Πάνε για διαζύγιο στο ΠΑΣΟΚ

Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία –κυριολεκτικά– εικοσιτετράωρα έδειξαν ότι η συγκατοίκηση στο ίδιο κόμμα του σημερινού αρχηγού του Κινήματος Β. Βενιζέλου με στελέχη σαν τον Α. Λοβέρδο, την Ά. Διαμαντοπούλου, τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, τον Γ. Ραγκούση, τον Ηλ. Μόσιαλο κ.ά., είναι αδύνατη!

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι στο επιτελείο του Βενιζέλου εκτιμούν ότι:

• Τα στελέχη αυτά συνομιλούν «οριζόντια» μεταξύ τους, αλλά και με τον Γιώργο Παπανδρέου! Δηλαδή, με λίγα λόγια, «δείχνουν» τον Γιώργο στο κάδρο της οξύτατης αμφισβήτησης του Βενιζέλου!

• Επίσης τα παραπάνω στελέχη βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Γ. Φλωρίδη (ειδικά τον Α. Λοβέρδο τον θεωρούν μόνιμο συνομιλητή του!) και συμμετέχουν σε κινήσεις και διεργασίες συγκρότησης ενός νέου πόλου της Κεντροαριστεράς!

Τα πάντα δηλαδή παραπέμπουν σε ανοιχτή ρήξη και είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει ενωμένο στο συνέδριο του φθινοπώρου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε εσωκομματικό στρατόπεδο λειτουργεί αυτόνομα, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ αυτήν τη στιγμή να αποτελεί άθροισμα ανεξάρτητων «φέουδων».

Ο Β. Βενιζέλος προχτές είχε στην Ιπποκράτους άλλη μια σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του, την πολλοστή για το τελευταίο διάστημα (είχαν προηγηθεί αντίστοιχες συσκέψεις και τη νύχτα της άγριας κόντρας με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη και άλλες), για τον συντονισμό αντιμετώπισης αυτής της βαθύτατης και βαρύτατης εσωκομματικής κρίσης.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Αγγελούδης, Δατσέρης, Κουκουλόπουλος, Μανωλοπούλου, Πρωτόπαπας, Ζαφειρόπουλος, Σκανδαλίδης (ο οποίος παρά τα όσα λέγονται παραμένει ακραιφνής «βενιζελικός», αλλά ζητά χαμηλότερους τόνους αντιπαράθεσης), καθώς και η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η οποία την τελευταία περίοδο ανεβαίνει στο εσωκομματικό χρηματιστήριο!

Η «γραμμή» αντιμετώπισης των –πολλών πλέον– διαφωνούντων συνοψίζεται στο «δεν τους διαγράφουμε, αλλά αν θέλουν ας φύγουν μόνοι τους»!

Αρχηγός χωρίς κόμμα!

Αλλά τα ερωτήματα που τίθενται ξεπερνούν τις όποιες στρατηγικές των εσωκομματικών στρατοπέδων, είναι αμείλικτα και αφορούν το αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα έχει την τύχη της Ένωσης Κέντρου, αν θα μπορέσει να επιβιώσει ενωμένο.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε το βράδυ της Τετάρτης σε μια εκδήλωση πρέσβης χώρας-μέλους της ΕΕ, σε φιλική παρέα, που συζητούσε για την κρίση στο ΠΑΣΟΚ:

– Ο Βενιζέλος είναι πια αρχηγός χωρίς κόμμα!

Άλλωστε και το δικό του μπλοκ υποστηρικτών σταδιακά αποδυναμώνεται, για διάφορους λόγους. Στελέχη τα οποία τον είχαν στηρίξει παραδοσιακά ή έχουν εντελώς αποστασιοποιηθεί (π.χ. η Τ. Αντωνίου) ή εμφανίζονται να έχουν παράπονα (όπως ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος εμφανίζεται να διαμαρτύρεται για τη μη αξιοποίησή του και παραλίγο να καταψήφιζε και αυτός τον νόμο για τα ΑΕΙ).

Ενώ πρώην υφυπουργός τόνιζε χαρακτηριστικά στο «ΠΑΡΟΝ» ότι «πάμε για εσωκομματικό ξεμπέρδεμα»!

