Κυβέρνηση: «Πληρώστε για τις συχνότητες»

Η πλευρά των ιδιοκτητών, όμως, ούτε που θέλει να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενη την κατάσταση πτώχευσης.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη στο μοντέλο διεκδίκησης των χρημάτων, αν δηλαδή θα γίνεται με δημοπρασία ή θα πληρώνεται ένα ετήσιο τέλος για τη χρήση των συχνοτήτων και στην ψηφιακή εποχή.

Ταυτόχρονα, έχει να αντιμετωπίσει την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όλης της χώρας –ενώ έχει δοθεί σχεδόν σε όλους το δικαίωμα της εκπομπής– με δεδομένη την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που θεωρεί αντισυνταγματικό το καθεστώς της ανανέωσης των παρατάσεων λειτουργίας και γνωρίζοντας πως η θητεία του ΕΣΡ, του αρμόδιου Οργάνου, έχει λήξει προ καιρού. Ποιοι, όμως, πληρώνουν μέχρι τώρα για τη μετάδοση του σήματος; Η εταιρεία που έχει καταβάλει τα περισσότερα χρήματα είναι η Multichoice, καθώς ως συνδρομητική πλήρωσε ένα εφάπαξ ποσόν για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών, ενώ επίσης καταβάλλει και ένα ετήσιο τέλος, το οποίο πλέον, μετά και τη μείωση που έγινε, ανέρχεται στο 3,5% επί του κύκλου εργασιών. Τα χρήματα από τις αναλογικές συχνότητες που χρησιμοποιούσε δεν πήγαιναν απευθείας στο Δημόσιο, αλλά στην ΕΡΤ, αφού με βάση τη συμφωνία που κυρώθηκε με τον νόμο Βενιζέλου 2328/95 η εταιρεία εξέπεμπε κωδικοποιημένο πρόγραμμα σε συχνότητα της ΕΡΤ με το λογότυπο CODERT. Ομοίως, χρήματα για να εκπέμψει έδωσε και ο ΟΤΕ, υπογράφοντας τη σύμβαση δορυφορικών συνδρομητικών υπηρεσιών. Δεν είναι σαφές όμως πώς γίνεται η ετήσια καταβολή του τέλους, καθώς η τηλεοπτική υπηρεσία ΟΤΕ TV ανήκει απευθείας στην εταιρεία και, π.χ., το 0,5% επί του τζίρου για την πρώτη χρονιά θα είναι αρκετά χρήματα.

Λεφτά πληρώνουν για τη χρήση των συχνοτήτων οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας. Το ποσόν ανέρχεται στο 2% επί του κύκλου εργασιών, αλλά μειώνεται κλιμακωτά κατά 50% όταν υπάρχουν εκλογικές αναμετρήσεις, με αντάλλαγμα τη μετάδοση δωρεάν διαφημίσεων των κομμάτων. Από τη διαδικασία αυτή το Δημόσιο χάνει από 6 έως 12 εκατ. ευρώ. Εννοείται, επίσης, πως για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν πληρώνουν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Με βάση τη νομοθεσία, δεν πληρώνουν για τις συχνότητες η ΕΡΤ, το Κανάλι της Βουλής (που δεν διαθέτει άδεια), οι σταθμοί τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα.

Ανταλλάγματα

Μέχρι πρότινος, αυτό που συζητούσαν με τις κυβερνήσεις οι ιδιωτικοί σταθμοί ήταν να γίνει μια προκήρυξη για τους παρόχους δικτύου, όπως έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό στην Κύπρο. Οι αδειούχοι που θα προκύψουν, π.χ. Digea ή ΕΡΤ και τα μικρότερα δίκτυα στην περιφέρεια, να καταβάλουν ένα εφάπαξ ποσόν. Αυτές οι εταιρείες, στην ουσία η Digea, να εισπράττουν ένα τέλος από τους πελάτες τους σταθμούς για την άνοδο του σήματός τους. Στην περίπτωση, όμως, των σταθμών εθνικής εμβέλειας, για όσο διάστημα εκπέμπουν και αναλογικά, την περίοδο 2012-15 να απαλλαγούν από τα τέλη, με το επιχείρημα πως θα προχωρήσουν σε επενδύσεις για τη μετάδοση του ψηφιακού σήματος.

Στον… πάγο

«Αγκάθι» παραμένει και ο ειδικός φόρος τηλεόρασης. Την 1η Ιανουαρίου 2013 η σχετική διάταξη θα «ξεπαγώσει» και οι σταθμοί θα κληθούν να πληρώνουν επιπλέον φόρο 20% επί των διαφημίσεων. Η ενεργοποίηση του νόμου ήταν μια ιδέα της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε, αφού αναβλήθηκε επί διετία και χωρίς να υπάρξουν ανταλλάγματα υπέρ των εργαζομένων, καθώς οι απολύσεις συνεχίστηκαν κανονικά. Ο φόρος καταργήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή την εποχή της άνθησης της ελληνικής οικονομίας (όταν, δηλαδή, είναι αυτονόητοι οι φόροι), δίνοντας το 2008 επιπλέον έσοδα 80 εκατ. ευρώ.

***
• Περίπου 5 εκατ. ευρώ πλήρωσε το 2011 η Multichoice για το «μπουκέτο» της Nova στο Ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Επικρατείας, δημοσιογράφος Παντελής Καψής, η εταιρεία κλήθηκε, με βάση τη σύμβαση για τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση, να πληρώσει το ποσόν των 4.995.976 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3% του κύκλου εργασιών της.


Σχολιάστε εδώ