους;) τους «έστησε»… Η τελευταία εκδοχή για τη ΓΓΝΓ είναι ίσως η πιθανότερη. Πρώτον, το δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε προέρχεται μάλλον από την Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), που «τρέχει» την τηλεφωνική γραμμή. Δεύτερον, δεν πήραμε καμία επίσημη ανακοίνωση από τη ΓΓΝΓ ή το υπουργείο Παιδείας, σε αντίθεση με άλλα θέματα ή την εκκίνηση του προγράμματος, για τα οποία έχουμε συνεχή ενημέρωση. Τρίτον, όσο και να ψάξεις το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην αρχική σελίδα της ΓΓΝΓ δεν το βρίσκεις πλέον, αφού είναι «χωμένο» στα ενδότερα. Μάλλον κάποιος τους συνέστησε να το «εξαφανίσουν», τις τελευταίες ημέρες. Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται η ΟΛΚΕ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα της ΓΓΝΓ, καθώς μέχρι τώρα το πρόγραμμα «έτρεχε» η ΜΚΟ «Θετική Φωνή», όπως σας είχαμε γράψει όταν παρουσιάσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Να υποθέσουμε ότι στο τέλος της θητείας της προηγούμενης ηγεσίας της ΓΓΝΓ έγιναν «τακτοποιήσεις» με «μοίρασμα» της τράπουλας ανάμεσα στις οργανώσεις των ομοφυλοφίλων;

****

Νέα Πρόσωπα

Στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Βαγγέλη Βενιζέλου, αποφασίστηκε η συγκρότηση Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών, που θα υπάγεται απευθείας στον πρόεδρο του Κινήματος, με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων. Πρόκειται για ένα think tank που θα κάνει προτάσεις ιδεολογικές και πολιτικές στον δρόμο προς το συνέδριο. Παρατηρούμε ότι πρόκειται για νέα πρόσωπα στο οργανόγραμμα του Κινήματος, με παρουσία ωστόσο στον γνωστό «κοινωνικό» πράσινο κύκλο. Στην ομάδα μετέχουν οι Κυριάκος Πιερρακάκης (ειδικός στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, με μεταπτυχιακές Σπουδές στο MIT, το Harvard University και την Οξφόρδη – έχει διατελέσει πρόεδρος του Ινστιτούτου Νεολαίας), Θόδωρος Διασάκος (οικονομολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Berkeley – Καλιφόρνια, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολλέγιο Carlo Alberto – Toρίνο, Ιταλία), Πάνος Κολιοστάσης (πολιτικός επιστήμων, διδάκτωρ Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary – University of London), Kωνσταντίνος Μπακούλας (ειδικός σε θέματα Διοικητής Οργάνωσης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Warwick και στην Aston Business School), Hρακλής Μπουραντάς (ειδικός στην Ανάπτυξη Νεοφυών Start -Up Επιχειρήσεων, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Harvard και στο Πανεπιστήμιο Πατρών) και Ιωάννης Χατζίρης (σύμβουλος επιχειρήσεων, ειδικός στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων νεανικής επιχειρηματικότητας, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Rotterdam School of Management -Erasmus University).

****

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ
σπόντες

Στοιχεία

Η ανεργία των νέων έως 25 ετών σκαρφάλωσε στο απίστευτο ποσοστό του 55%, ενώ της ηλικίας 25-34 ετών ανέρχεται στο εκπληκτικό 31,6%. Όλα αυτά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον μήνα Μάιο, τα οποία πολλάκις σας έχουμε εξηγήσει ότι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους οι νέοι. Η αύξηση μέσα σε έναν χρόνο, για τις ίδιες ηλικιακές ομάδες, είναι απίστευτη, με κύριο παράδειγμα των μικρότερων, όπου αυξήθηκε από το 42% στο 55%, για τον ίδιο μήνα!

Αλλαγές

Τόσο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε προσωπικές συζητήσεις, όσο και ο υφυπουργός Θόδωρος Παπαθεοδώρου, δημοσίως στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» την περασμένη εβδομάδα στο Kontra Channel, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων αλλαγών στον νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αν αποδειχθεί ότι κάποια σημεία χρήζουν βελτίωσης. Λέτε να αφορά αυτό τη φοιτητική συμμετοχή;

Ανακοινώσεις

Επίθεση στην κυβέρνηση για το σχέδιο «Ξένιος Ζευς» εξαπέλυσε και η Νεολαία του ΣΥΝ, όπου μιλά για «πογκρόμ της ΕΛΑΣ» και «μελανωχιτώνες της Χρυσής Αυγής». Επίσης η Νεολαία ΣΥΝ δηλώνει αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής και ενάντια στην κρατική καταστολή και την «ανάπτυξη» (ναι, εντός εισαγωγικών) του κ. Σαμαρά. Για το συγκεκριμένο θέμα, μάλιστα, πολλά στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ χρησιμοποιούσαν πολύ σκληρές εκφράσεις για την κυβέρνηση στις ιδιωτικές τους συνομιλίες. Μάλλον γύρισαν ανεβασμένοι και δυνατοί από το κάμπινγκ!

