Προβόπουλος: Ήταν μονόδρομος η λύση και η πιο συμφέρουσα

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η ΑΤΕ δεν ήταν βιώσιμη και ότι αν έκλεινε θα είχαμε χιλιάδες νέους ανέργους, θα απαιτούνταν πάνω από 20 δισ. για την αποζημίωση των καταθετών και την επιστροφή της χρηματοδότησης στο ευρωσύστημα.

Όπως είπε, η ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ δεν ήταν εφικτή καθώς, σύμφωνα με το Μνημόνιο, δεν θα μπορούσε να γίνει με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επειδή η τράπεζα δεν είναι βιώσιμη. Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, η επιλογή της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων είναι η καλύτερη.

Στις ενστάσεις τους όμως οι βουλευτές, που αναφέρθηκαν σε νούμερα, προέκριναν ότι επελέγη η ακριβότερη λύση, καθώς εάν ανακεφαλαιοποιούνταν χωριστά η Τράπεζα Πειραιώς και η Αγροτική Τράπεζα θα στοίχιζαν στο Δημόσιο 8, 7 δισεκατομμύρια και εξαιτίας τής μεταβίβασης θα στοιχίσουν στο ελληνικό δημόσιο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 13 δισεκατομμύρια, ζημία που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Στην τοποθέτησή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε τα εξής:

• Τα σωρευτικά κέρδη της ΑΤΕ στην περίοδο 1997-2010 μόλις φτάνουν τα 190 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε ολόκληρη τη «χρυσή περίοδο» η τράπεζα, παρά τις ισχυρές κεφαλαιακές ενέσεις των 4 δισ. ευρώ, είχε οριακά θετικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά μηδενικό.

• Για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, η ΤτΕ αξιοποίησε την έκθεση που είχαν ετοιμάσει για λογαριασμό της δύο διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες: η Ernst&Young και η Grant Thornton. Παράλληλα, ελήφθησαν υπόψη και τα ευρήματα της BlackRock.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σχόλια για τη διαφάνεια της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Εξ ορισμού η μεταβίβαση μιας ασθενούς τράπεζας πρέπει να γίνεται σε συνθήκες εμπιστευτικότητας.

Ειδάλλως, θα προκαλείτο πανικός στους καταθέτες, με αρνητικές συνέπειες για ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία.

Αυτό ακριβώς δηλαδή που επιδιώκαμε να αποφύγουμε με την έγκαιρη εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης.

Ο νόμος άλλωστε είναι απολύτως σαφής και κατοχυρώνει το απόρρητο της διαδικασίας, προβλέποντας μάλιστα υψηλά πρόστιμα.

• Από το εξωτερικό δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες ζήτησαν να μελετήσουν τον φάκελο. Στις 9 Ιουλίου οι δύο υπέβαλαν στο ΤΧΣ τις προτάσεις τους, ώστε να λάβουν, ως όφειλαν, τη συναίνεσή του. Στις 24 Ιουλίου, μία εκ των δύο απέσυρε το ενδιαφέρον της. Δεσμευτική πρόταση κατέθεσε στις 27 Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συμφώνησε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι «υπάρχει αλληλοτροφοδοτούμενο πρόβλημα δημοσίου χρέους και τραπεζικού συστήματος, έχουμε μια ωμή πραγματικότητα, οι οικονομίες χρειάζονται λιγότερες τράπεζες και το πρόβλημα λύνεται είτε με κλείσιμο είτε με συγχώνευση. Εδώ επιλέχθηκε η λύση της συγχώνευσης».

Το υγιές τμήμα της ΑΤΕ, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος, περιλαμβάνει τα ενήμερα δάνεια, τα δάνεια που χρωστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τις συμμετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα (πλην leasing), το χαρτοφυλάκιο τίτλων, τις καταθέσεις και τις υποχρεώσεις προς το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ).

Συμμετοχές που δεν μεταβιβάζονται και θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο είναι, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η ΣΕΚΑΠ και η Δωδώνη, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία για τα μη ενήμερα δάνεια που έχουν ενέχυρο αγροτική γη.

«Ο εκκαθαριστής τελειώνει ύστερα από χρόνια τις εργασίες του και οι εργαζόμενοι θα είναι στον δρόμο και θα περιμένουν την αποζημίωση. Ο,τι δεν είναι βιώσιμο πουλάει η ΤτΕ», του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Γιατί δεν έκαναν προσφορά και άλλοι; Χωρίς προσφορά δεν πωλείται τίποτα» πρόσθεσε και συνέχισε: «Λέτε ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα στοίχιζε πέντε δισ. Λέτε δεν την κάνατε διότι η ΑΤΕ δεν είναι βιώσιμη.

Δεν φέρατε κανένα χαρτί να το αποδεικνύει. Εσείς δεν είστε αυτοκράτορας. Υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών αρχηγών για εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον, όταν ο κ. Προβόπουλος έλεγε προεκλογικά ότι η ΑΤΕ δεν είναι βιώσιμη;» κατέληξε, επισημαίνοντας ότι δεν ήρθε να δώσει διευκρινίσεις στην επιτροπή ο επικεφαλής της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκης, ενώ προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει ο νόμος για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, αφού εκτός των άλλων συμπαρασύρεται η Δωδώνη, η ΕΒΖ και η ΣΕΚΑΠ.

