Το βάρος στους συνταξιούχους
Mέχρι όμως, να φθάσουμε στο σημείο της συζήτησης για αυτές τις νέες διευθετήσεις που αναφέρονται παραπλεύρως είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μέσα από «διακεκαυμένη ζώνη» νέων μέτρων, που θα είναι αρκετά «βαριά» κυρίως για τους συνταξιούχους και για όσους ενισχύονται με κάποια από τα 84 συνολικά προνοιακά επιδόματα, ενώ όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικότερα:
1. Σχεδιάζεται μείωση στις μεγάλες κύριες συντάξεις (πάνω από 1.400 ευρώ), σε ποσοστό που θα ξεκινάει από 10% και πιθανόν θα κλιμακώνεται έως και το 20% για τα μεγαλύτερα ποσά συντάξεων. Σημειώνεται ότι οι περικοπές αυτές δεν θα γίνουν επί του ποσού που υπερβαίνει το όριο των 1.400 ευρώ, αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, γι’ αυτό και θα είναι πολύ πιο επώδυνες από τις τελευταίες περικοπές υψηλών συντάξεων.
2. Παράλληλα, θα εφαρμοσθεί ανώτατο όριο συνολικών αποδοχών από συντάξεις, το οποίο έχει προταθεί από το ΚΕΠΕ να φθάσει τα 2.400 ευρώ. Σε αυτό το μέτρο θα προστεθεί, ενδεχομένως, και η κατάργηση της δυνατότητας να λαμβάνει ένας συνταξιούχος περισσότερες από μία κύριες συντάξεις.
3. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, συζητείται η κατάργηση της 13ης και της 14ης επικουρικής σύνταξης, που καταβάλλονται τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και την περίοδο των θερινών διακοπών.
4. Για το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που ήδη προβλέπεται ότι το 2015 θα αυξηθεί στα 65 έτη, συζητείται η αύξησή του κατά δύο έτη το 2015 (στα 67). Αυτό σημαίνει ότι ήδη από το 2013 θα πρέπει το όριο ηλικίας να αυξηθεί στα 65.
5. Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, βέβαιο είναι το «ψαλίδισμά» του κατά 23%, ώστε να εναρμονισθεί με το επίπεδο των εισφορών που παρακρατούνται κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Με βάση τον ίδιο κανόνα, δηλαδή της εναρμόνισης εισφορών-παροχών, θα «ψαλιδισθούν» οι εφάπαξ παροχές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, και αυτό οδηγεί σε σημαντικές περικοπές για ασφαλισμένους και εκτός Δημοσίου.
6. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ακόμη και όσοι λαμβάνουν την κατώτατη αγροτική σύνταξη των 360 ευρώ, βρίσκονται αντιμέτωποι με περικοπή όλων των συντάξεων κατά 30 ευρώ, αλλιώς θα πρέπει να περικοπεί σημαντικά η εξισωτική αποζημίωση για τους αγρότες των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
7. Στα πάσης φύσεως επιδόματα που καταβάλλει το Δημόσιο, στο πλαίσιο μιας προνοιακής πολιτικής με συνολικό κόστος 14 δισ. ευρώ αλλά και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, σχεδιάζεται η επιβολή αυστηρών εισοδηματικών ορίων, που θα περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων. Μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ μένουν έξω από τον… χορό των περικοπών.
8. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες μισθοδοσίας, αναμένεται μεγάλη «μάχη» με την «τρόικα», καθώς δεν γίνονται δεκτά τα ήπια σενάρια μείωσης μισθών και «ομαλής» μείωσης προσωπικού, χωρίς μαζικές εφεδρείες (βλ. απολύσεις) και υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις. Η κυβέρνηση έχει «κλειδώσει» την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, ίσως και από τον Οκτώβριο. Εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει την πρόταση της «τρόικας» για κατάργηση όλων των επιδομάτων, πλην των βασικών, που ισχύουν και στον ιδιωτικό τομέα, και για περιορισμό των αυξήσεων λόγω ωρίμασης. Θα προσπαθήσει να αποφύγει το ενδεχόμενο κατάργησης και των τελευταίων… υπολειμμάτων δώρων και επιδόματος αδείας, ώστε να λαμβάνουν όλοι οι υπάλληλοι 12 μισθούς, όπως προτείνει η «τρόικα». Η «τρόικα» επιμένει, όμως, ότι θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί το αρχικό πλάνο για μαζικές εφεδρείες (15.000 φέτος) και υποχρεωτικές συνταξιοδοτήσεις, ενώ φέρεται να απορρίπτει το «ήπιο» σχέδιο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων, αφού επιμένει ότι οι μετατάξεις θα πρέπει να εμπίπτουν στον κανόνα για τη σχέση προσλήψεων / αποχωρήσεων.
9. Στα φορολογικά, η «τρόικα» επιμένει ότι όλες οι φοροαπαλλαγές, με βάση δαπάνες που δηλώνουν φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα πρέπει να επανεξετασθούν από μηδενική βάση, αν όχι να καταργηθούν εντελώς. Επιπλέον, όμως, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο νέο ενιαίο τέλος κατοχής ακινήτων, που θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα από το 2013. Η «τρόικα» εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για μόνιμη διατήρηση των εσόδων από φόρους και τέλη κατοχής ακινήτων στα υψηλά επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί μετά και την επιβολή του «χαρατσιού», και αυτό ίσως κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ανάλογα με την κλίμακα που θα επιλεγεί για το ενιαίο τέλος. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να επανέλθει στο τραπέζι της συζήτησης η ιδέα της επιβολής φόρου εισοδήματος με βάση την κλίμακα στο τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση.