Κανόνες για το mediaκο τοπίο από την ΠΟΣΠΕΡΤ
Εξαρχής δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στα σενάρια κατάργησης του ανταποδοτικού τέλους, που θα επιφέρει στραγγαλισμό και αφανισμό της ΕΡΤ αλλά και απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, που σήμερα ανέρχονται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Για το μέλλον και την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης η ΠΟΣΠΕΡΤ προτείνει προσλήψεις που είναι απαραίτητες για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ αλλά και εκπόνηση νέου business plan και νέου οργανογράμματος έπειτα από διάλογο και συμφωνία με την Ομοσπονδία.
Στη λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης ζητάει την ανάπτυξη της εσωτερικής παραγωγής στο 60%-70% της συνολικής τηλεοπτικής παραγωγής, τη σύσταση επιτροπής ελέγχου (με συμμετοχή της ΠΟΣΠΕΡΤ) εξωτερικών παραγωγών, τον καθορισμό κανόνων και δεικτών (κόστος / λεπτό, κόστος / επεισόδιο, αμοιβές / κόστος κ.λπ.) μέσα από θέσπιση ειδικού κανονισμού λειτουργίας για την προμήθεια εξωτερικών παραγωγών και διαδικασίες ελέγχου καλής εκτέλεσης της εκάστοτε παραγωγής. Στις περιπτώσεις μεικτών παραγωγών ζητείται να συμμετέχει διευθυντής παραγωγής και σκηνοθέτης της ΕΡΤ από τον σχεδιασμό της εκπομπής. Ακόμη, ζητείται απόδοση παραστατικών, υποχρέωση από πλευράς διοίκησης να απαντά αιτιολογημένα και σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο στις προτάσεις εκπομπών αλλά και υποχρέωση της διοίκησης να δικαιολογεί δημόσια τα ποσά που διατίθενται για κάθε παραγωγή προγράμματος.
Προτείνει, επίσης, την αύξηση των πόρων για τον εκσυγχρονισμό του τεχνολογικού εξοπλισμού, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην επιμονή της προηγούμενης διοίκησης να αναβαθμίσει ψηφιακά όλες τις λειτουργίες της ΕΡΤ. Καταθέτει ακόμη προτάσεις για τα Μουσικά Σύνολα και τα δορυφορικά προγράμματα. Για τον νέο νόμο περί ΜΜΕ η Ομοσπονδία θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το ότι η ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου θα διαθέτει 2,5 πολυπλεξίες, όπως στο μεταβατικό στάδιο, για τα ψηφιακά της προγράμματα.
Για τα ιδιωτικά ΜΜΕ η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγράφει τη σκληρή πραγματικότητα της πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών, ζητάει τη ρύθμιση του τοπίου με συγκεκριμένα μέτρα, όπως την υποχρέωση των σταθμών να διατηρούν τα δικά τους παραρτήματα, πλήρως επανδρωμένα, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. Οι σταθμοί που θα πάρουν άδεια να αποδεικνύουν την τεχνική τους ικανότητα, να απαγορεύεται ρητά η εκπομπή τηλεοπτικών σταθμών από τον ίδιο χώρο, η κοινή χρήση του τεχνικού προσωπικού τους και η κοινή χρήση του εξοπλισμού τους. Να παραμείνει σε ισχύ η υποχρέωση κατοχής άδειας άσκησης επαγγέλματος. Να υποχρεωθούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί να μην κάνουν απολύσεις έναντι του ενοικίου που δεν πληρώνουν στο κράτος. Να εφαρμοστεί η ισχύουσα τηλεοπτική νομοθεσία για όσους εργάζονται στο διαδίκτυο, στο web radio και tv, iptv και ipradio ή όποια άλλη μορφή λειτουργίας και εκπομπής. Να σταματήσουν η εκ περιτροπής εργασία από μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα, οι ατομικές συμβάσεις, οι απολύσεις και οι παράνομες μεταβολές του χαρακτήρα των καναλιών (από ενημερωτικά σε ψυχαγωγικά).