Το ερώτημα κατά πόσον είναι ακριβότερο το τίμημα που θα πληρωθεί έθεσε και ο βουλευτής της ΝΔ Μ. Βορίδης: «Λέτε ότι “η κάλυψη των κενών και των ζημιών που είχε παρουσιάσει η Αγροτική Τράπεζα, θα χρειαζόταν αυτή τη στιγμή ένα ποσό της τάξεως των 5 δισ.”.

Έχω μια εικόνα ότι μετά τον χωρισμό της “κακής τράπεζας”, το κόστος της αναδιάρθρωσης της “κακής τράπεζας” θα είναι 7,2 δισ.; Επίσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο δείκτης της κεφαλαιακής επάρκειας στην Πειραιώς πια, μετά τη συγχώνευση του 8%, θα χρειασθούν άλλα 500 εκατομμύρια.

Είναι μέσα στα 7,2 δισ.; Άρα είναι μέσα στο συνολικό κόστος; Έτσι όπως το καταλαβαίνω τώρα εδώ, φαίνεται να είναι ακριβότερο. Άρα, θέλω να ρωτήσω “εάν πράγματι επιλέγουμε μια ακριβότερη λύση ή όχι” και εάν όντως επιλέγουμε μια ακριβότερη λύση, γιατί επιλέγουμε μια ακριβότερη λύση».

«Ο κ. Στουρνάρας είπε “σώζουμε την τράπεζα, αλλά καταστρέφουμε τους μετόχους”», παρατήρησε ο βουλευτής των Ανεξάρτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.

«Για την “κακιά” τράπεζα δεν μπορεί τίποτε να μας πει ακόμη, γιατί προφανώς η κυβέρνηση δεν έχει θέση για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους συνεταιρισμούς που χρωστούν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν και έχουν υποθηκευμένη την περιουσία τους».

Σύμφωνα δε με τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, «η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ είναι ένας ακόμα κρίκος της πολιτικής που προωθεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. Σε αντίθεση με όσα λέει η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι του τραπεζικού κεφαλαίου, οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και την αγροτιά που έχει υποθηκευμένη τη γη της θα είναι οδυνηρές».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Μιχελογιαννάκης εκτίμησε ότι εξυγιαίνεται τελικά η Πειραιώς, η οποία ήταν σε δυσμενέστερη θέση.

Αίσθηση προκάλεσε η επιβεβαίωση της καταγγελίας του βουλευτή τής Χρυσής Αυγής Η. Παναγιώταρου από τον διοικητή της ΤτΕ ότι υπάρχει μέλος του ΔΣ της ΑΤΕ που μετέφερε 8 εκατομμύρια ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο εξωτερικό. «Η ΤτΕ δέχθηκε καταγγελία, που ανέφερε ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, πολύ υψηλόβαθμο, έβγαλε τους περασμένους μήνες δέκα εκατ. ευρώ. Αμέσως προχωρήσαμε στους σχετικούς ελέγχους. Δεν μπορώ να αποκαλύψω τα ευρήματα της έρευνας, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι έχουν σταλεί στις αρμόδιες αρχές, για να ελεγχθεί η νομιμότητα των κινήσεων», απάντησε ο κ. Προβόπουλος.

Σε δύο έγγραφα που αποκάλυψε το Μπλούμπεργκ αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, σύμφωνα με τα οποία η ΑΤΕ κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ και το 7,6% αφορολόγητων ειδών που αξίζουν 57 εκατ. ευρώ. «Υπενθυμίζω ότι η ΑΤΕ πουλήθηκε 95 εκατ.», παρατήρησε.

«Δεν είναι όλα μαύρα, εγώ βλέπω φως, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια ανταγωνιστικότητας», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Δεν νομίζω να καίγεται η Ελλάδα επειδή μεταβιβάζεται η ΑΤΕ στην Πειραιώς. Αν ήταν κελεπούρι η ΑΤΕ, γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν και άλλες τράπεζες;». Και κατέληξε: «Πιάσʼ το αυγό και κούρευʼ το! Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι που ακολουθήθηκε αυτό το σενάριο». Σε ό,τι αφορά τις προσωπικές παρατηρήσεις που δέχτηκε, είπε ότι ήρθε να βοηθήσει, άφησε μια πάρα πολύ καλή δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και ότι τα περί ληστείας και ποινικών και αστικών ευθυνών δεν τον αγγίζουν. Σε σχέση με το τίμημα των 95 εκατ. ευρώ που αγόρασε την ΑΤΕ η Πειραιώς, απάντησε ότι αυτή ήταν η καθαρή της θέση. Σε παρατήρηση δε του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ν. Μαριά ότι διαβάζει τις απαντήσεις στα ερωτήματα των βουλευτών από δακτυλογραφημένα χαρτιά, ο κ. Στουρνάρας έδωσε την εξήγηση ότι είναι γρήγορος!


Σχολιάστε εδώ