MUSIC+MEDIA

// Τεράστια αίσθηση προκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε το δημοσίευμα του e-tetradio σχετικά με το μέλλον της Universal Music Greece.

// Το δημοσίευμα του Δημήτρη Κανελλόπουλου ανέφερε ότι η μητρική αναζητεί αγοραστή για την ελληνική Universal. Οι περισσότεροι απόρησαν και θεώρησαν ανακριβές το άρθρο.

// Όμως δύο μέρες μετά ήρθε εμμέσως να επιβεβαιωθεί η φημολογία, καθώς δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρθηκαν στη διαρροή ενός εσωτερικού εγγράφου του διευθυντή της EMI, στο οποίο περιέγραφε τις παραχωρήσεις που ετοιμάζεται να κάνει η Universal προκειμένου να επιτραπεί η εξαγορά της ΕΜΙ.

// Μία ημέρα μετά τη διαρροή του εγγράφου, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επεξεργάζεται την υπόθεση, απέστειλε αναλυτικότερη παρουσίαση των προτάσεων προς φορείς της αγοράς και τους ζήτησε να τοποθετηθούν εκφράζοντας τις απόψεις τους για το αν οι παραχωρήσεις είναι αρκετές ώστε να περιορίσουν την πιθανότητα δεσπόζουσας θέσης της Universal σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας.

// Οι κινήσεις που φαίνεται να είναι διατεθειμένη να κάνει η μητρική είναι σημαντικές και έχουν προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στο μπλοκ εκείνων που προσπαθούσαν να μπλοκάρουν τη συμφωνία στο εξωτερικό.

// Δεν αποκλείεται κάτι αντίστοιχο να συμβεί και στην Ελλάδα, όπου η πρόταση που έχει κατατεθεί είναι να «απο-επενδύσει» στη Universal Music Greece. Το τι ακριβώς εννοεί η εταιρεία με τον όρο «divest» δεν είναι απόλυτα κατανοητό, όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού φαίνεται να εστιάζει στο τοπικό (ελληνικό) ρεπερτόριο της εταιρείας, το οποίο μάλλον θα επιχειρήσει η εταιρεία να παραχωρήσει κάπου.

// Αυτό είναι όμως που προκαλεί και μεγάλη αναστάτωση, καθώς οι ξένοι διοικούντες φαίνεται να έχουν αποφασίσει πως δεν τους απασχολεί καθόλου η δραστηριότητα που με τόσο κόπο χτίστηκε από τη διοίκηση της ελληνικής Universal και ότι προτιμούν να την ανταλλάξουν με τον κατάλογο της ελληνικής ΕΜΙ.

// Σημειώνουμε ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση για όλη την Ευρώπη, καθώς η Universal φαίνεται να είναι διατεθειμένη να ξεφορτωθεί τις ΕΜΙ Γαλλίας, Βελγίου, Τσεχίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Νορβηγίας, και μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας δηλώνει ότι προτιμά να ξεφορτωθεί τη Universal και να κρατήσει την ελληνική ΕΜΙ.

// Τα νέα προκάλεσαν απογοήτευση στην τοπική ομάδα και μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς υπό τις σημερινές συνθήκες, όσο καλή δουλειά κι αν έχει γίνει με το ελληνικό ρεπερτόριο, πολύ δύσκολα θα βρεθεί τοπικά έλληνας επιχειρηματίας να επενδύσει.

// Λέμε τοπικά διότι δεν αποκλείεται να δούμε να δημιουργείται ένα σχήμα στο οποίο να ηγηθεί Έλληνας-στέλεχος της διεθνούς δισκογραφίας και να συνεργαστεί ενδεχομένως και με άλλους επιχειρηματίες τοπικά, ώστε να τον στηρίξουν κυρίως επικοινωνιακά σε ένα τέτοιο βήμα.

// Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν έναν Αύγουστο λιγότερο ήσυχο απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς και ένα φθινόπωρο με πολύ ενδιαφέρον.


Σχολιάστε εδώ