Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

• Οι πολιτικές εξελίξεις εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο στην αγορά, με το θολό τοπίο που επικρατούσε μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης -και το οποίο «βάραινε» στην πορεία των δεικτών- να αντικαθίσταται από μια συγκρατημένη «προσμονή εξελίξεων» αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης των τριών αρχηγών, που σηματοδότησε μια «εκεχειρία» μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και μια νέα προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας για παράταση του χρονοδιαγράμματος προσαρμογής.

• Με δεδομένο πως οι επενδυτές συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαχείρισης της κρίσης χρέους με το αποτέλεσμα του «ελέγχου» της «τρόικας», είναι κατανοητό πως μέχρι τα τέλη Αυγούστου δύσκολα θα ξεκαθαρίσει κάτι, επομένως δύσκολα θα «γράψει» πορεία και το ΧΑ.

• Από την άλλη, η επιτάχυνση των διαδικασιών στον τραπεζικό κλάδο, με την εξαγορά της Αγροτικής από την Πειραιώς και τη δρομολόγηση της πώλησης της Εμπορικής -μένει να δούμε πού, πώς και σε ποιον-, αλλά και οι αλλαγές στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που περιγράφονται στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε μεσοβδόμαδα στη Βουλή, δίνουν λαβές για νέα κινητικότητα στις τράπεζες και οι επόμενες μέρες θα έχουν σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

• Για του λόγου το αληθές, ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί το deal Πειραιώς – ΑΤΕ, ο κύριος όγκος εντολών και… ενδιαφέροντος κατευθύνθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε Εθνική και Alpha Bank, οι οποίες μάλιστα την Τρίτη «έκαναν» πάνω από το 40% του συνολικού ημερήσιου τζίρου. Και, παράλληλα, η Eurobank την ίδια ημέρα ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής από πλευράς αποδόσεων!

• Από κοντά και ο τίτλος της Cyprus Popular, που συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ στον αντίποδα είχαμε σημαντικές πιέσεις για τις μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της MIG.

• Το «παιχνίδι» γίνεται στον κλάδο, και εκεί θα συνεχισθεί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν «φτάνουν» μόνες τους οι τράπεζες να κρατήσουν «ζωντανή» την αγορά μέχρι το φθινόπωρο.

• Πάντως, το ότι μέχρι και την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης είχε προσπαθήσει σε οκτώ συνεδριάσεις να κλείσει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και δεν τα είχε καταφέρει είναι μάλλον απογοητευτικό. Ενώ για τους λάτρεις των στατιστικών, ο Ιούλιος τελείωσε με αρνητικό πρόσημο, καθώς σε μηνιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 2,04%. Στο δε επτάμηνο από την αρχή της χρονιάς, οι απώλειες για τον δείκτη ξεπέρασαν το 12%.


Σχολιάστε εδώ