Πώς γίνεται το… πάρτι με τα ΚΕΝ

Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει το ίδιο και σε ολόκληρη τη χώρα, αφού η μέθοδος είναι η ίδια και το… πλιάτσικο δεν έχει σύνορα (δυστυχώς)…

Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλθηκε από άτομα που υπηρετούν χρόνια στον ιατρικό και νοσηλευτικό χώρο και γνωρίζουν το αντικείμενο όσο λίγοι, η πρόθεση της Πολιτείας σχετικά με τη νοσηλεία του κάθε ασφαλισμένου μπορεί να είναι αγαθή, ωστόσο αφήνει περιθώρια αδικαιολόγητου πλουτισμού, σε βάρος της νοσηλείας ή της θεραπείας του ασθενούς.

Συγκεκριμένα, τα ΚΕΝ είναι το πλαφόν που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία για κάθε περιστατικό. Π.χ., για μια αφαίρεση χολής μπορεί να δικαιολογούνται 2.000 ευρώ. Το ποσόν αυτό στα ιδιωτικά νοσοκομεία το παίρνει ο κλινικάρχης και το διαχειρίζεται, ενώ στα κρατικά κατά μία έννοια οι γιατροί.

Έτσι, στην ιδιωτική μονάδα, ο κλινικάρχης, προκειμένου να έχει μεγαλύτερο κέρδος, χρησιμοποιεί τα φτηνότερα φάρμακα ή υλικά και κάνει λιγότερες εξετάσεις από αυτές που χρειάζονται. Αν για μια επέμβαση τα ΚΕΝ προβλέπουν ότι στοιχίζει 4.000 ευρώ, θα κάνει ό,τι μπορεί για να περιορίσει το κόστος σε 1.000 ή 2.000 ευρώ και να του μείνουν τα υπόλοιπα!

Στα κρατικά νοσοκομεία γίνεται κάτι παρεμφερές: Οι ελεγκτές καλούνται να υπογράφουν «αβλεπεί» τις καταστάσεις των περιστατικών που είναι προς επέμβαση ή νοσηλεία, με τη δικαιολογία ότι τα ΚΕΝ είναι συγκεκριμένα για κάθε πάθηση, οπότε δεν υπάρχει λόγος ενδελεχούς ελέγχου, αφού ο στόχος είναι να μην… μπαίνει μέσα οικονομικά το νοσοκομείο. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για το… πάρτι γιατρών και εταιρειών. Γιατί μια επέμβαση στο παχύ έντερο, π.χ., που τα ΚΕΝ τη χρηματοδοτούν με 4.200 ευρώ, μπορεί να έχει κόστος, αν όλα πάνε καλά, μόλις 1.200 ευρώ. Τα 3.000 ευρώ που θα περισσέψουν κανονικά θα τα πάρει το νοσοκομείο. Όμως δεν τα παίρνει, γιατί κάποιοι γιατροί σε συνεργασία με εταιρείες «φουσκώνουν» τον λογαριασμό με περιττά είδη για να φτάσει στο όριο των 4.200 ευρώ. Και τις διαφορές τις μοιράζονται οι γιατροί με τις εταιρείες, οπότε δεν μένει τίποτε στο νοσοκομείο…

Αν ο ΕΟΠΥΥ είχε προβλέψει αμοιβές και για τις ιατρικές πράξεις, ίσως να μην υπήρχαν τέτοια κρούσματα. Όμως ο γιατρός και το λοιπό προσωπικό του χειρουργείου δεν περιλαμβάνονται στις αμοιβές. Και όλοι κοιτάζουν να βγάλουν απ’ όπου βρουν… Γι’ αυτό πρέπει κάτι να αλλάξει στα ΚΕΝ. Για να μην υπάρχουν παρατράγουδα διαφθοράς. Το υπουργείο Υγείας τι λέει;


Σχολιάστε εδώ