Τʼ απόνερα της παραίτησης Ζιαζιά

• Τις απογευματινές ώρες της 24ης Ιουλίου ειδοποιήθηκαν οι Αρχηγοί από τον ΥΦΕΘΑ Παν. Καράμπελα να παραμείνουν στα γραφεία τους. Ύστερα από 6-7 ώρες αναμονής, σπασίματος νεύρων, ειδοποιήθηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ ότι παραμένει και μπορεί να απέλθει, γύρω στα μεσάνυχτα.

– Στη 1.00 καλείται ο Α/ΓΕΝ στο γραφείο του ΥΕΘΑ, παρόντος του υπουργού, των δύο ΥΦΕΘΑ και του Συν/χη Μασούρα, δ/ντή γραφείου υπουργού. Του γνωστοποιείται ότι παραμένει και του ζητείται την επομένη, στο ΣΑΓΕ, να προτείνει αποστρατεία Αρχηγού Στόλου και 2-3 Ναυάρχων.

– Ακολουθεί ο Α/ΓΕΑ, έγινε το ίδιο, και του ζητείται από τον ΥΦΕΘΑ ομοίως νʼ αποστρατεύσει Α/ΑΤΑ και όλους τους Πτεράρχους. Οι δύο προηγούμενοι ουδέν εκδήλωσαν και απήλθαν. Άγνωστες οι βουλές τους.

• Περί τις 2.00 καλείται ο Α/ΓΕΣ, ο ΥΦΕΘΑ, πάλι έχων τον λόγο, του γνωρίζει ότι παραμένει, αλλά ζήτησε αύξηση του αριθμού Αντιστρατήγων κατά δύο και εκτεταμένες προαγωγές και αποστρατείες σε Όπλα και Σώματα. Ο Α/ΓΕΣ αντέτεινε ότι αυτήν τη στιγμή γίνεται άτυπο ΣΑΓΕ και ΑΝΣΣ χωρίς την παρουσία των εντεταλμένων οργάνων, κυρίως του Α/ΓΕΕΘΑ. Διατύπωσε άρνηση, ο Καράμπελας επέμεινε.

• Ο Α/ΓΕΣ υποβάλλει παραίτηση προφορικά και γραπτώς από το γραφείο του.

• Περί τις 3.00 του τηλεφωνεί στο σπίτι του ο υπουργός, λέγοντάς του ότι τον παρακαλεί να ανακαλέσει και να προχωρήσει στις κρίσεις όπως αυτός νομίζει. Ο Ζιαζιάς αρνήθηκε, ειπών: «Υπέβαλα παραίτηση, τη δεχτήκατε, τώρα δεν μπορώ να ανακαλέσω, γιατί θα εκτεθώ».

• Κακώς, κατά τη γνώμη μου, αρνήθηκε την πρόταση του υπουργού. Όφειλε να επανέλθει αφού, έτσι ή αλλιώς, επικράτησε η άποψή του. Σφάλμα…

Μια διευκρίνιση…

• Τα γεγονότα και ο τελευταίος σάλος για τις κρίσεις (που ακολούθησαν ύστερα από 9 μήνες τον προηγηθέντα του Μπεγλίτη, σε βάρος του δύσμοιρου Στρατεύματος) επιβάλλουν να ξεκαθαρίσουμε κάτι.

• Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η κυβέρνηση με άλλα λόγια, έχει το ΑΠΟΛΥΤΟ δικαίωμα να επιλέγει όποιον αυτή θέλει ως Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ κ.λπ. Το αναγνωρίζει και το Σύνταγμα.

• Ο έμπιστός της, όμως, Αρχηγός έχει αποκλειστικό, επίσης, δικαίωμα και ευθύνη κρίσης και τοποθέτησης των υφισταμένων του. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα λάβει υπʼ όψη του ενστάσεις της κυβέρνησης, που έχει την ευθύνη της χώρας, εκπροσωπεί τον λαό. Όπως επίσης έχει ευθύνη και για τις επιλογές της ηγεσίας, αν αποδειχθούν στην πράξη ολίγοι… Και έχουμε δυστυχώς αρκετά πρόσφατα τραγικά παραδείγματα.

• Θυμάμαι πάντως τον Ναύαρχο Καπέτο (Α/ΓΕΝ) που όταν του δόθηκε πίνακας τοποθετήσεων από τον Δροσογιάννη (1982) απάντησε: «Τους διοικητές υφισταμένους μου θα τους ορίσω εγώ, χωρίς υποδείξεις. Αν χρειαστεί η διεξαγωγή πολέμου, εγώ θα έχω την ευθύνη των επιχειρήσεων του ΠΝ κι εγώ, επομένως, θα επιλέξω τους συνεργάτες μου για να επιτύχω. Όχι εσείς…». Ο Ναύαρχος απελύθη πάραυτα.


Σχολιάστε εδώ