Τι θα κάνει ο Γιώργος;

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, του οποίου οι σχέσεις με τον διάδοχό του δεν είναι καλές.

Το στενό επιτελείο του Β. Βενιζέλου τον θεωρεί υποκινητή των εσωκομματικών ανταρσιών. Του καταλογίζει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί τους. Μάλιστα τονίζουν ότι ακόμα και με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, με τον οποίο ούτε κουβέντα δεν αντάλλασσε, τώρα έχει βρει σημείο επαφής!

Ωστόσο έμπειροι κομματικοί παράγοντες, καθώς και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι ο Γιώργος δεν ενδιαφέρεται για ένα come back, ενδιαφέρεται μόνο για την υστεροφημία του.

«Θα υπερασπιστεί με πάθος τις επιλογές του», υπογραμμίζουν, αλλά μέχρις εκεί. Και μάλιστα στο σημείο αυτό επισημαίνουν ότι, αντίθετα, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Βενιζέλου (Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Ραγκούσης κ.ά.) κάνουν κριτική στον Βενιζέλο «από δεξιά», ζητώντας τη λήψη ακόμα πιο σκληρών οικονομικών μέτρων ή υπερασπιζόμενοι διάφορα «εκσυγχρονιστικά» εγχειρήματα, όπως τον νόμο της Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ και μάλιστα κατόπιν εορτής, αφού η πρώην υπουργός Παιδείας γνώριζε, πριν ακόμα αποχωρήσει απʼ το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι ήδη από τότε συζητούνταν οι αλλαγές στον νόμο της, αφού δεν «περπατούσε»…

Αντίθετα, ο Γιώργος, αν έμπαινε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για τον νέο νόμο του Κ. Αρβανιτόπουλου, δεν θα τον καταψήφιζε.

Ενώ απʼ την άλλη –και αυτό είναι ενδεικτικό των προθέσεών του– σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βενιζέλο τού παραπονέθηκε για το δημοσίευμα για κανό που είχε στο γραφείο του στην Ιπποκράτους.

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι πλην των αντιδράσεων που υπήρξαν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την επιλογή της ηγεσίας να ψηφίσει τον νέο νόμο Αρβανιτόπουλου, αντιδράσεις υπήρξαν και από πρώην βουλευτές οι οποίοι δεν είναι στη σημερινή Βουλή λόγω του άσχημου για το ΠΑΣΟΚ εκλογικού αποτελέσματος, ωστόσο διατηρούν σε τοπικό επίπεδο ισχυρή επιρροή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», επιστολή με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους με αυτήν την επιλογή απέστειλαν στον Βενιζέλο οι πρώην βουλευτές Παρασύρης, Κατρίνης, Γικόνογλου και Θαν. Οικονόμου, με την οποία επισημαίνουν ότι «προξενεί κατάπληξη η συναίνεση στην κατάργηση ενός νόμου που είχε ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία». Να σημειωθεί ότι αν και ανήκουν στο βενιζελικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει επαφές με το αντίπαλο στρατόπεδο.

Η μοναξιά του αρχηγού…

Μέσα σε αυτό το σκηνικό ανεξέλεγκτης εσωκομματικής σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση, ορισμένες ψύχραιμες προσεγγίσεις κάνουν λόγο για:

– Τη «μοναξιά» του νέου αρχηγού.

– Την ανάγκη να βγουν μπροστά οι νέοι άνθρωποι, που δεν είναι φθαρμένοι.

– Τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει μια μεταβατική περίοδο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμα και της διάσπασης!