Περί φύλου

Η Νεολαία ΣΥΝ, μέσω της «ομάδας Φύλου» που διατηρεί, ήταν η μόνη πολιτική νεολαία που είδαμε να σχολιάζει επισήμως το θέμα του εγκλήματος στην Πάρο. Και μάλιστα το έκανε από ιδιαίτερη, όσον αφορά την επικαιρότητα, πλευρά. Επέμειναν δηλαδή κυρίως στο θέμα του βιασμού και όχι τόσο της κακοποίησης ή της εθνικότητας του δράστη ή των άλλων αντιδράσεων.

Αντιπαράθεση

Τελευταίο «θύμα» της οξείας διαδικτυακής ενασχόλησης και γραφής τού Γιώργου Μουρούτη (διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού) σε facebook και twitter αποτέλεσε ο επικεφαλής της Νεολαίας των ΑΝΕΛ Μπάμπης Αποσκίτης. Ο Μουρούτης απάντησε έντονα (με προσωπικές αναφορές περί αγνωμοσύνης και επαγγελματικής αποκατάστασης) σε σχόλιο του Αποσκίτη για την ανεργία των νέων. Ο Αποσκίτης ανταπάντησε, χωρίς να αρνηθεί το γεγονός της βοήθειας Σαμαρά, με προσωπικές αναφορές στον Μουρούτη. Τα σχόλια των υπολοίπων που παρακολουθούσαν την αντιπαράθεση ήταν μάλλον πιο φαρμακερά από τους πρωταγωνιστές…

Δήλωση

Από τα ελάχιστα στελέχη νεολαίας που μίλησαν για το έγκλημα της Πάρου ήταν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, έστω και αν δεν το έκανε με ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ αλλά με ανάρτηση στο facebook. «Αν ο εγκληματίας της Πάρου ήταν Έλληνας, θα κρατούσαν μυστικό το όνομά του και θα απέκρυπταν το πρόσωπο του; Όχι. Θα μου πει κάποιος και να ήταν γνωστά θα άλλαζε κάτι; Πάλι όχι. Απλά για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνονται τα συμπλέγματα που έχει η κοινωνία μας. Μια κοινωνία που οι μειοψηφίες έχουν περισσότερα δικαιώματα από τις πλειοψηφίες. Ο μόνος τρόπος να ισορροπήσει η κατάσταση είναι πλέον να μιλάμε καθαρά και να διεκδικούμε τα αυτονόητα». Προσωπική ήταν η κριτική να υποθέσουμε;

Άνοιξη

Το τελευταίο άρθρο του Παπαμιμίκου, που δημοσιεύθηκε στο «Βήμα», είχε τίτλο «Η επόμενη Άνοιξη από εμάς εξαρτάται». Κάποιοι είπαν ότι ήταν προβοκατόρικος ο τίτλος. Υπό το φως των εξελίξεων, μάλλον ήταν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες…

Νέα καθήκοντα

«Ο Νέστορας» ή «η ζωντανή βιβλιοθήκη» ή «το ιστορικό αρχείο» της ΟΝΝΕΔ, ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα της απελευθέρωσης των Επιβατηγών Οδικών Μεταφορών. Για τον αγαπητό σε όλους, πρώην (εδώ και καιρό), ΟΝΝΕΔίτη Στάθη Σταθόπουλο ο λόγος, που είναι σύμβουλος, σήμερα, του Κωστή Χατζηδάκη και δεξί του χέρι, οργανωτικά.

Συζητήσεις

Μένει να δούμε αν ο νεαρός ΓΓΝΓ Παναγιώτης Κανελλόπουλος διαθέτει πολιτικό ύψος και βάρος για Αʼ Εθνική… Για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, που ξεκίνησε ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης γίνεται ο λόγος. Επί της θητείας τού προηγούμενου γενικού, του Γιάννου Λιβανού, οι εισηγήσεις για ανεξάρτητη ΓΓΝΓ είχαν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων, καθώς είχε αποφασιστεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου (όπως είχε αποκαλύψει η στήλη μας) η συγχώνευση με τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης και η μετατροπή τους σε Διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας. Τότε, όμως, είχε αντιδράσει η ΝΔ και το (έτοιμο) νομοσχέδιο της Άννας Διαμαντοπούλου δεν ήρθε στη Βουλή. Τώρα;

Συλλυπητήρια

Η στήλη στέλνει θερμό αντίο στον εκλιπόντα Γιώργο Λαζαρίδη και συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο πολυτάλαντος συγγραφέας μεγάλωσε γενιές νέων Ελλήνων με τα έργα του και η προσφορά του θεωρείται ανεκτίμητη από τους ανθρώπους της τέχνης στη χώρα. Σε τούτη την εφημερίδα, που μόνιμα αρθρογραφούσε, πολλές φορές προέβαλλε χρήσιμα παραδείγματα νέων ανθρώπων και (εδώ και καιρό) σχολίαζε συμπεριφορές άλλων νέων, που αποδοκίμαζε. Όλοι γινόμαστε καλύτεροι, είτε με την ανάδειξη προτύπων είτε με την κριτική.


Σχολιάστε εδώ