– Την πολύ κακή επικοινωνιακά εικόνα του Β. Βενιζέλου, ειδικά την τελευταία περίοδο…

Το κρίσιμο για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ είναι πως «δεν τον πιστεύουν πια ακόμα και οι δικοί του άνθρωποι», αλλά και τα κορυφαία στελέχη που πάλεψαν να πείσουν τον Γ. Παπανδρέου να περάσει με «βελούδινο τρόπο» την προεδρία του κόμματος στον Βενιζέλο.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά το τελευταίο διάστημα και πολλά στελέχη ήδη έχουν αρχίσει να συζητούν «εναλλακτικές λύσεις» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται και ένα είδος συλλογικής ηγεσίας (από μπαρουτοκαπνισμένα και με αναγνώριση από την κοινωνία στελέχη) μεταβατικού χαρακτήρα, με σκοπό να προχωρήσει αμέσως την πολιτική ανασύνταξη του κόμματος, την επεξεργασία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού πολιτικού πλαισίου και τη δρομολόγηση την κατάλληλη στιγμή διαδικασιών για ανάδειξη προέδρου και οργάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη γίνονται παρασκηνιακά βολιδοσκοπήσεις κορυφαίων και ιστορικών στελεχών που κρατιούνται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκειμένου να διαδραματίσουν ρόλο-καταλύτη για έναν «συναγερμό πολιτικής επανασυσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ», που θα ανοίξει τον δρόμο και για αλλαγή ηγεσίας.

«Αν είναι να έχουμε την τύχη της Ένωσης Κέντρου, με τον Βενιζέλο να μην κατανοεί την κατάσταση και να διαβουλεύεται μόνο με τον εαυτό του για να υλοποιεί απολύτως προσωπικές στρατηγικές, καλύτερα να κάνουμε τώρα μια τελευταία προσπάθεια και όπου βγει», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά βουλευτές που, όπως οι ίδιοι λένε, έχουν αγανακτήσει και με τον τρόπο που ασκεί την εξουσία ο Βενιζέλος αλλά και με τις πολιτικές επιλογές που κάνει.

Πάντως, οι πληγές στο ΠΑΣΟΚ έγιναν ακόμα πιο βαθιές με την καταψήφιση από έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά κυρίως με τον άγριο καβγά που είχε ο Βενιζέλος με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μ. Χρυσοχοΐδη στη συνεδρίαση της ΚΟ μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών και την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον νόμο για τα ΑΕΙ, όπου ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες μεταξύ των δύο ανδρών.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, το περιστατικό συζητήθηκε εκτενώς σε «σύναξη» στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», όπου διαμένουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη. «Εντάξει, μπορεί ο Χρυσοχοΐδης να ήταν προκλητικός, αλλά δεν γίνεται ο πρόεδρος να τσακώνεται τρεις φορές την ημέρα με όποιον συνομιλεί» ήταν το… κλίμα της συνάντησης, που ανέλαβε να το μεταφέρει στον Βενιζέλο την επομένη το πρωί ο Σκανδαλίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «σύναξη» παραβρέθηκαν οι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης, Γιάννης Δριβελέγκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Ντόλιος, Θεόδωρος Παραστατίδης κ.ά. και, μεταξύ τυρού και αχλαδίου, σχολίαζαν ότι «μόνο χθες ο Βενιζέλος τσακώθηκε δύο φορές με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη –μία το μεσημέρι στο γραφείο του, οπότε του είπε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ τόσο εκείνος όσο και ο Γιώργος Παπανδρέου, και μία το βράδυ, στη Βουλή για τα μέτρα– και μία φορά με τον Γιάννη Στουρνάρα στη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. «Από κει που είχαμε τον Παπανδρέου, που όποιον εμφανιζόταν μπροστά του και του έλεγε οτιδήποτε τον άκουγε με στωικότητα, πήγαμε στο άλλο άκρο, με τον Βενιζέλο να μη σηκώνει κουβέντα», έλεγαν βουλευτές.

Οι ίδιοι, πάντως, αναρωτιούνταν πώς γίνεται να μείνει τώρα στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ο Χρυσοχοΐδης, με κάποιους μάλιστα να θέτουν εαυτούς στη θέση του, λέγοντας πως θα έφευγαν. Πάντως, για την ώρα δεν πρόκειται να ανακινηθεί θέμα αντικατάστασης του Μ. Χρυσοχοΐδη στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, μια και η Βουλή έκλεισε και σιγά σιγά όλοι θα φύγουν έστω και για λίγες ημέρες διακοπών, οπότε ίσως υπάρξουν «δεύτερες σκέψεις».


Σχολιάστε εδώ